ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΟ
Η χερσαία ζώνη του λιμένα Αλεξανδρούπολης, καθορίστηκε για πρώτη φορά το 1936 με την αριθμ. 31600/1747 Απόφαση της Γενικής Διοικήσεως Θράκης.
Τα πρώτα προβλήματα μεταξύ Δήμου και Φορέα Διοίκησης του λιμένα, σχετικά με τη χερσαία ζώνη, άρχισαν το 1991. ‘’Μήλον της έριδος’’ , ο χώρος κάτω από το Φάρο .
Το 1993, ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής και συγχρόνως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κ. Ορφανός, υπέβαλε μήνυση στο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ν. Κουκουράβα γιατί επέτρεπε τη χρήση της χερσαίας ζώνης λιμένα, κάτω από το Φάρο, για υπαίθριο εμπόριο. Έγινε δίκη και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αθωώθηκε.
Το 2003, η αριθμ. 388 / 11-4-2003 Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης, σχετικά με διένεξη για τη χερσαία ζώνη του λιμένα, μεταξύ άλλων έγραφε, … πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι φορείς ( Ελληνικό Δημόσιο, ΟΛΑ, Λιμεναρχείο κλπ) οφείλουν να ρυθμίσουν οριστικά τους χώρους δικαιοδοσίας τους ….
*** Έχω προσωπική μαρτυρία, των παραινέσεων των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Κατσιφάρα, τον Οκτώβριο του 1993 και Γ. Ανωμερίτη, τον Οκτώβριο του 2002, στους επικεφαλής των δυο Θεσμών-Φορέων ,κατά την επίσκεψή τους στο λιμάνι μας. Και οι δυο υπουργοί, είχαν δώσει το «πράσινο φως» να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε ο χώρος, κάτω από τον Φάρο, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται για λιμενικές υπηρεσίες αλλά ως χώρος στάθμευσης αυτοκίνητων, λούνα παρκ κλπ, να περιέλθει στο Δήμο Αλεξανδρούπολης .
Εδώ, το «κράτος των Αθηνών», έδωσε και την πολίτικη κάλυψη και τη λύση αφού, η οριστική επίλυση του προβλήματος περνούσε ουσιαστικά και τυπικά μόνο από εμάς ( Δήμο και Φορέα διοίκησης του λιμανιού ), μέσα από τη νόμιμη διαδικασία «τροποποίησης της χερσαίας ζώνης λιμένα».
Τα ίδια προβλήματα υπήρχαν στην Καλαμάτα και άλλες παραλιακές πόλεις . Επιλύθηκαν όμως με την τροποποίηση της χερσαίας ζώνης λιμένα Έχω προσωπική εμπειρία, ως Λιμενάρχης Καλαμάτας το 1997, από ανάλογη διαδικασία, τροποποίησης της χερσαίας ζώνης λιμένα.
Το ίδιο έπρεπε να γίνει και στην Αλεξανδρούπολη αλλά δεν έγινε. Η ευθύνη βαρύνει από κοινού Δήμο και ΟΛΑ.
Τα χρόνια πέρασαν και η μεγάλη ευκαιρία για την Αλεξανδρούπολη, χάθηκε την περίοδο 2007-2008. Τότε, έγιναν όλες οι διαδικασίες (τοπογραφικά, γνωμοδοτήσεις, αποφάσεις Δ.Σ κλπ) για την τροποποίηση και επέκταση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση για το χώρο κάτω από το Φάρο..
Η Αριθμ. 4244 / 16-7-2008 Απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας ΑΜΘ «Τροποποίηση και επέκταση χερσαίας ζώνης λιμένα Αλεξανδρούπολης» (ΦΕΚ 369 / 19-8-2008), σύμφωνα με την όποια η χερσαία ζώνη του λιμανιού επεκτάθηκε ανατολικά και δεν περιορίστηκε δυτικά(στο χώρο κάτω από το Φάρο), δείχνει ότι ΔΗΜΟΣ και ΟΛΑ ΑΕ, δεν θέλησαν να αναλάβουν καθένας ’’τα του οίκου του’’ και τις ευθύνες του.
***
Αν μια απλή υπόθεση, που λύνεται από τη συνεννόηση των δυο φορέων και έκδοση απόφασης του οικείου Περιφερειάρχη, μας ταλαιπωρεί 20 χρόνια, πως θα επιλύσουμε άλλα πολυσύνθετα προβλήματα ;
Αν μια καθαρά τοπική υπόθεση, που η λύση της, είναι στα χέρια μας, τι νόημα έχει, να ζητάμε βοήθεια από το «Κράτος των Αθηνών» ;
Αλεξανδρούπολη Ιανουάριος 2012
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος ΛΣ (εα)
Πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου