Εν μέσω της «θερινής ραστώνης» αποφάσισε κατά πλειοψηφία -αλλά σχεδόν ομόφωνα- το Δ.Σ. του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) την πρόθεσή του να χορηγεί το εφάπαξ στους δικαιούχους του με τη συμπλήρωση τριάντα ενός (31) ετών από την ημερομηνία κατάταξης!
Η ισχύς της παραπάνω απόφασης αρχίζει από την ημερομηνία που θα επικυρωθεί – αν επικυρωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τι σημαίνει η απόφαση αυτή: Αν κάποιος επιλέξει να αποστρατευθεί με λιγότερα χρόνια, αλλά σίγουρα κάνοντας χρήση του δικαιώματος, με τη συμπλήρωση των συνταξίμων ετών που προβλέπονται από τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, να μην απολαμβάνει το νομολογιακά θεσμοθετημένο «περιουσιακό του δικαίωμα» το εφάπαξ που δικαιούται στα 25, 26,5, 28 ή 29,5 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, αλλά να λαμβάνει αυτό με τη συμπλήρωση 31 ετών από την ημερομηνία κατάταξης και μάλιστα άτοκα!
Εύκολα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί να παρθεί μια τέτοια απόφαση! Η διοίκηση του Ταμείου επικαλείται μια «υπόθεση εργασίας» για αθρόα αίτηση συνταξιοδότησης όλων ή σχεδόν όλων που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι σήμερα και είναι αυτοί περίπου 3.500-4.000 αστυνομικοί, οπότε αναγκαστικά ο χρόνος καταβολής του εφάπαξ μοιραία θα επιμηκυνθεί σχεδόν κατά πέντε (5) περίπου χρόνια.
Εμείς λέμε ότι με τα σημερινά δεδομένα αποχώρησης -περίπου 750 αιτήσεις συνταξιοδότησης- μάλλον οι «φοβίες» της διοίκησης του ΤΕΑΠΑΣΑ θα παραμείνουν «υποθετικά σενάρια».
Επίσης υπογραμμίζουμε ότι η παραπάνω απόφαση αποτελεί μεροληπτική συμπεριφορά εις βάρος των χαμηλόβαθμων μετόχων-αστυνομικών που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία των μετόχων και συνταξιοδοτούνται χρηστικά και όχι καταχρηστικά με λιγότερα από τα 31 χρόνια και κατά μέσο όρο από τα 25 έως τα 28 χρόνια και λαμβάνουν κύρια σύνταξη από 1.200 έως 1.400 ευρώ και εφάπαξ από 37.000 έως 45.000.
Αυτοί θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν να αποκτήσουν το πολυπόθητο «περιουσιακό δικαίωμά» τους από τρία (3) έως έξι (6) χρόνια! Σε αντίθεση με τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς, που αποστρατεύονται αυτεπαγγέλτως, οι περισσότεροι και ελάχιστοι με αίτησή τους και έχουν κατά μέσο όρο από 31 έως 35 χρόνια προϋπηρεσίας και λαμβάνουν κύρια σύνταξη από 1.850 ευρώ έως και 2.500 ευρώ και εφάπαξ από 85.000 ευρώ έως 110.000 ευρώ, να το απολαμβάνουν άμεσα! […]
Εάν πραγματικά όμως το Ταμείο παρουσιάζει πρόβλημα εισροών και εκροών, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εξορθολογίζοντας τις εκροές ανάλογα με τις καταβληθείσες εισφορές ενός εκάστου ξεχωριστά μετόχου, να υπολογίζει το καταβαλλόμενο εφάπαξ στο μέσο όρο των εισφορών της τελευταίας πενταετίας (πρόταση αναλογιστικής μελέτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008)!
Μπορεί ακόμη να προχωρήσει:
Ι) Στη σταδιακή αύξηση του χρόνου απόδοσης – καταβολής του εφάπαξ, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου συνταξιοδοτικού νόμου.
ΙΙ) Εάν ο αριθμός των αποστρατειών είναι μεγάλος και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στα πλαίσια της παραπάνω πρότασης, να γίνεται απόδοση-καταβολή του εφάπαξ με ετήσια λίστα προτεραιότητας στην οποία θα προηγούνται:
α) όσοι έχουν πολλά έτη υπηρεσίας,
β) όσοι έχουν νωρίτερη ημερομηνία διαγραφής.
Επομένως, κύριοι της διοίκησης του Ταμείου, η ανεδαφική αυτή απόφασή σας, που μάλιστα δεν συνοδεύεται από μια απαραίτητη αναλογιστική μελέτη η εκπόνηση της οποίας θα έδινε μια προοπτική εις βάθος τουλάχιστον τριακονταετίας (30) και είναι αναντίστοιχη με την ισχύουσα ασφαλιστική – συνταξιοδοτική νομοθεσία, πρέπει άμεσα να ανακληθεί!
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, γραμματέα Διεθνών Σχέσεων ΠΟΑΣΥ
1 σχόλιο:
Να κάνω και εγώ μια "υπόθεση εργασίας"; Αν μαζευτούμε χίλιοι, κάνουμε ντου στα γραφεία σας και σας ...γαργαλήσουμε, θα ξαναεισηγηθείτε τέτοιες λαλακίες;
Δημοσίευση σχολίου