Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Βενιζέλου, Παπακωνσταντίνου

Του Βασιλη Nεδου

Με μία παρ’ ολίγον ρήξη μεταξύ των κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και υπουργών της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο εν τέλει έκλεισε με ομοφωνία επί του πολύ φιλόδοξου και σκληρού προγράμματος για τα μέτρα του 2011 και του Μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τα οποία συμμετείχαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο, μόλις ο κ. Παπακωνσταντίνου ολοκλήρωσε την εισήγηση του και προτού ο κ. Παπανδρέου κηρύξει το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος παρενέβη επικρίνοντας τον υπουργό Οικονομικών ότι δεν έδωσε ουσιαστική απάντηση σε τίποτα, ούτε για τις αποκρατικοποιήσεις ούτε για τα νέα μέτρα. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι τηρεί αλαζονική συμπεριφορά ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός παρενέβη, λέγοντας πως διαφωνεί «ότι είναι έτσι», ενώ πρόσθεσε ότι «όλες οι προτάσεις αξιολογούνται».
Τότε τον λόγο πήρε ο κ. Χ. Καστανίδης, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν μετά από πέντε ώρες ο υπουργός Οικονομικών να μην ενσωματώνει τίποτα», ενώ πρόσθεσε ότι μένει στην επισήμανση του πρωθυπουργού περί αξιολόγησης των προτάσεων. Και ο κ. Βενιζέλος επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως οι υπουργοί «δεν είμαστε επαίτες» του υπουργείου Οικονομικών και «θέλουμε να βοηθήσουμε». Υπέρ του κ. Παπακωνσταντίνου ετάχθησαν οι κ. Γ. Ραγκούσης και Χ. Παμπούκης. Ο κ. Ραγκούσης μάλιστα χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις των κ. Βενιζέλου και Καστανίδη ως «υπερβολικές». Σημειώνεται, πάντως, ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος διαψεύδει πως εκφράστηκε προσωπικά για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

«Δημοσιονομική κατοχή»

Αντιθέτως, όπως επεσήμανε και ο ίδιος εξερχόμενος του υπουργικού συμβουλίου, μίλησε για «αλαζονική συμπεριφορά που έχουν τα στελέχη και οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών». Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η χώρα βρίσκεται «σε δημοσιονομική κατοχή, λόγω του τεράστιου χρέους», διευκρινίζοντας ότι δεν αφορά η φράση του τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και αρχικά διαφώνησε με την διαπίστωση αυτή. Πολλοί αποδίδουν την αντίδραση του κ. Βενιζέλου στον υπαινιγμό του κ. Παπακωνσταντίνου για υπερβολικά προνόμια που δόθηκαν σε συνταξιούχους συγκεκριμένων φορέων, υπονοώντας την εποχή που ο νυν υπουργός Αμύνης είχε το χαρτοφυλάκιο της ανάπτυξης.

Πολλοί υπουργοί εξέφρασαν ενστάσεις για τη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων σε περίπτωση νέου δανείου, ενώ αρκετοί διαφώνησαν με το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο. Επικριτική ήταν και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία επίσης επέρριψε στον κ. Παπακωνσταντίνου ευθύνες για την καθυστέρηση του προγράμματος. «Πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου γιατί δεν υλοποιούνται αυτά που ψηφίζουμε», αναφέρεται ότι είπε η υπουργός. Η ίδια έθεσε και ζήτημα ενιαίας γραμμής, επισημαίνοντας ότι αν η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού δεν αρθρώσει κοινό λόγο τότε «θα έχουμε λύσει το χειρόφρενο της χρεοκοπίας της χώρας». Την ανάγκη ενιαίας γραμμής υποστήριξε και ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το 2011. Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι «χάσαμε το μομέντουμ του Μαρτίου», επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει με το Μεσοπρόθεσμο να αρθρώσει «λόγο πειστικό εντός και εκτός των συνόρων». Ετάχθη υπέρ της δραστικής μείωσης του Δημοσίου λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα». Για τους ρυθμούς μείωσης του Δημοσίου μίλησε και ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος μάλιστα επαίνεσε τον κ. Θ. Πάγκαλο, ως το μόνο στέλεχος της κυβέρνησης που, δίχως να έχει μηχανισμό υπουργείου, προχωρεί σε συγχωνεύσεις οργανισμών. Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε από τους συναδέλφους του να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις οργανισμών, τονίζοντας μάλιστα ότι: «δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση του κράτους και να πάω στη Βουλή με καταργήσεις 28 φορέων».

Ο κ. Δ. Ρέππας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ζήτησε να «κοιτάς στα μάτια τους Ευρωπαίους, όπως ακριβώς κοιτάζεις και εμάς», ζητώντας προσεκτική ρητορική όχι μόνον ενώπιον των «έξω, αλλά και των μέσα», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Εχουμε και μια κοινωνία στην οποία αναφερόμαστε», διευκρίνισε ο υπουργός Υποδομών. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης άφησε αιχμές κατά συναδέλφων του, λέγοντας ότι «ορισμένοι δίνουμε ανόρεχτες μάχες οπισθοφυλακών». Ζήτησε και αποδέσμευση από τον κακώς εννοούμενο «κομματικό πατριωτισμό» και είπε συγκεκριμένα ότι «μπορεί η γενιά μας να μεγάλωσε με το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα πρέπει να σώσουμε τη χώρα». Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε επίσης την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στο πρότυπο της πάλαι ποτέ ΕΤΕΒΑ. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι «έχουμε αγγίξει το όριο της εξουσιοδότησης από τον ελληνικό λαό, γι’ αυτό πρέπει να επιδιώξουμε με σοβαρό τρόπο τη συναίνεση». Ο κ. Π. Μπεγλίτης αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη συναίνεση και εξέφρασε τη διαφωνία του με πιθανό σχηματισμό «κυβέρνησης τεχνοκρατών». Ο κ. Καστανίδης ζήτησε επίσης επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: