Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Το «προσκλητήριο» των νεκρών αστυνομικών της δεκαετίας

Στο προσκλητήριο των νεκρών που έπεσαν στο καθήκον της προστασίας του πολίτη, οι αστυνομικοί μέσα στη δεκαετία 2000-2010 μετρούν συνολικά 37 άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα ενώ βρίσκονταν στην υπηρεσία τους και οδηγούσαν τα κακοσυντηρημένα οχήματα του στόλου της Αστυνομίας. Ανάμεσα όμως σε αυτούς υπήρξαν δέκα ήρωες που έπεσαν στη μάχη της καταπολέμησης της αενάως αυξανόμενης εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Σας τους παρουσιάζουμε:

Αρχιφύλακες Αλεβιζόπουλος
και Δρακόπουλος
Στις 7 Φεβρουαρίου 2001 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο εγκρίνει τη μεταγωγή στο νοσοκομείο και λαμβάνεται η σχετική απόφαση σε συνεννόηση με το Τμήμα Μεταγωγών. Στις 16 του ίδιου μήνα δύο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, οι Aθανάσιος Δρακόπουλος, 47 ετών, και Διονύσιος Aλεβιζόπουλος, 49 ετών, και ένας ειδικός φρουρός του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Ανδρέας Φυσέκης, 33 ετών, αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν τον Κώστα Πάσσαρη από τις φυλακές στο Γενικό Κρατικό. Ο Πάσσαρης, αφού κάνει ανάληψη 100.000 δρχ. από τον ατομικό λογαριασμό του στο λογιστήριο της φυλακής, παραδίδεται στους αστυνομικούς του Μεταγωγών.
Η μεταγωγή διεξάγεται με χαλαρότητα, αφού μοιάζει με υπόθεση ρουτίνας. Αλλά δεν είναι, καθώς η επικινδυνότητα του κρατούμενου δεν εκτιμήθηκε σωστά, παρόλο που έχει σταλεί ειδικό σήμα στο Τμήμα Μεταγωγών από τη διεύθυνση των φυλακών.
Χωρίς να προηγηθεί σωματικός έλεγχος, επιβιβάζονται όλοι στο υπηρεσιακό όχημα, που αργότερα φτάνει κανονικά στο νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί με τον Πάσσαρη μπαίνουν στο χώρο υποδοχής. Το τι ακολούθησε το περιγράφει ο ειδικός φρουρός: «Πήγαινα μπροστά για τις πληροφορίες. Πίσω μου ακολουθούσαν ο κρατούμενος και οι δύο αρχιφύλακες. Ξαφνικά ακούω μπαμ μπαμ, γυρνάω· είδα τον κρατούμενο να στρέφει πάνω μου ένα όπλο φορώντας χειροπέδες. Μετά δέχτηκα τις σφαίρες και δεν θυμάμαι τίποτε άλλο…». Οι δύο συνάδελφοί του ήταν ήδη νεκροί, ενώ ο Πάσσαρης εξαφανιζόταν τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.
Αστυφύλακας Δήμος Παναγιώτης
Ο νεαρός αστυφύλακας της ομάδας «Ζήτα» της Άμεσης Δράσης δολοφονήθηκε στις 16-11-2003 κατά τη διάρκεια καταδίωξης δίκυκλης μοτοσικλέτας στην οδό Β. Κωνσταντίνου και Παυσανίδου στην περιοχή Ζωγράφου. Ο οδηγός της καταδιωκόμενης μοτοσικλέτας αρχικά έσπρωξε και στη συνέχεια κλότσησε την υπηρεσιακή μηχανή του αστυνομικού, με αποτέλεσμα αυτή να εκτραπεί της πορείας της, να προσκρούσει με δύναμη σε μεταλλικό στύλο σηματοδότη και ο οδηγός της να τραυματιστεί θανάσιμα.
Ειδικός Φρουρός
Αμανατίδης Χαράλαμπος
Δολοφονήθηκε την Παρασκευή 31-12-2004 έξω από την οικία του στρατιωτικού ακολούθου της Βρετανίας στην οδό Καρπάθου 47Α, στην Κηφισιά. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, το θύμα πυροβολήθηκε από δύο όπλα 15 φορές. Τις περισσότερες μάλιστα πάνω από το λαιμό, προφανώς γιατί οι δράστες γνώριζαν ότι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και έτσι τα τραύματα κάτω από το λαιμό δεν θα είχαν πρακτικό αποτέλεσμα. Για την επίθεση δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από τρομοκρατική οργάνωση και το όπλο του άτυχου φρουρού (ένα υποπολυβόλο MP5) εκλάπη. Δεν βρέθηκε, ούτε χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Ανεπισήμως η Αστυνομία αποδίδει τη δολοφονία στον Επαναστατικό Αγώνα, παρότι σαφέστατα η οργάνωση ανέφερε σε προκήρυξή της ότι «φέρει την ευθύνη μόνο για όσες ενέργειες έχει αναφέρει στις ανακοινώσεις της».
Αρχιφύλακες Δημήτρης Κώτσης και Κωνσταντίνος Βλαχοπάνος
Οι δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους κατά την απόδραση τριών κρατουμένων στη διάρκεια της μεταγωγής τους στις 30-12-2005 από τα Ιωάννινα στις φυλακές Βόλου και Λάρισας. Ο 47χρονος αρχιφύλακας Βλαχοπάνος ήταν συνοδηγός της κλούβας και πατέρας δύο παιδιών, ενώ ο 45χρονος Κώτσης ήταν ο οδηγός και πατέρας ενός παιδιού.
Θα παρέδιδαν στη Λάρισα τον 23χρονο Ρώσο κρατούμενο Μαξίμ Ζελίμ, από όπου θα τον παραλάμβανε κλούβα για να τον μεταφέρει στην Κομοτηνή. Δύο 17χρονοι Αλβανοί, που κρατούνταν για ναρκωτικά θα μετάγονταν στις φυλακές Βόλου. Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν λίγο μετά το χωριό Μαλακάσι, στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων – Τρικάλων.
Μεταξύ Τρυγώνας και Ορθοβουνίου, πρώτα ο ένας 17χρονος Αλβανός και ύστερα ο Ρώσος ζήτησαν να κατέβουν από την κλούβα για σωματική τους ανάγκη. Και οι δύο φορούσαν χειροπέδες, αλλά ο Ρώσος ζήτησε να του τις βγάλουν, πράγμα που έκανε ο αρχιφύλακας Κων. Βλαχοπάνος που τους συνόδευσε.
Κατά την επιστροφή στο λεωφορείο ο Ρώσος αρνήθηκε να μπει και συνεπλάκη με τον αρχιφύλακα. Ο οδηγός βγήκε να βοηθήσει, αλλά σε ενίσχυση του Ρώσου έσπευσε ο ένας ανήλικος Αλβανός. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο Ρώσος κατάφερε να πάρει το περίστροφο του Βλαχοπάνου με το οποίο τον πυροβόλησε τρεις φορές στο στήθος.
Ο Μαξίμ Ζελίμ πυροβόλησε άλλη μία φορά τον Δημήτρη Κώτση, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο νεκροί.
Αμέσως μετά ο Ρώσος και ο 17χρόνος Αλβανός τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Ο δεύτερος Αλβανός δεν συμμετείχε στην επίθεση και παρέμεινε στην κλούβα. Ο 23χρονος Ρώσος, στις 2 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς είχε δολοφονήσει 42χρονη στην Κέρκυρα, που τον πήρε με το αυτοκίνητό της όταν της έκανε οτοστόπ. Τη σκότωσε για να τη ληστέψει.
Αρχιφύλακας
Σπανουδάκης Μιχαήλ
Γεννήθηκε στα Γερακιανά Κισάμου στις 16-6-1973. Κατετάγη στην Ελληνική Αστυνομία την 19-6-1995. Μετά την έξοδό του από τη σχολή Αστυφυλάκων τοποθετήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Φαλήρου, όπου υπηρέτησε μέχρι την ημέρα που έπεσε νεκρός. Δολοφονήθηκε στις 5-3-2009 στη Νίκαια από Αλβανό ληστή τραπεζών, που προηγουμένως είχε ληστέψει το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι).
Εάν και ο 36χρονος ήταν εκτός υπηρεσίας, επιχείρησε να συλλάβει το ληστή. Το μοναδικό παιδί του ήταν τότε μόλις 18 μηνών.
Υπαρχιφύλακας
Θεοδώρου Σπυρίδων
Τραυματίστηκε βαριά στο κρανίο από πυροβολισμό κακοποιού στις 03-04-2009, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου υπόπτων, στην περιοχή της Κυψέλης. Έκτοτε νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» σε κρίσιμη κατάσταση, μέχρι τις πρωινές ώρες της 05-06-2009 που κατέληξε.
Αρχιφύλακας
Σάββας Αντώνιος-Νεκτάριος
Δολοφονήθηκε στις 17-06-2009 ύστερα από άναδρη εγκληματική επίθεση που δέχθηκε ενώ εκτελούσε υπηρεσία στην οδό Πορφύρα και Δημητρακοπούλου, στα Άνω Πατήσια και στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας μαρτύρων. Την ευθύνη για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής αναλαμβάνει στις 24-6-2009, με τη δεκασέλιδη -σε φύλλα μεγέθους Α4- προκήρυξή της στα «Νέα», η Σέχτα Επαναστατών.
Αστυνομικός Υποδιευθυντής Βασιλάκης Γεώργιος
Τραυματίστηκε θανάσιμα στις 24-06-2010 ύστερα από έκρηξη σε γραφείο του 7ου ορόφου του κτιρίου που στεγάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργικό γραφείο.
Ο 52χρονος υπασπιστής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και πατέρας δύο παιδιών άνοιξε παγιδευμένο δέμα το οποίο εκτιμάται ότι εστάλη από τρομοκρατική οργάνωση. Εντούτοις στο φάκελο του δέματος που εντοπίστηκε άθικτο πίσω από την καρέκλα του βρέθηκε το παλαμικό αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Γι’ αυτό οι ερευνητές της υπόθεσης κάνουν λόγω για επιβεβαίωση της θεωρίας των συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ τρομοκρατών και κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου.
Δύο νεκροί κάθε χρόνο
Ο βαρύς φόρος αίματος που έχουν καταβάλει οι αστυνομικοί μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των κατοίκων της χώρας μας έχει αναδειχθεί αρκετές φορές από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) με σκοπό να κινητοποιήσει την ηγεσία του Σώματος ώστε να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα που να θωρακίζουν τους αστυνομικούς απέναντι όχι μόνο στους κακοποιούς αλλά και στις βλάβες που υπόκεινται στην υγεία τους από το στρες της άκρως επικίνδυνης εργασίας τους.
Μάλιστα η πλέον πρόσφατη ανάδειξη του θέματος έγινε στα μέσα Ιανουαρίου όπου στη συνδικαλιστική εφημερίδα της Ομοσπονδίας δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία έρευνας που είχαν κάνει και από την οποία προέκυπτε ότι από διάφορες αιτίες που έχουν σχέση με το επάγγελμα-λειτούργημα του αστυνομικού από την αρχή του 2000 ως και τη λήξη του 2010 είχαν συνολικά 2.633 τραυματίες και 663 νεκρούς.
Μετά μάλιστα και την αυτοκτονία με το υπηρεσιακό περίστροφο μέσα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ενός 17χρονου αστυφύλακα και σε συνδυασμό με τα σοκαριστικά αποτελέσματα της έρευνας η ΠΟΑΣΥ εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) στην οποία εξέφραζε την ανησυχία της για το εάν εφαρμόζονται από την ηγεσία του Σώματος τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των αστυνομικών και για το εάν σκοπεύει να λάβει μέτρα για την καλύτερη προστασία των αστυνομικών και εάν θα προχωρήσει, όπως της έχει ζητηθεί, η θεσμοθέτηση του ιατρού εργασίας. Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές, οι αστυνομικοί λόγω της φύσης της εργασίας τους που κινείται σε ένα άγριο και επικίνδυνο περιβάλλον, εάν δεν ληφθούν μέτρα, ίσως κληθούν να θυσιάσουν στο βωμό του καθήκοντος και άλλους συναδέλφους τους εκτός από τα τους δύο νεαρούς ειδικούς φρουρούς που έπεσαν πρόσφατα στου Ρέντη.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία -που αναδείξαμε και εμείς στο ένθετο του «Ε» στο φύλλο της «Π+13» στις 28-1-2011- κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δύο αστυνομικοί, ενώ κάθε μήνα το Σώμα πενθεί το χαμό τριών έως και τεσσάρων ενστόλων που φεύγουν πρόωρα από τη ζωή εξαιτίας ασθενειών ή άλλων αιτίων.
Τι λένε οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού, «την περίοδο 2000-2010, έχασαν τη ζωή τους κατά τη μάχιμη αστυνόμευση δώδεκα αστυνομικοί, ενώ την ίδια περίοδο τραυματίστηκαν συνολικά 2.633 συνάδελφοι. Από τους 1.937 χαμηλόβαθμους τραυματισθέντες, μόλις 225 παίρνουν το επίδομα των 100 ευρώ λόγω του τραυματισμού, ενώ το ίδιο επίδομα λαμβάνουν 9 από τους 216 τραυματισθέντες ειδικούς φρουρούς και ένας από τους 294 συνοριακούς φύλακες.
Η τραγικότητα της κατάστασης εξάλλου, που δημιουργείται από το υπερβολικό άγχος των αστυνομικών να ανταποκριθούν επάξια στις υψηλές επαγγελματικές απαιτήσεις, αναδεικνύεται εάν στους παραπάνω θανάτους προστεθούν και τα θύματα των τροχαίων, αφού την περίοδο 2000-2010 έχασαν τη ζωή τους συνολικά 166 συνάδελφοι, από τους οποίους οι 11 εν ώρα υπηρεσίας».
Συνολικά, σημειώνουν οι συνδικαλιστές, την τελευταία δεκαετία, έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στην ενεργό υπηρεσία του Σώματος από οποιαδήποτε αιτία (δολοφονίες εκτός υπηρεσίας, ασθένειες, ατυχήματα στην υπηρεσία ή εκτός αυτής, αυτοκτονίες, αιφνίδιοι θάνατοι κ.λπ.) 663 αστυνομικοί. Η πολιτεία όμως, όπως έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, δεν έχει ακόμα εξοπλίσει τον ένστολο πολίτη με τα απαιτούμενα επαγγελματικά εφόδια για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών και το μόνο που έκανε ήταν πρόσφατα και έπειτα από πολλούς αγώνες η ηγεσία να περάσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του γραφείου αστυνομικής αυθαιρεσίας με την οποία προβλεπόταν ο τριπλασιασμός του επιδόματος των 100 ευρώ που παίρνουν όσοι βρίσκονται σε υπηρεσία γραφείου μετά τον τραυματισμό τους.
ΑΡΘΡΟ:ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: