Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση στη Βουλή της Μαρίας Κυριακοπούλου για σώματα ασφαλείας

email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
Αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς-αυθαιρεσίας.
Απλή αναλογική στις εκλογές συνδικαλιστικών οργάνων.

Η κυρία Κυριακοπούλου στην παρέμβασή της αναφέρθηκε σε έξι βασικές τομές- σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο όπως τόνισε «συμβάλλει στην αναβάθμιση του έργου των Σωμάτων Ασφαλείας, στην καλύτερη οργάνωση και συντονισμό τους, στην πληρέστερη κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία και κυρίως στη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και αυθαιρεσίας».

- Η πρώτη βασική τομή αφορά στη σύσταση του «Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας». Πρόκειται για έναν αμερόληπτο μηχανισμό διερεύνησης σοβαρών καταγγελιών για παράνομη συμπεριφορά ένστολων σε βάρος πολιτών. «Τα φαινόμενα αυτά δεν αφορούν ασφαλώς σε καμία περίπτωση το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, η εμφάνιση, όμως, των οποίων, και ιδίως η ατιμωρησία τους, στρέφουν την κοινή γνώμη ενάντια στην Αστυνομία ως σύνολο, θίγοντας και όλους εκείνους τους αστυνομικούς, που νομότυπα και ευσυνείδητα ασκούν τα καθήκοντά τους. Με τη δημιουργία του «Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας», αποδεικνύουμε ότι μέλημα της Πολιτείας είναι η προστασία των πολιτών και η ανάπτυξη αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Κυριακοπούλου.

- Η δεύτερη τομή αφορά τη διεύρυνση της αρμοδιότητας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και σε άλλα αδικήματα διαφθοράς. Για πρώτη φορά μάλιστα θα ελέγχονται και υπάλληλοι και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της διαφθοράς είναι εκτεταμένο και οι συνέπειές του αγγίζουν την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας. Όταν μάλιστα οι αυθαιρεσίες και η διαφθορά διαπράττονται από δημοσίους υπαλλήλους, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον σκοπό για τον οποίο έχουν αυτή την ιδιότητα, δηλαδή, το χτύπημα της αυθαιρεσίας και την περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος. Με την παρούσα διάταξη ενισχύεται και διευρύνεται ο έλεγχος κατά της διαφθοράς, την οποία και προεκλογικά δεσμευτήκαμε να καταπολεμήσουμε» δήλωσε η κα Κυριακοπούλου.

- Η τρίτη τομή αφορά τη σύσταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Δημιουργείται έτσι ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου που θα διαχειρίζεται τα θέματα των χρηματοδοτήσεων ορθά και αποτελεσματικά και κυρίως με εχέγγυα διαφάνειας.

- Η τέταρτη τομή αφορά την προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ που πραγματώνεται με την κατάργηση της Ελληνικής Αγροφυλακής.

- Η πέμπτη τομή αφορά τη δημιουργία του θεσμού του «πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης», με τον οποίο θα δοθεί τέλος στην αγωνία και ανασφάλεια των εποχικών πυροσβεστών και των οικογενειών τους, αφού θα απορροφηθούν οι περισσότεροι από αυτούς, καθώς θα δικαιούνται να συμμετέχουν στο διαγωνισμό πρόσληψης.

- Η έκτη τομή αφορά το άρθρο 18, που αναφέρεται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών. Tο δικαίωμα σύστασης και συμμετοχής σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, κατοχυρώθηκε για τα Σώματα Ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά το 1994. «Σήμερα τροποποιούμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ώστε η εκλογή οργάνων συνδικαλιστικής οργάνωσης να γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται αφενός η δημοκρατική οργάνωση των αστυνομικών ενώσεων, καθόσον βρίσκουν έκφραση ανάλογα με τη δύναμή τους όλες οι τάσεις που διαμορφώνονται μέσα στη συνδικαλιστική οργάνωση, αφετέρου η ισότιμη και πλουραλιστική εκπροσώπηση και συμμετοχή στα όργανα διοίκησης, όλων των παρατάξεων» επισήμανε η Μαρία Κυριακοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: