Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΝΗΣΙΩΝ

email προς ellhnikhaktofylakh@gmail.com
Παρασκευή, 5.8.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση (Αρ. πρωτ. 21443/5.8.2011), για το ενδεχόμενο μείωσης των ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς τα νησιά κατέθεσε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης.

Ειδικότερα, με αφορμή τη δημοσίευση ετήσιας μελέτης για την ελληνική ακτοπλοΐα, όπου σαφώς περιγράφεται κίνδυνος περιορισμού των δρομολογίων προς τα νησιά, ο Βουλευτής ζητά από το Υπουργείο να λάβει σαφή θέση σχετικά με το θέμα.

Ο Κωστής Μουσουρούλης επισημαίνει την ανάγκη διαμόρφωσης πλήρους, σύγχρονου και ελκυστικού θεσμικού πλαισίου για τα δίκτυα θαλασσίων μεταφορών και καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να παρουσιάσει το σχετικό σχεδιασμό του, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε απομόνωση, η νησιωτική Ελλάδα.

Επισυνάπτεται το κείμενο της Ερώτησης.

ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ:ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ

(Αρ. πρωτ. 21443/5.8.2011)


Προς: Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα: Ακτοπλοϊκή σύνδεση νησιών

Ετήσια μελέτη για την Ελληνική Ακτοπλοΐα που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, αναφέρει ότι « ο κίνδυνος περιορισμού των δρομολογίων από και προς τα Ελληνικά νησιά είναι υπαρκτός και δεν αποτελεί απειλή αλλά αποτέλεσμα απλής ανάλυσης των προβλεπομένων αρνητικών αποτελεσμάτων των εταιριών». Το θέμα αυτό φέρεται να απασχόλησε και την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) στις 02.08.2011.

Σύμφωνα με την μελέτη, η Ελληνική Ακτοπλοΐα βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με εκείνη που επικρατούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ενώ αναμένεται επιδείνωση της πορείας της, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πέραν των γενικότερων οικονομικών συνθηκών έχει υπογραμμιστεί από όλους σχεδόν τους εμπλεκόμενους με την ακτοπλοΐα, η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου, ελκυστικού και σύγχρονου πλαισίου για τα δίκτυα θαλασσίων μεταφορών. Είναι προφανές ότι η συνεχής αναδιάρθρωση των αρμόδιων για το θέμα Υπουργείων, αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του πλαισίου αυτού.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μιλώντας στη συνεδρίαση του ΣΑΣ αναφέρθηκε σε «πρακτικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της ακτοπλοΐας» που θα δοθούν με διάλογο.

Δεδομένου ότι η κύρια επικοινωνία των νησιών με τον κορμό της ηπειρωτικής χώρας είναι ακτοπλοϊκή και η πιθανότητα συνολικής μείωσης δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες θα οδηγήσει σε ουσιαστική απομόνωση των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας με ανυπολόγιστες συνέπειες,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποια είναι η θέση του αρμόδιου Υπουργείου σχετικά με τις απόψεις που διατυπώνονται και τα στοιχεία που καταγράφονται στην εν λόγω έκθεση;

2. Βάση των στοιχείων του Υπουργείου, υφίσταται ο κίνδυνος μείωσης των δρομολογίων προς τα νησιά;



3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται;

4. Στο σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνεται και ο εξαγγελθείς, από το πρώην Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ανασχεδιασμός των «άγονων γραμμών»;


Ο Ερωτών Βουλευτής Αθήνα, 5.8.2011



Κωστής Μουσουρούλης

Βουλευτής Νομού Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: