Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΠΔ

Ειδική μέριμνα για τους δημόσιους υπαλλήλους -λόγω ενιαίου μισθολογίου και εφεδρείας- έλαβε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, «παγώνοντας» τις δόσεις των στεγαστικών δανείων για 2 χρόνια, επίσης «παγώνει» τις δόσεις στα στεγαστικά των δανειοληπτών που βρίσκονται υπό συνταξιοδότηση, μέχρι να τους καταβληθεί σύνταξη. Ακόμα επιμηκύνει το όριο ηλικίας του δανειολήπτη στο 85ο έτος στην λήξη του δανείου. Και παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής του 50% της μηνιαίας δόσης για 5 χρόνια.

Οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» και ισχύουν άμεσα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτημα για υπαγωγή σε αυτές μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από το ΤΠΔ είναι 180.000 με συνολικά υπόλοιπα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Όμως επειδή άλλοι 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες, ο υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε επαφές με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ζητώντας ανάλογες ρυθμίσεις, εν όψει του ενιαίου μισθολογίου και της εφεδρείας.


Ωστόσο επίσημο αίτημα δεν έχει αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών προς την ΕΕΤ. Από την πλευρά τους οι τράπεζες σημειώνουν πως από τα μέσα του 2010 έχουν σε ισχύ προγράμματα ρυθμίσεων για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους αλλά και ανέργους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση για ρυθμίσεις, όχι μόνο ληξιπρόθεσμων, αλλά και ενήμερων δανείων. Για παράδειγμα, μπορεί να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής στα στεγαστικά μέχρι 12 χρόνια (με ανώτατο όριο της διάρκειας αποπληρωμής τα 40 χρόνια) ή προσφέρεται περίοδος χάριτος 12 μηνών ή πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα 12-18 μηνών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις νέες ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι δανειολήπτες- δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν:

- Για διάστημα μέχρι 5 χρόνια να πληρώνουν το 50% της μηνιαίας δόσης, ενώ η διάρκεια εξαρτάται από το συνολικό εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη. Στην περίπτωση αυτή το εφάπαξ αποτελεί εγγύηση ότι θα εισπραχθεί το υπόλοιπο 50% των μηνιαίων δόσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΤΠΔ δεν «αποδεσμεύεται από το εφάπαξ βοήθημα ή την αποζημίωση λόγω απόλυσης» ποσό που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 50% της δόσης, αλλά καταβάλλεται από τον φορέα προς πίστωση της εξυπηρέτησης του δανείου. Αν το εφάπαξ δεν επαρκεί για την πλήρη εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, τότε ο δανειολήπτης θα μπορεί να το καταβάλλει σε 48 δόσεις άτοκα, ή έντοκα μέχρι την πλήρη λήξη του δανείου.

- Αν ο δανειολήπτης έχει προχωρήσει σε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και παρόλα αυτά δεν μπορεί να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις, υπάρχει η δυνατότητα να «παγώσει» η πληρωμή του δανείου μέχρι 2 χρόνια.

- Στην περίπτωση που ο δανειολήπτης βρίσκεται υπό συνταξιοδότηση, έχει τη δυνατότητα μέχρι να του καταβληθεί η σύνταξη να «παγώσει» την πληρωμή του δανείου. Ωστόσο με τη χορήγηση της σύνταξης θα πρέπει να καταβάλλει άμεσα όλο το ποσό των δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, σε διαφορετική περίπτωση (αν δεν πληρωθούν οι δόσεις) δεν αποδεσμεύεται το εφάπαξ».

- Επίσης είναι σε ισχύ προγράμματα επιμήκυνσης, με τα οποία παρατείνεται μέχρι 10 χρόνια η διάρκεια αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων (μέγιστη διάρκεια τα 40 χρόνια), και των ενυπόθηκων επισκευαστικών (συνολική διάρκεια αποπληρωμής 26 χρόνια) αλλά και κατά 5 χρόνια η διάρκεια αποπληρωμής στα δάνεια μικροεπισκευών- μικροβελτιώσεων (μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια).

Της Έφης Καραγεώργου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή από ότι φαίνεται δίνεται προς το παρόν μια ανάσα στις δόσεις , ετσι ώστε μετά από μια 5ετία να μας πάρουν το σπίτι !!! Διότι .... γίνονται ευκολίες ΕΝΤΟΚΑ και ... μετά κλαίνε!!!! Μόνο αυτό με τους υπό συνταξιοδότηση είναι καλό Δεν θα τους παρακρατόνται οι δόσεις (και από που να τους παρακρατηθούν αφού δεν πληρώνονται για μερικούς μήνες) αλλά στο τέλος θα δοθούν όλες άτοκα (από το εφάπαξ υποθέτω διότι αλλιώς....)