Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

413 τα κενά μόνο 25 οι ατομικές αναφορές

Απροθυμία δείχνουν οι λιμενικοί για την πρόσκληση ενδιαφέροντος που απεύθυνε πρόσφατα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή και λήγει σήμερα για μεταθέσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 25 στελέχη του Λιμενικού, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν πάνω από 410 κενές θέσεις σε μια περίοδο που καθημερινά δεκάδες μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας.


Όπως αναφέρονταν στο σχετικό έγγραφο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή «στο πλαίσιο κάλυψης της έκτακτης ανάγκης που παρουσιάζεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για την αντιμετώπιση θεμάτων μεταναστευτικών ροών, στελέχη του ΛΣ - ΕΛΑΚΤ τα οποία επιθυμούν, καλούνται να δηλώσουν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο αρ. 56 του Ν. 4310/2014 την επιθυμία μετάθεσής τους» οι λιμενικοί για τις Λιμενικές Αρχές Μυτιλήνης - Χίου - Σάμου ή Λέρου - Κω - Καλύμνου - Σύμης - Ρόδου.

Για το Κεντρικό Λιμεναρχείο (Κ.Λ.) Μυτιλήνης οι κενές θέσεις είναι 77, στο Κ.Λ. Χίου 47 και στο Λ/Χ Σάμου 69. Επίσης στο Λ/Χ Λέρου οι κενές θέσεις είναι 33, στο Λ/Χ Κω 58, στο Λ/Χ Καλύμνου 34, στο Λ/Χ Σύμης 10 και στο Κ.Λ. Ρόδου 85. 

Στο έγγραφο σημειώνονταν ότι μπορούν τα στελέχη του Σώματος να επιλέξουν τις υπηρεσίες που θέλουν να μετατεθούν και θα παραμείνουν σε αυτές για δυο χρόνια. Μετά τη λήξη της υπηρεσίας τους εκεί θα επανέρχονται στην προηγούμενη υπηρεσία τους από όπου μετατέθηκαν«ανεξαρτήτως ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων ή σε υπηρεσία της επιλογής τους εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις».

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών αιτιολογώντας τη στάση των συναδέλφων τους σημείωναν ότι «δείχνουν πως δεν τους εμπιστεύονται στο πραγματικό χρόνο διάρκειας της υπηρεσίας και κυρίως σχετικά με την καταβολή των σχετικών χρημάτων για τη μετακίνηση».

Επίσης από το Αρχηγείο του Λ.Σ. τονίζονταν ακόμη ότι για την επιλογή του τόπου μετάθεσης θα ληφθούν υπόψη από το αρμόδιο συμβούλιο η σειρά προτίμησης των Λ.Α. καθώς και ο αριθμός των μορίων κάθε στελέχους.

Στους διαδρόμους του Αρχηγείου του Λ.Σ. στην Ακτή Βασιλειάδη ακούγονται και άλλες προτάσεις για την αντιμέτωπιση του προβλήματος με τα κενά στις υπηρεσίες «πρώτης γραμμής».

Η μία είναι να σταματήσουν οι αποσπάσεις περίπου 25 ατόμων και να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μια άλλη είναι στο συμβούλιο μεταθέσεων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Απριλίου να αποφασιστεί η διάθεση για ένα εξάμηνο περίπου 100 στελεχών του Σώματος που βρίσκονται τώρα σε υπερστελεχωμένες υπηρεσίες στα νησιά που αντιμετώπιζουν πρόβλημα με την παράνομη είσοδο μεταναστών και τα κονδύλια να προέλθουν από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών πάντως εκφράζουν ερωτηματικά για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις φετινές μεταθέσεις τόσο στα νησιά όσο και σε άλλες περιοχές.

Διονύσης Βυθούλκας
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: