Η αποκάλυψη των νονών
Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δύο χρόνια πάλευαν να βάλουν στο χέρι την ομάδα που είχε απομείνει να κάνει κουμάντο στην ανατολική Αττική, τον Πειραιά και την παραλιακή. Ηξεραν τα πάντα γι' αυτούς, τις διασυνδέσεις τους, την προκλητική χλιδή της ζωής τους, τις απειλές, το καθημερινό ξύλο, τους λιμενικούς, τους αστυνομικούς, το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων και πολλά άλλα. Αλλά δεν αρκούσαν. Χρειάζονταν καταθέσεις, καταγγελίες.
Ο «άρχοντας»
«Γνωρίζεις από πότε ο Στεφανάκος Βασίλειος έχει συστήσει ομάδα εκβιαστών;», ρώτησε ένας αστυνομικός τη γυναίκα που τόλμησε να καταγγείλει το κύκλωμα και η οποία είχε σχέση με τον «άρχοντα», όπως τον λένε στην πιάτσα. «Ο Στεφανάκος ανέλαβε την αρχηγία της ομάδας αμέσως μετά τη δολοφονία του Παπαμάλη, ο οποίος ήταν φίλος του, το Φεβρουάριο του 2000. Από τότε διαπίστωσα εγώ ότι άρχισαν τις εκβιάσεις των καταστημάτων», αναφέρει η γυναίκα στην κατάθεσή της, που περιλαμβάνεται στην τεράστια δικογραφία: «Πριν ασχολούνταν με λαθραία τσιγάρα και πριν αρκετό καιρό με πετρέλαιο λαθραίο».
Η δικογραφία απλώνει σε όλο της το μήκος αυτή την ιστορία που λες κι είναι βγαλμένη από τη φαντασία.
Τα 44 εντάλματα σύλληψης ήταν το αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς της αστυνομίας και συλλογής πληροφοριών για τη δράση της σκληρής αυτής ομάδας που ανέλαβε τα ηνία της νύχτας μετά τη δολοφονία του Θέμη Καλαποθαράκου, τον Ιούλιο του 2000.
Οπως περιγράφεται στη δικογραφία, την ημέρα της δολοφονίας του Καλαποθαράκου, ο Στεφανάκος μαζί με άλλους κορυφαίους της ομάδας του ήταν στο Γαλαξίδι. Εχουν καταγραφεί μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ακούστηκε η εξής φράση:
«Ευτυχώς που το σκεφτήκαμε και είμαστε μακριά, πήραμε το αίμα του φίλου μας πίσω, καλά το κάναμε...». Προφανώς αναφέρονταν στη δολοφονία Παπαμάλη.
Η εικόνα των νονών που πήγαιναν ένας ένας στη σειρά στον εισαγγελέα έκανε πολλούς καταστηματάρχες να ανασάνουν με ανακούφιση. Πιάστηκαν 36 άτομα και ακόμα διαφεύγουν οκτώ: Βασίλης Στεφανάκος (41 ετών), Αριστείδης Λακιώτης, (38), Γιώργος Τσακογιάννης, (31), Γιώργος Μοσχούρης, (32), Γιάννης Σκαφτούρος, (33), Γιάννης Γαβάκης, (32), Κώστας Γαστεράτος και Στέλιος Χατζηδάκης, (51 ετών).
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού, Γιώργος Κολιτσόπουλος, οι λιμενικοί Γιώργος Μπάσταλης, Βασίλης Κάραλης, Ευστράτιος Μπαμπαούσης, Ηλίας Γιαντσίδης, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και οι αστυνομικοί Αλέξανδρος Κόλιας και Χρήστος Αθανασίου.
Ο καντινιέρης
Πέρα από τις ιστορίες για το λαθρεμπόριο τσιγάρων με την κάλυψη περιπολικών ή για λαθρεμπόριο καυσίμων με τη βοήθεια φουσκωτών του Λιμενικού, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία που ασκούσε η ομάδα δεν είχαν όρια.
Η αγαπημένη φράση του Αρ. Λακιώτη είναι «όλη η Αθήνα στέκεται προσοχή». Κάτι τέτοιο φέρεται να είπε και στον καντινιέρη, που το 1997 είχε αρνηθεί να του δίνει 2.000 τη βδομάδα και, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, τόλμησε να τον καταγγείλει στην αστυνομία. Υστερα από τρία χρόνια ο Λακιώτης και η παρέα του τον βρήκαν σε ένα μπαρ. Τον έσυραν έξω, του έβαλαν ένα πιστόλι στο στόμα και κάποιος του είπε: «Κοίτα να δεις, εγώ καθάρισα και τον άλλο καντινιέρη, θα καθαρίσω και σένα».
Του πήραν δύο εκατομμύρια που είχε μαζί του, τον ενημέρωσαν ότι θα τον σκότωναν αν πήγαινε στην αστυνομία, τον έγδυσαν κι έφυγαν.
Τα δίχτυα της μαφίας είχαν απλωθεί και στην παραλιακή. Η δικογραφία αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες των κέντρων «Tango», «Le palmier» και «Envy» που ήταν δύο αδέλφια, εκβίαζαν και τον ιδιοκτήτη ενός υπαίθριου πάρκινγκ.
Σύμφωνα με την καταγγελία, αρχικά απαιτούσαν να ανοίγει το πάρκινγκ μόνο λίγες ώρες ώστε μετά να το χρησιμοποιούν οι ίδιοι, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Μετά του ζήτησαν να εισπράττουν 400 δραχμές για κάθε αυτοκίνητο. Και πάλι αρνήθηκε.
Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει χειροβομβίδα στο πάρκινγκ.
Η γυναίκα - κλειδί
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται επίσης και ένα μικρό μέρος της περιπέτειας που έζησε η γυναίκα που έκανε τις αρχικές καταγγελίες. Μετά τα προβλήματα που είχε η σχέση με τον Στεφανάκο, ο τελευταίος το Δεκέμβριο του 2001 πήρε φόρα με το αμάξι του κι έπεσε πάνω στο δικό της έξω από ένα μπαρ στην Ελευσίνα. Δύο άντρες του έκαναν παρατήρηση. Τους μαχαίρωσε. Μετά απαίτησε από τον πορτιέρη του μαγαζιού να απαγορεύσει την είσοδο στη γυναίκα. Αρνήθηκε. Τον έδειρε.
Υστερα από τρεις μήνες η κοπέλα έκανε μήνυση σε έναν Αλβανό που χρησιμοποιούσε ο Στεφανάκος. Πήρε τότε έναν θείο της, τον έκλεισε στο γραφείο του, σε ένα από τα μαγαζιά του, στο «Πλατό» και του είπε:
«Πες στη μικρή να σταματήσει να διαδίδει στον κόσμο τι κάνω και τι δεν κάνω και να μην τα βάζει με τους φίλους μου, γιατί θα τη βρείτε πεταμένη σε κάνα ρέμα...».
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 13/10/2002
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου