Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Η ευνοϊκή τροπολογία κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις «Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο και άλλες Διατάξεις Εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015».
Αρχικά η κυβέρνηση σκόπευε να περικόψει αδιακρίτως όλες τις συντάξεις εκείνων που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους και το ποσό που εισέπρατταν ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ. Θα περικόπτονταν συγκεκριμένα σε ποσοστό 40% το ποσό που ήταν πάνω από τα 1.000 ευρώ. Μόλις όμως οι προθέσεις της έγιναν γνωστές αντέδρασαν άμεσα τόσο οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς αυτοί θα πλήττονταν από το μέτρο, με συνέπεια να σημειωθεί η πρώτη αναδίπλωση της κυβέρνησης που ανάμεσα στις εξαιρέσεις από τη μείωση του 40% του τμήματος της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 € συμπεριέλαβε τους απόστρατους που δεν είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και είχαν αποστρατευτεί αυτεπάγγελτα.
Μέσα όμως στην προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση υπαναχώρησε ακόμα περισσότερο και εν τέλει συμπεριλήφθηκε στο ψηφισθέν από τη Βουλή των Ελλήνων πολυνομοσχέδιο, ανάλογη διάταξη όπου στις εξαιρέσεις προστέθηκαν και οι απόστρατοι των Σωμάτων που έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Διάταξη που σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «αφορά συνολικά 5.668 άτομα, όπου συμπεριλαμβάνονται Ιπτάμενο προσωπικό, προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων/Κατηγοριών (Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές, Βατραχάνθρωποι, Ναρκαλιευτές, Πυροτεχνουργοί, Μονάδων παραμεθορίου κ.λπ.), και κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί αναιτιολόγητα άνιση μεταχείριση προσωπικού όμοιας υπηρεσιακής κατάστασης, ως προς την προέλευση, τη σταδιοδρομία και τα έτη υπηρεσίας τους». Αυτό βέβαια εφόσον ισχύουν τα όσα αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας όπου σύμφωνα «με τα σημερινά δεδομένα ο συνολικός αριθμός των αποστράτων, που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους ανέρχεται σε 11.130 άτομα, από τους οποίους οι 2.717 είναι αυτεπάγγελτα αποστρατευθέντες και οι 2.951 έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας».
Η ρύθμιση σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι ικανοποίησε τους περισσότερους συνδικαλιστικούς φορείς, εάν και η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της αναφέρει χαρακτηριστικά: «H νέα τροπολογία-υποχώρηση του υπουργού, διογκώνει ακόμα περισσότερο την αδικία που θα υποστούν (-40%) στελέχη που “τόλμησαν” να ασκήσουν το νόμιμο και συνταγματικό τους δικαίωμα και υπέβαλλαν αιτήσεις αποστρατείας, με 34, 33, 32 κ.ο.κ. έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Η ΑΝΕΑΕΔ δεσμεύεται στα στελέχη της πως από σήμερα κιόλας αρχίζει, σε συνεργασία με έγκριτους συνταγματολόγους, ανένδοτο δικαστικό αγώνα, μέχρι τελικής δικαιώσεως των συναδέλφων μας, που τους οδηγούν, με τρόπο εκδικητικό και απάνθρωπο στην εξαθλίωση».
Η ικανοποίηση των αστυνομικών
Σε αντίθεση με τους απόστρατους των ενόπλων Δυνάμεων στις τάξεις των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας επικρατούσε κλίμα ικανοποίησης το οποίο εξέφραζαν σε ανακοινώσεις που αναφέρονταν ότι αισθάνονται δικαιωμένοι από το ότι οι αγώνες τους δεν πήγαν χαμένοι και υπήρξε τελικά θετικό αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) η οποία στις 15 Οκτωβρίου είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τονίζονταν: «Στη διάταξη αυτή εμπίπτουν και οι συνταξιούχοι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων εξαιρουμένων εκείνων που αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Για μια ακόμη φορά δυστυχώς, διαπιστώνεται μια κατάφωρη αδικία σε βάρος των ενστόλων, καθότι ουδόλως λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η κατηγορία αυτή των Ελλήνων πολιτών, προσλαμβάνονται στην υπηρεσία και εισέρχονται προς φοίτηση στις διάφορες σχολές σε ηλικία 18 μέχρι 20 ετών στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως η ίδια η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό έχει ως συνέπεια, όταν ασκούν το από τους Νόμους και το Σύνταγμα της Χώρας προβλεπόμενο δικαίωμα τους προς συνταξιοδότηση, η ηλικία τους να μην υπερβαίνει το 55ο έτος της ηλικίας τους, έστω και αν έχουν συμπληρώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα δηλαδή 35/35. Επειδή θεωρούμε ότι μια Δίκαιη Πολιτεία, οφείλει την ίδια μεταχείριση και αντιμετώπιση προς τους πολίτες της, προς άρση της αδικίας αυτής, προτείνουμε την ακόλουθη προσθήκη-τροπολογία του αρθρ. 1 παρ. 10 εδαφ. Γ’ του προαναφερόμενου σχεδίου Νόμου».
Μετά λοιπόν την ψήφιση του νέου νόμου στις 20 του μήνα η ΠΟΑΞΙΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν τα κάτωθι: «Σας γνωρίζουμε ότι στο αναφερόμενο στο θέμα νομοσχέδιο, που ψηφίσθηκε σήμερα το βράδυ στη Βουλή, συμπεριλήφθηκαν δύο (2) προσθήκες – τροπολογίες στα άρθρα 1 & 2 αυτού, οι οποίες είχαν προταθεί από την Ομοσπονδία μας, με τα παραπάνω (α) και (β) σχετικά.
Ειδικότερα:
Το άρθρο 1, παρ. 10, περ. γ’ διαμορφώθηκε ως ακολούθως:
“…Ειδικά από τη μείωση του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α’, εξαιρούνται και οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι που αποστρατεύθηκαν αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία, καθώς και όσοι εξ’ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν με τη συμπλήρωση τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ετών συντάξιμης υπηρεσίας’’.
Με τη ρύθμιση αυτή, εξαιρούνται της μείωσης κατά 40% για το ποσό άνω των 1.000 €, όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 55 ετών -πέραν των αυτεπαγγέλτως αποστρατευθέντων από την υπηρεσία- και έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) έτη συνολικά συντάξιμης υπηρεσίας (συμπεριλαμβανομένων των μαχίμων)».
Ενώ παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Αστυνομικών (ΑΣΠΑ) Θεσσαλονίκης με την οποία ενημέρωνε τα μέλη της για το θετικό αποτέλεσμα. Η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Συνάδελφοι, τελικά αποδεικνύεται ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, έτσι και η τελευταία πορεία διαμαρτυρίας μας στις 17 Οκτώβρη στην Αθηνά σε συνδυασμό με τις καίριες παρεμβάσεις του Συνδικαλιστικού μας Κινήματος σε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα έφερε αποτελέσματα. Στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου […] έγινε προσθήκη από τον υπουργό Οικονομικών και έτσι δεν εμπίπτουν όσοι έχουν αποστρατευτεί από τα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομικοί) και έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και όσοι έχουν συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) συντάξιμα χρόνια. […] Η παραπάνω ρύθμιση λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος, δεν αποτελεί καμία ιδιαίτερη μεταχείριση ή εξαίρεση των αστυνομικών σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους στη χώρα μας. Παρά μόνο μια δίκαιη απόφαση της Πολιτείας που έχει χρέος να επιφυλάσσει την ίδια μεταχείριση και αντιμετώπιση σε όλους τους εργαζόμενους».
Απέδωσε τελικά καρπούς ο αγώνας των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς μετά τις πρόσφατες δυναμικές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από τα αρχικά της σχέδια για την περικοπή κατά 40% του ποσού της σύνταξης πάνω από τα 1.000 ευρώ των ενστόλων και με ειδική τροπολογία να τους εξαιρέσει από το σχετικό πολυνομοσχέδιο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
ΑΡΘΡΟ: ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου