Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΑΟΖ...

email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com


Σε λίγο θα μας πούνε να μοιράσουμε το Αιγαίο για να ξεχρεώσουμε !!!
Μπορεί να μη γίναμε Δανία του Νότου, αλλά έχουμε πολλές ελπίδες να γίνουμε… Νορβηγία. Αν πιστέψουμε τα λεγόμενα του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, μπορούμε να λύσουμε το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό πρόβλημα της Ελλάδας με τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα συγκεντρώσει κεφάλαια από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. “Θεωρώ ότι το Νορβηγικό παράδειγμα όπου με σοφία και υπευθυνότητα τα χρήματα που συγκέντρωσε το Δημόσιο δεν πήγαν για καταναλωτικές δαπάνες αλλά επενδύθηκαν σε όλο τον κόσμο σε υγιείς και ηθικά σωστές επενδυτικές πρωτοβουλίες καθώς και σε κρατικά ομόλογα ανεπτυγμένων χωρών, αποτελεί παράδειγμα για μίμηση από τη χώρα μας”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μανιάτης.

Με λίγα λόγια μπορούμε να φτιάξουμε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο στα πρότυπα του νορβηγικού το οποίο θα μαζεύει λεφτά από μερίσματα και φόρους των πετρελαϊκών εταιρειών που θα αναλάβουν να αξιοποιήσουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουν το θεό τους στην κυβέρνηση.

Κατ’ αρχάς ονειρεύονται τη δημιουργία ταμείου που θα μας πληρώνει στο μέλλον τις συντάξεις μαζεύοντας λεφτά από τα πετρέλαια. Η κυβέρνηση ακόμη δεν το είδε…. Γιάννη (όχι Μανιάτη) το ονόμασε. Πριν καλά – καλά βγει πλοίο στο Αιγαίο η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ έγινε Σαουδική Αραβία. Λες και τρώμε κουτόχορτο και ξαφνικά θα κάνουμε υπομονή μόλις βγει το πρώτο πετρέλαιο και φορολογήσουμε τις εταιρείες, θα μας αυξήσουν τις συντάξεις. Είναι τόσο αστείο που ακόμη κι όταν το γράφει κάποιος βάζει τα γέλια.
Από την άλλη, ας πούμε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα κοιτάσματα και με κατάλληλο σχέδιο κάποτε θα μπορούσαμε να βγάλουμε τρελά λεφτά και να σωθεί η οικονομία. Αν είναι έτσι, τότε οι δηλώσεις του υφυπουργού “δένουν” με όλα όσα ακούγονται τους τελευταίους μήνες περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με τους Τούρκους. Φαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο που το τηρεί ευλαβικά. Θα κάνει διαγωνισμούς, θα φέρει ξένες εταιρείες που θα κάνουν την εκμετάλλευσης κι όλα αυτά μαζί με τους γειτόνους, έτσι για να έχουμε και πιο “σφιχτή” συνεργασία. Άραγε μήπως γι’ αυτό δεν τολμά τόσο καιρό να μιλήσει για την περίφημη ΑΟΖ η κυβέρνηση και απλά κερδίζει χρόνο;

Αν υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ώστε να βρει η Ελλάδα χρήματα για να σωθεί από τη μόνιμη χρεοκοπία, αυτό συνιστά μείζον θέμα για όλους. Αν δηλαδή η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα και σκέφτεται πώς θα βγάλει το πετρέλαιο μαζί με τους Τούρκους για να ανασάνει οικονομικά η χώρα τότε κάποιος πρέπει να μας το πει.

Όμως, το Μνημόνιο, η χώρα στο γύψο, η ενδοτική εξωτερική πολιτική και τώρα όλα αυτά για τα πετρέλαια, “κουμπώνουν” δημιουργώντας ένα σχέδιο που φαίνεται να υπάρχει.
Πηγή

O Δ. Δρούτσας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
«Δεν χρειάζεται η οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης), για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο σε μία θάλασσα, όπως είναι η Μεσόγειος. Το εύρος της Α.Ο.Ζ. και της υφαλοκρηπίδας είναι το ίδιο» επεσήμανε στον Real Fm ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Ο κ. Δρούτσας εκτίμησε ότι, από τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δεν θα ήταν καλό να επιβαρύνουμε τις συζητήσεις, με το να φέρουμε νέους όρους, οι οποίοι δεν μας δίνουν κάτι παραπάνω.

Ο ίδιος διερωτήθηκε γιατί η Ν.Δ. δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα όσο βρισκόταν στην εξουσία, εκτιμώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται πολιτικά το ζήτημα αυτό για να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα.

Απίστευτες δηλώσεις Δρούτσα για την ΑΟΖ
Ἀναρτήθηκε ἀπὸ τὸν/τὴν filologos10

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ΑΟΖ με την Τουρκία, πριν καταλήξουν οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα». «Η ΑΟΖ δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του ορυκτού πλούτου. Με την υφαλοκρηπίδα σχετίζεται. Το εύρος της ΑΟΖ δεν μπορεί να ξεπερνά το εύρος της υφαλοκρηπίδας. Επειδή οι διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα συνεχίζονται το να τις επιβαρύνει κάποιος με έναν νέο όρο δεν δίνει τίποτα παραπάνω δεν θεωρείται ωφέλιμο» επεσήμανε ο κ. Δρούτσας διευκρινίζοντας ότι και μεταξύ Καστερόλιζου και Κύπρου ισχύει η υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Δρούτσας επιτέθηκε και σε όσους επιχειρούν να καταστήσουν το τελευταίο διάστημα την ΑΟΖ στο εσωτερικό της χώρας ως…μόδα. «Είναι επιζήμιος ο τρόπος που κάποιοι χρησιμοποιούν το θέμα στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη σημασία της ΑΟΖ, βλάπτουν την Ελλάδα. Θέτουν δύο επιχειρήματα στον δημόσιο διάλογο που είναι λάθος. Πρώτον εάν δεν οριοθετείς την ΑΟΖ χάνεις τη δυνατότητα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και δεύτερον ότι κατά αυτόν τον τρόπο επεκτείνεις γεωγραφικά τη δική σου επιρροή. Και τα δύο είναι λάθος» υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας αναφερόμενος σαφώς στην ΝΔ και τον Α. Σαμαρα Ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος,αναφερόμενος στα όσα φέρεται ότι είπε ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας σε δημοσιογράφους, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας έχει κάνει αυτές τις δηλώσεις. Γι’ αυτό και τον καλούμε να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες και τα ρεπορτάζ, που αναφέρονται και στο διαδίκτυο. Αν δεν το κάνει, σημαίνει ότι τις επιβεβαιώνει. Οπότε αρμόδιος πλέον να απαντήσει για τα όσα απαράδεκτα είπε κ. Δρούτσας είναι ο ίδιος οΠρωθυπουργός ». antinews

Η Ελλάδα κάνει πίσω για ΑΟΖ για να μην στεναχωρήσει τη Τουρκία Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/05/blog-post_5458.html

Ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έκανε αρκετά ξεκάθαρο χτες την πρόθεση της κυβέρνησης να μη «καθορίσει άμεσα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο ούτως ώστε «να μην επιβαρυνθούν οι συνομιλίες με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». Ο κ. Δρούτσας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα θέσει χρονοδιάγραμμα στη Τουρκία, μετά τις εθνικές εκλογές της γείτονος, ούτως ώστε να.....
βρεθεί λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, η οποία θα καθορίσει και την ΑΟΖ.
Η πληροφόρηση ότι ούτε η Άγκυρα προτίθεται να καθορίσει άμεσα τη δική της ΑΟΖ, επιτρέπει στην Αθήνα σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος «ούτε υποτιμά ούτε υποβαθμίζει την έννοια ΑΟΖ, αλλά χαρακτηρίζει το όλο θέμα της μόδας», να καθυστερήσει τον καθορισμό.
Ο Κ. Δρούτσας υποστηρίζει ότι μετά τις τουρκικές εκλογές και εφόσον ο Τούρκος πρωθυπουργός βγει ενισχυμένος θα πρέπει να δείξει και τις καλές του προθέσεις στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία ότι προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι αρχικά η Ελλάδα να ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών μας υδάτων.
Σημειώνεται σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εξωτερικών, ότι η Αθήνα είχε ήδη αρχίσει συζητήσεις με την Αλβανία, την Λιβύη και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, που φαίνονται να συνεχίζονται μόνο με την τελευταία.
http://greeknation.blogspot.com/

Δεν έχει ΑΟΖ πριν τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία
Η Ελλάδα δεν προτίθεται να οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ΑΟΖ με την Τουρκία, πριν καταλήξουν οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ενώ επέκρινε όσους στο εσωτερικό της χώρας επιχειρούν «να καταστήσουν τον θέμα της ΑΟΖ ως μόδα». «Η ΑΟΖ δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του ορυκτού πλούτου. Με την υφαλοκρηπίδα σχετίζεται.

Το εύρος της ΑΟΖ δεν μπορεί να ξεπερνά το εύρος της υφαλοκρηπίδας. Επειδή οι διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα συνεχίζονται το να τις επιβαρύνει κάποιος με έναν νέο όρο δεν δίνει τίποτα παραπάνω δεν θεωρείται ωφέλιμο» επεσήμανε ο κ. Δρούτσας διευκρινίζοντας ότι και μεταξύ Καστερόλιζου και Κύπρου ισχύει η υφαλοκρηπίδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με την Λιβύη και την Αίγυπτο ενώ ανά πάσα στιγμή και όταν οι δύο χώρες το κρίνουν χρήσιμο Ελλάδα και Κύπρος θα οριοθετήσουν την μεταξύ τους υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Δρούτσας επιτέθηκε και σε όσους επιχειρούν να καταστήσουν το τελευταίο διάστημα την ΑΟΖ στο εσωτερικό της χώρας ως...μόδα. «Είναι επιζήμιος ο τρόπος που κάποιοι χρησιμοποιούν το θέμα στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη σημασία της ΑΟΖ, βλάπτουν την Ελλάδα. Θέτουν δύο επιχειρήματα στον δημόσιο διάλογο που είναι λάθος.

Πρώτον εάν δεν οριοθετείς την ΑΟΖ χάνεις τη δυνατότητα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και δεύτερον ότι κατά αυτόν τον τρόπο επεκτείνεις γεωγραφικά τη δική σου επιρροή. Και τα δύο είναι λάθος» υπογράμμισε ο κ. Δρούτσας και άφησε αιχμές για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Κύκλοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που πρωτοστατούν στο να γίνει μόδα η ΑΟΖ δημιουργούν το ερώτημα γιατί η ΝΔ δεν προχώρησες στη οριοθέτηση της όταν ήταν κυβέρνηση και γιατί κάποιοι (εννοεί τον Αντώνη Σαμαρά) δεν χτύπησαν τον καμπανάκι στην προηγούμενη ηγεσία.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=65173&catID=1

«Κυμαινόμενη» κυριαρχία
Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες επισήμως ότι «θυσιάζει» το κυριαρχικό της δικαίωμα να καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας (Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και Ιόνιο) όσο διάστημα διαρκούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ώστε να «μην επιβαρύνει» τη διαδικασία αυτή.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ περί καινοφανούς τοποθέτησης, διότι η ΑΟΖ κάθε χώρας, όπως και η υφαλοκρηπίδα της αποτελούν εθνική κυριαρχία της χώρας, που δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση, ή «στην αναμονή» του τέλους των διαπραγματεύσεων.

ΜΕ ΤΗ δήλωση αυτή, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση παραδέχεται ανοιχτά ότι στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχει θέσει στο τραπέζι το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων, που κατά πάσα πιθανότητα στο Αιγαίο, τουλάχιστον, θα είναι «κυμαινόμενου εύρους».

ΟΠΩΣ είναι γνωστό, «η καρδιά» των προβλημάτων με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο (Καστελόριζο) είναι το εύρος των χωρικών υδάτων. Η ΑΟΖ εκτείνεται «πέραν των χωρικών υδάτων» μέχρι 200 ν.μ., επικαλύπτοντας και υφαλοκρηπίδα που καθορίζεται από τις ακτές μέχρι απόσταση 200 ν.μ. από αυτές.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, το εύρος των χωρικών υδάτων είναι αυτό που θα καθορίσει την τελική μορφή και της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Ελλάδας.

ΟΥΔΕΙΣ θα εμπόδιζε επομένως την Αθήνα, αυτή τη στιγμή, να καθορίσει την ΑΟΖ της με βάση τα υπάρχοντα 6 ν.μ. (όπως έχει ήδη κάνει με την υφαλοκρηπίδα) και όταν καθορίσει την τελική επέκταση των χωρικών υδάτων, να προσαρμόσει αναλόγως και την έκταση της ΑΟΖ της.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όμως δείχνει καθαρά πλέον ότι διαπραγματεύεται με την Τουρκία μέρος της εθνικής κυριαρχίας της, με την ελπίδα ότι ο κ. Ερντογάν, αφού νικήσει στις επερχόμενες εκλογές, θα επιδείξει «καλή θέληση» για να λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα.

ΕΝΑ κυμαινόμενο εύρος, ωστόσο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που θα τύχει της σύμφωνης γνώμης της Τουρκίας, δημιουργεί τον κίνδυνο να διασπαστεί η υπάρχουσα ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, αλλά και να δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα κυριαρχίας σε ένα μεγάλο αριθμό βραχονησίδων, οι οποίες, με τους νέους «υπολογισμούς» χωρικών υδάτων, μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να... αλλάξουν εθνικότητα.

ΜΕ ΑΛΛΑ λόγια, να επιβεβαιώσει πλήρως και στην πράξη η Αθήνα τις απαιτήσεις των γκρίζων ζωνών της Τουρκίας στο Αιγαίο.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -και δικαιολογημένα- θα πέσει πάνω στην τύχη που επιφυλάσσουν οι διαπραγματευτές για το Καστελόριζο, που αποτελεί τη «βάση» για τους υπολογισμούς τής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο και τους υδρογονάνθρακές της.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ αυτά είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκα και απαιτούν χρονοβόρες διαπραγματεύσεις. Είναι επομένως άξιον απορίας πώς ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μπορεί να καταλήξουν σε «εύλογο χρόνο» μετά τις τουρκικές εκλογές. ΚΑΤΙ θα ξέρει παραπάνω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: