Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή ναυάρχων στον πρωθυπουργό για πλήρη απεμπλοκή του Λιμενικού από το ΥΕΝ

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, απευθύνουν δύο ναύαρχοι με προτάσεις για αναδιάρθρωση του Λιμενικού Σώματος. Στην επιστολή ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Νίκος Παπάς και ο Κωστής Γκορτζής αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α., προτείνουν, μεταξύ άλλων, την οργάνωση του Λιμενικού στα πρότυπα της Ακτοφυλακής και πλήρη απεμπλοκή της από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, κάνοντας λόγο για κατεστημένα συμφέροντα ετών, που εμποδίζουν τις αλλαγές.

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Διανύω ήδη τον 82ο χρόνο της ζωής μου. Γόνος εμποροκαπετανέων, πέρασα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια ξεκινώντας σαν μούτσος στα καράβια που καπετάνευε ο πατέρας μου. Στη σταδιοδρομία μου στο Πολεμικό Ναυτικό κυβέρνησα κάθε τύπο πολεμικού πλοίου. Κατά τη αυτοεξορία μου, μετά την «ανταρσία» του ΒΕΛΟΣ, ταξίδεψα ως καπετάνιος πετρελαιοφόρων πλοίων. Ευτύχησα να είμαι αρχηγός του ΓΕΝ για πέντε χρόνια, υπηρεσιακός Υπουργός Ναυτιλίας επί των Υπηρεσιακής και Οικουμενικής κυβερνήσεων και Πρόεδρος του Ελληνικού Νηογνώμονα για 12 χρόνια.

Η θαλασσινή ζωή μου είναι γεμάτη εμπειρίες και φιλίες ζωής με πλήθος θαλασσινών, από απλούς ναυτικούς, καπετανέους και εφοπλιστές. Δίδαξα τη θαλασσινή επιστήμη σε πολλούς και διδάχτηκα από πολλούς. Έζησα από κοντά τα προβλήματα, τον μόχθο και τον αγώνα των εργατών της θάλασσας, διαπίστωσα τη διαχρονική δύναμή της και προσφορά προς την πατρίδα. Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να σας γνωστοποιήσω την θλίψη και την απορία μου για τα συμβαίνοντα στον τομέα της Ναυτιλίας επί δύο χρόνια τώρα και για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο ζωτικότερος για την οικονομία μας, αλλά και για την επιβίωση της χώρας, τομέας από τους αρμόδιους για την οργάνωση και λειτουργία του. Η Θάλασσα είναι η κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού από κάθε άποψη και αυτή ουδέποτε υποδουλώθηκε.

Στη θάλασσα διασώθηκε ο ελληνισμός και η πραγματική Δημοκρατία του, η θάλασσα χρηματοδότησε την ανεξαρτησία του, στη θάλασσα πρωταγωνιστεί ακόμα και στη θάλασσα βρίσκεται το μέλλον του. Ένα σωστά οργανωμένο Υπουργείο Ναυτιλίας έχει για την Ελλάδα την ίδια σημασία/αξία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ανάλογης σημασίας είναι και η ανάγκη αναβάθμισης των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και η προώθηση των νέων μας στα ναυτικά επαγγέλματα.

Στη βάση της τεράστιας προσπάθειας για την αναγκαία αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού, και ιδίως του τομέα της Ναυτιλίας, εκτιμώντας ως χρέος μου τη συμβολή σ’ αυτήν ενός εκάστου ανάλογα με την εμπειρία του, υποβάλλω τα ακόλουθα προς κρίση και εξέταση: Από την εμπειρία μου ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην Οικουμενική και Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, αλλά και από τη μακρόχρονη θητεία μου ως Α/ΓΕΝ, διαπίστωσα την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού αυτόνομου Υπουργείου αλλά και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της οργάνωσης και λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος το οποίο, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, αποτελεί υβρίδιο Στρατιωτικού Σώματος, Σώματος Ασφάλειας και Τεχνοκρατών Επιθεωρητών σε μια δαιδαλώδη οργάνωση που διαρκώς διογκώνεται τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υλικό υποδομής και κόστος λειτουργίας.

Παράπλευρη συνέπεια είναι και η αμηχανία/αρρυθμία στη διοίκηση και έλεγχο του Σώματος αυτού αφού η δραστηριότητά του αφορά σε αρμοδιότητες πολλών Υπουργείων όπως Υπουργείο Οικονομίας. Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δεν επιδέχεται αμφισβήτησης η διαπίστωση ότι είναι αναγκαία η εκ βάθρων επανεξέταση της υπαγωγής, οργάνωσης και λειτουργίας αυτού του Σώματος ώστε: - Να καταστεί αποτελεσματικότερη η λειτουργία του.

- Να εξοικονομηθούν πόροι που τώρα σπαταλούνται σε αλληλεπικαλυπτόμενες με άλλα όργανα αρμοδιότητες και δράσεις. - Να εξοικονομηθεί προσωπικό. Πρότασή μου είναι, στα πλαίσια οργάνωσης και λειτουργίας ενός αποτελεσματικού Υπουργείου Ναυτιλίας, να μελετηθεί σε βάθος αναδιάρθρωση και του ΛΣ όπως:
- Ένταξη του «στρατιωτικού σκέλους» (επιτήρηση συνόρων, πάταξη λαθρεμπορίου και λαθρομετανάστευσης, ειδικές δυνάμεις) στα πρότυπα της Ακτοφυλακής (Coast Guard) όλων των προηγμένων κρατών στο Πολεμικό Ναυτικό ως ξεχωριστή Επιχειρησιακή Διοίκηση. Η ένταξη αυτή και η υπαγωγή του στο ΥΕΘΑ θα εξυπηρετήσει τον κοινό επιχειρησιακό προγραμματισμό και έλεγχο, την καλύτερη κατανομή μέσων και προσωπικού, την κοινή εκπαίδευση στα όπλα (ειδικές δυνάμεις, πυροβόλα, ναυτική τέχνη κλπ) και κοινή υποδομή προμήθειας και συντήρησης του υλικού (πλοία, Ελικόπτερα, αεροσκάφη). Η ανάγκη ελέγχου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης επιβάλλει την κοινή υποδομή σε προσωπικό και μέσα.

- Διατήρηση Αστυνομίας Λιμένων ανεξάρτητης από την Ακτοφυλακή με αποκλειστικό έργο την τάξη και ασφάλεια λιμένων και τήρηση του ΚΟΚ Θαλάσσης στην παράκτια ζώνη υπαγόμενη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

- Πλήρης απεμπλοκή του ΛΣ από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Επιθεωρήσεις Πλοίων, δρομολόγια, νηολογήσεις κλπ) το γραφειοκρατικό έργο των οποίων μπορεί να αναληφθεί από πολιτικό προσωπικό που πλεονάζει στο Δημόσιο ενώ οι επιθεωρήσεις αναλαμβάνονται ήδη από πιστοποιημένους από την ΕΕ ιδιωτικούς φορείς/νηογνώμονες.

Τα προτεινόμενα θίγουν βεβαίως κατεστημένα συμφέροντα ετών και διαμορφωμένες συμπεριφορές και νοοτροπίες που θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις ως προς την εφαρμογή τους γι αυτό και επιβάλλεται η προσεκτική προσέγγιση και βαθειά μελέτη από σοβαρούς ανθρώπους ανεξάρτητους από κάθε είδους «δεσμεύσεις» και διαπλοκές. Εκτιμώ, όμως, ότι η εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότερη επιχειρησιακή λειτουργία επιβάλλει τη μελέτη αυτή για το γενικότερο κοινωνικό όφελος.

Μετά τιμής
Ναύαρχος Ν.Παππάς Π.Ν. Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Με εκτίμηση
Κωστής Γκορτζής Αντιναύαρχος Π.Ν.ε.α.

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος
ZOUGLA ONLINE

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"...ενώ οι επιθεωρήσεις αναλαμβάνονται ήδη από πιστοποιημένους από την ΕΕ ιδιωτικούς φορείς/νηογνώμονες..."

Ναι, χάρη στα παιχνίδια κάποιων απαξιώθηκε ο Ελληνικός Νηογνώμονας και η ΕΕΠ. Για ρώτα τώρα ναύαρχε έναν που έχει ένα ψαράδικο ή ένα μικρό τουριστικό, πόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ πρέπει να "σκάει" κάθε χρόνο σε Ρώσικους και Ιταλικούς Νηογνώμονες, ενώ παλιότερα αρκούσε το το 1/5 του ποσού.

Κάναμε πλούσιους τους μαφιόζους...

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΥΑΡΧΕ πλανασαι πλανην οικτρα
ΧΑΛΑΡΩΣΕ ΛΙΓΟ

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.....ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ Λ.Σ - ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΤΟ 3ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ Λ.Σ

http://plotatzis.forumotion.com/t57-topic#70

Ανώνυμος είπε...

Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ "ΕΠΙΤΙΜΗ" ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ!! .......ΓΛΥΦΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ....

ΧΑΛΑΡΩΣΕ ΝΑΥΑΡΧΕ.....ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΙ ΚΟΡΑΚΕΣ!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟ ΝΑΥΑΡΧΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΑΛΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΆΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ .......
ΝΑΥΑΡΧΕ ΑΣΕ ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΕ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΣΟΥ ΣΙΩΠΗΛΟΣ .

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΑΥΑΡΧΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΦΗ-ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΛΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΑΠΟ ΟΛΑ. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ. ΑΣΕ ΜΑΣ ΒΡΕ ΝΑΥΑΡΧΟΥΚΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΟΨΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΄ΣΥ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΩΤΟΦΑΕΙ ΝΑΥΑΡΧΟΥΚΟ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΝΑΥΑΡΧΟΙ ΝΑΥΑΡΧΟΥΚΟ ΜΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΕΡΟΣ (ΓΕΡΟΝΑΥΑΡΧΟΥΚΟΣ) ΘΑ ΠΑΕΙ Ή ΑΠΟ ΧΕΣΙΜΟ Ή ΑΠΟ ΠΕΣΙΜΟ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ. ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΣΟ ΓΕΡΝΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΩΡΟ.

Ανώνυμος είπε...

Απόστρατος ναύαρχος, εν ενέργεια φαντάρος!! Άκου λοιπόν καλά κύριε ναυαρχε, κλειστο το στοματακι μου μη ανοίξω το δικό μου και σε κάνω ρόμπα στα γεράματα σου!!!
Τοπαιξες δήθεν αντιστασιακος κάποτε, δικαίωμα σου πάντως, μετά εγινες τρανος αρχηγός και μετά υπηρεσιακός υπουργός!! Ποιος ήσουν ρε ναυαρχε κι έκανες όλα αυτά;
Και άντε τα έκανες, για πες μας ποσά κονομησες από τον ελληνικό νηογνωμονα; Τίποτα; Είσαι σίγουρος; Η κοιλάρα που έχεις από που έγινε; Από τον αέρα κοπανιστο;
Παλιοκλεφτες είστε που καταφέρατε να ρημαξετε τον νηογνωμονα μας προς όφελος της κονομας...
Και τώρα τι θες βρε μπαρμπαναυαρχε; Μιλάς για το ΛΣ ΕΣΥ ο ΠΝτης που ποτέ δεν το χωνεψε το συναφι σου;
Λοιπόν κάτσε στ αυγά σου κι άντε παρατα μας ήσυχους γιατί από κατι ναυαρχους τα τελευταία χρόνια χορτάσαμε! Κι αντε αυτοί ήταν του ΛΣ, ΕΣΥ το θέλεις και μιλάς για μας; Άντε βάλε τάξη στα ΚΑΥΣΙΜΑ των φρεγατων σας που δεν έχουν και μετά μιλα!!!
Σαν τελευταίο σου λέω τούτο: ΡΕ ΟΥΣΤ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το Π.Ν.στις φρεγατες του και να αφησει το Λ.Σ. ησυχο.Ναυαρχε καλοφαγωτη η συνταξη και ταβλι στο καφενειο....μεχρι εκει.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΟΙ Κ.Κ. ΝΑΥΑΡΧΟΙ Ε.Α. , ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΣΑΣ? ΖΗΤΑΤΕ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΜΗΠΩΣ ΑΝ ΤΟ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΑ? ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΣΕ ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ.ΤΩΡΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΥΡΙΟΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ.ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΜΗΠΩΣ ΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΝΔ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΛΕΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ? ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ.
ΒΡΕ ΟΥΣΤ. ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΑΥΑΡΧΟΙ. ΤΙ ΞΕΦΤΙΛΑ.................ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Λ/Φ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΑΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ Ε.Α. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΒΓΕΙΤΕ ΣΥΝΤΑΞΗ; ΓΙΑΤΙ Ο Α/Ξ ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ; ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ , ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΕΙ Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ; ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ, ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ , ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΕΝΑΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ,ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;!