Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ...Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα «καπελώνουν» τις ηγεσίες των Σ.Α....

Όλα τα πέτυχαν. Ακόμη και την πιο τρελή φαντασία ξεπέρασαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι αυτός των Σωμάτων Ασφαλείας. Κατάφεραν συγκεκριμένα να βάλουν τους πυροσβέστες να τσακώνονται με τους αστυνομικούς, αφού με την ίδρυση νέας υπηρεσίας, που θα διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα «καπελώνουν» την ηγεσία της Πυροσβεστικής.

Οι αγανάκτηση των πυροσβεστών για τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου αναδεικνύεται ξεκάθαρα από την επιστολή που έστειλε η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) στις 30 Οκτωβρίου προς τον Χρήστο Παπουτσή και κοινοποιούσε στον αρχηγό του Σώματος, τα πολιτικά κόμματα και στον Τύπο. Σε αυτή αναφέρουν ότι παρότι είχαν ειδοποιήσει πριν από οκτώ μήνες την ηγεσία, εκείνη προχώρησε στην ίδρυση της υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, που προβλέπεται να διαχειρίζεται ευρωπαϊκά και αναπτυξιακά προγράμματα όλων των Σωμάτων του υπουργείου.

Σε αυτήν τη διοίκηση υπάρχει αξιωματικός της Αστυνομίας και με αυτή παραβιάζονται σημαντικές διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία της Πυροσβεστικής η οποία θα πρέπει να συμμορφώνεται «στις σχετικές υποδείξεις και κατευθύνσεις που δίδονται από την εν λόγω Υπηρεσία». Το «καπέλωμα» της Πυροσβεστικής από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. δεν σταματά εκεί, αφού στην υπό σύσταση Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών στο Προστασίας του Πολίτη και στην οποία θα υπάγονται όλες οι υφιστάμενες οικονομικές οργανικές μονάδες του υπουργείου, θα τοποθετηθεί διευθυντής και πάλι αξιωματικός της Αστυνομίας. Προκειμένου λοιπόν να απελευθερωθούν από την αστυνομική διοίκηση του Σώματος, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ζητούν από τον υπουργό να τροποποιήσει τις διατάξεις και να δώσει ξανά στο Σώμα την αυτοτέλειά του.

Τα κυριότερα σημεία της οξείας επιστολής, όπου αφήνονται υπόνοιες ότι ίσως ανάμεσα στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν η ένταξη της Πυροσβεστικής στον «αστυνομικό βραχίονά» της, είναι τα ακόλουθα:

«Η φωνή της αγωνίας μας δυστυχώς δεν εισακούστηκε και έτσι με το άρθρο 3 του Ν.3938/2011 θεσμοθετήσατε την Υπηρεσία μη λαμβάνοντας υπόψη σας ότι παραβιάζονται τα ακόλουθα:

• Ν. 3013/2002 αρ.6., παρ.4., εδ.θ. σύμφωνα με το οποίο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την εκπροσώπηση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας.

• Ν 3511/2006, άρθρο 5, κεφάλαιο Β!, παρ.3 σύμφωνα με την οποία: “Το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος (ΑΠΣ) μεριμνά για την εκπλήρωση της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος, στα πλαίσια της πολιτικής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και για το σκοπό αυτόν προγραμματίζει, κατευθύνει, παρακολουθεί, εποπτεύει και ελέγχει τη δράση των Υπηρεσιών του και εξασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του”.

• Ν 3511/2006, άρθρο 5, κεφάλαιο Β!, παρ.3. 6.σύμφωνα με την οποία: “Ο Β’ Κλάδος Διοικητικής Υποστήριξης έχει αρμοδιότητα για τα θέματα πρόσληψης, εκπαίδευσης, πειθαρχίας και εν γένει υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού, οργάνωσης και λειτουργίας των Υπηρεσιών του Σώματος, […] Έχει, επίσης, αρμοδιότητα για τα θέματα σύνταξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προμηθειών και άλλων οικονομικών υποθέσεων, ασφαλιστικά, και κατευθύνει και ελέγχει το έργο των Υπηρεσιών στα θέματα αυτά.

Το πλέον σοβαρό για την αυτοδιοίκηση του Π.Σ. είναι ότι από τη λειτουργία της παραπάνω Υπηρεσίας παραβιάζονται ευθέως ισχύουσες διατάξεις της αποστολής και λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος, άσκησης διοίκησης, εποπτείας και ελέγχου των στρατηγικών οργάνων αυτού, ενώ ο Αρχηγός του Π.Σ. και το ΑΠΣ μεταπίπτουν σε έναν απλό εισηγητή ενός Τμήματος ενός Γραφείου, μιας και με το άρθρο 5 του Π.Δ.82/2011 το Π.Σ. και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΠΣ πρέπει ‘‘να συμμορφώνονται στις σχετικές υποδείξεις και κατευθύνσεις που δίδονται από την εν λόγω Υπηρεσία’’. […] Το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί πολιτική διοικητική υπηρεσία του κράτους, με ιδιαίτερα καθήκοντα στην πολιτική προστασία του κράτους. Η προωθούμενη σκοπούμενη ενοποίηση με τον αστυνομικό βραχίονα μας θυμίζει εφιαλτικές στιγμές του παρελθόντος της δεκαετίας του ’80, που ή ίδια η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ καταλαβαίνοντας το σφάλμα της ανακάλεσε. Δεν αποτελεί συντεχνιακό θέσφατο η υποστήριξη της αυτοτέλειας του Π.Σ., απλά αποτελεί παγκόσμιο κεκτημένο και δη ευρωπαϊκό, γεγονός που ειδικά εσείς ως παλαιός “επίτροπος” στην Ε.Ε. θεωρούμε ότι το γνωρίζετε καλά. Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν μέρος του σχεδίου της γενικότερης επιτροπείας των δανειστών και της τρόικας να διαλύσουν άλλη μια εθνική κοινωνική υπηρεσία της κρατικής οντότητας αυτής της ταλαίπωρης χώρας».
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13
ΑΡΘΡΟ: ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχα, αφιερωμένο σε αυτούς που θέλαν ένταξη στο ΥΠΡΟΠΟ! Φάτε τώρα καπέλωμα μέχρι τελικής ενσωμάτωσης στην ΕΛΑΣ.