Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Στη «Διαύγεια» μεταθέσεις, αποσπάσεις και εξοπλιστικά

Με σαφή, προσδιορισμένα υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια θα γίνεται πλέον η μοριοδότηση για τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα οι όποιες αποφάσεις των Συμβουλίων υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες. Ταυτόχρονα οι ενδιαφερόμενοι εφόσον αμφισβητούν την ορθότητα της απόφασης θα μπορούν να προσφύγουν με… έφεση σε αυτά ώστε να ακυρωθεί.

Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται σε πρόσφατη απόφαση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, με την οποία εξειδικεύονται τα κριτήρια και οι γενικές διατάξεις για τις μεταθέσεις που καθόρισε ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι και αφορούσε τις προαγωγές και την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολόκληρη η υπουργική απόφαση για τις Μεταθέσεις – Τοποθετήσεις και Αποσπάσεις, που φέρει τον τίτλο «Συγκρότηση και λειτουργία των κατά κλάδο συμβουλίων μεταθέσεων, εξειδίκευση κριτηρίων και λοιπών θεμάτων σχετικά με τις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων», δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το 18σελιδο κείμενό της (πλην των «απόρρητων» παραρτημάτων) ανήρτησε και στον ιστότοπο της «Διαύγειας», προκειμένου τα στελέχη να έχουν πληροφόρηση για το θέμα.
Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας: «Οι μεταθέσεις στελεχών από το βαθμό του Δεκανέα και αντιστοίχων μέχρι και Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων διατάσσονται μετά τη συμπλήρωση διετούς, τουλάχιστον, συνεχούς υπηρέτησης των στελεχών αυτών σε μία (1) υπηρεσία, υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της παρούσας απόφασης», ενώ σε ό,τι αφορά τα στελέχη που φοιτούν στο εξωτερικό ή την Ελλάδα, η απόφαση καθορίζει πως «Τα στελέχη που ολοκληρώνουν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδικές εκπαιδεύσεις εσωτερικού-εξωτερικού (φοίτηση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μεταπτυχιακά προγράμματα, εξειδικευμένες κατά κλάδο εκπαιδεύσεις) μετατίθενται μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους σε θέσεις αντίστοιχες του αντικειμένου εκπαίδευσής τους, με σκοπό την αξιοποίηση των γνώσεων που απέκτησαν».
Προκειμένου να εξυπηρετηθεί η υπηρεσία αλλά και να ελαχιστοποιηθούν τα «γκρίζα» σύννεφα που περιβάλλουν τις σχέσεις του προσωπικού με τις προμήθειες των επιτελείων, η απόφαση καθορίζει: «Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στελεχών σε θέσεις υπευθύνων για προμήθειες κυρίου και λοιπού υλικού και παρακολούθησης συμβάσεων, πρόσκτησης νέων μονάδων ή εκτέλεσης νέων έργων ή κατασκευών καθορίζεται σε τρία (3) συνεχόμενα έτη. Μεταξύ δύο θητειών σε μία από αυτές τις θέσεις δεν είναι δυνατόν να μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι (6) ετών».
Τα κριτήρια
Σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις, λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για το προσωπικό, αφού γίνονται με κριτήρια:
α. Την απόδοση, όπως αυτή αποτιμάται στις εκθέσεις αξιολόγησης των στελεχών της τελευταίας δεκαετίας. β. Την επίδοση στα υποχρεωτικά κατά κλάδο σχολεία -σχολές. γ. Την υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης. δ. Την επιχειρησιακή βαρύτητα των Μονάδων που υπηρέτησε το στέλεχος. ε. Την επιτελική εμπειρία σε Γενικά Επιτελεία (ΓΕ) και Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς. στ. Τις ονομαστικές ηθικές αμοιβές. ζ. Τις πάσης φύσεως πειθαρχικές ποινές, που επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία. η. Τέκνα που θα φοιτήσουν στη Β’ και Γ’ Λυκείου κατά το επόμενο από την υλοποίηση των μεταθέσεων σχολικό έτος, προκειμένου να μην αλλάζουν σχολικό περιβάλλον. θ. Προβλήματα υπογονιμότητας υπό θεραπευτική αγωγή. ι. Την εκπαίδευση με μέριμνα της υπηρεσίας στο εσωτερικό ή το εξωτερικό (φοίτηση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μεταπτυχιακά προγράμματα, εξειδικευμένες κατά κλάδο εκπαιδεύσεις).
Από τα κριτήρια εξαιρούνται όμως μεταθέσεις στελεχών στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στα Στρατιωτικά Γραφεία (ΣΓ) του πρωθυπουργού, του υπουργού και των αναπληρωτών ή υφυπουργών Εθνικής Άμυνας, καθώς και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Στον τόπο προτίμησής τους υπηρετούν στελέχη που έχουν σύζυγο ή επιμελούνται τέκνο με αναπηρία άνω του 67%, ενώ στην απόφαση υπάρχει πρόβλεψη ώστε, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, να συνυπηρετούν οι σύζυγοι αλλά και να γίνονται αμοιβαίες μετακινήσεις στελεχών. Σημειώνεται πως με βάση τη νομοθεσία, οι αποφάσεις των Συμβουλίων πρέπει να είναι υπογεγραμμένες και αιτιολογημένες και να κοινοποιούνται αμελλητί στους ενδιαφερομένους, οι οποίοι θα μπορούν σε πέντε ημέρες να κάνουν «ενδικοφανή προσφυγή».


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
ΑΡΘΡΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε τον μπένη μας έβαλε γυαλιά!!!!τα βλέπεις παπουτσή για συμμόρφωσε και την δικιά σου διοίκηση στην ΕΛ.ΑΚ.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία , η ΜΙΤ και κάθε άλλη μυστική υπηρεσία , το μόνο που έχει να κάνει είναι μπαινει στο διάυγεια . Αντί να τρέχουν στους δρόμους , στις εξοχές , στα βουνά και στα λαγκάδια για πληροφορίες θα μπαίνουν στο διαύγεια και θα έχουν πλήρη εικόνα για τις κινήσεις και τις ενισχύσεις μονάδων , τα εξοπλιστικά προγράμματα κτλ . Έτσι , με ένα ντόνατ στο χέρι και χωρίς κανένα κόπο θα παχαίνουν και σε βάθος χρόνου θα πάθουν καρδιακό επεισόδιο και θα έχουν εξοντωθεί. Πολύ καλό σχέδιο .

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΑΝΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΖΕΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΟ ΜΑ@#@#ΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ......ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ .......ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ............ΞΥΠΝΑΤΕ ........ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ.........ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ , ΞΕΣΗΚΩΘΕΊΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕ .....100.000 ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕ ΑΡ@#@#@#Α ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΕΊΞΕΙ ???????
ΤΟ "ΜΩΛΟΝ ΛΑΒΕ - ΤΟ ΟΧΙ - ΤΟ ΚΙ ΑΝ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΟΥΝ ΘΑ ΜΟΥ ΚΛΑΣΟΥΝΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΘΑ ΜΟΥ ΚΛΑΣΟΥΝΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ" ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΡΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ PS3 KAI TOY XBOX......