Η επιλογή δικαιώθηκε από τη στιγμή που τα πολιτικά κόμματα συνειδητοποίησαν πλήρως την κατάσταση, την ανάγκη εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας και ανέλαβαν από κοινού την ευθύνη στην κυβέρνηση της εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου. Είναι ένα νέο εγχείρημα για όλους μας . Έχει τις δυσκολίες του αλλά πρέπει να στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση με όλες μας τις δυνάμεις.
Βλέπουμε, πάντως, μια κυβέρνηση που εφαρμόζει την πολιτική Παπανδρέου, χωρίς τον Παπανδρέου. Ήταν σωστή η επιλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού;
Με την παραίτησή του ο Γιώργος Παπανδρέου αφαίρεσε και το τελευταίο επιχείρημα όσων δεν ήθελαν να συμμετέχουν στον τεράστιο αγώνα που κάνει η χώρα για τη σωτηρία της. Γιατί η Ελλάδα τώρα μας έχει ανάγκη όλους. Και κάποιοι προβάλλοντας προφάσεις κρύβονταν.
Επέλεξε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση για να διευκολύνει το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. Για να υλοποιηθεί η δανειακή σύμβαση με τη ρύθμιση του χρέους, με μια συμφωνία που ο ίδιος πέτυχε. Και είναι ο ίδιος που τώρα στηρίζει ενεργά και έντιμα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν θύμα του πολέμου που δέχθηκε από συμφέροντα, τα οποία βιάζονται να τον διώξουν μια ώρα αρχύτερα και από το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνείτε;
Τα συμφέροντα πάντα θα έχουν τις δικές τους επιδιώξεις. Και θα στέκονται απέναντι σε κάθε πολιτικό ηγέτη όπως ο Παπανδρέου που δεν χαρίστηκε σε κανέναν.
Η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση για το PSIκαι τη νέα σύμβαση. Πρέπει να μπουν κάποιες «κόκκινες γραμμές» που ενδεχομένως δεν μπήκαν στην προηγούμενη και ποιες θα μπορούσαν να είναι;
Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς κόκκινες γραμμές. Γιατί στόχος μας είναι να σωθεί η χώρα αλλά μαζί με τους πολίτες της. Να σωθεί η Ελλάδα μαζί με τους Έλληνες. Να περάσουμε όλοι μαζί στην απέναντι πλευρά της ανάκαμψης και της προόδου. Να μην αφήσουμε πίσω μας τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Γι αυτό λοιπόν υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και ιδεολογία.
Για το ΠΑΣΟΚ κόκκινη γραμμή είναι το κοινωνικό κράτος, η κοινωνική αλληλεγγύη … Ακόμη και σε αυτές τις τρομερά δύσκολες συνθήκες πρέπει να εξαντλούμε τα περιθώρια για την υποστήριξή τους.
Το αποτέλεσμα για την κοινωνία θα είναι ολοένα και πιο επώδυνο, εάν δεν καταφέρουμε άμεσα να πυροδοτήσουμε μια αντικυκλική πολιτική στην οικονομία, να επαναλειτουργήσει η αγορά, να ενισχύσουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Να ενισχύσουμε τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους. Διαφορετικά, θα εγκλωβιστούμε στην ύφεση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όταν ολοκληρωθεί (με επιτυχία) το PSIκαι ψηφιστεί η νέα σύμβαση πρέπει να διαλυθεί αμέσως η Βουλή, ή πρέπει το ΠΑΣΟΚ, έχοντας την πλειοψηφία, να αναζητήσει κάποια άλλη λύση;
Η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης στη Βουλή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσουμε στην επόμενη φάση . Έως τότε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για τη σκέψη των εθνικών εκλογών. Όταν μάλιστα βρισκόμαστε εν μέσω μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης με μεγάλο εύρος και αλληλοεξαρτώμενες προϋποθέσεις. Και επιπλέον, εν μέσω ασάφειας, θεσμικής και πολιτικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους.
Η ευρωπαϊκή και εσωτερική πραγματικότητα λοιπόν δεν μας αφήνουν περιθώρια επιλογής. Εμείς πρέπει να συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα για την προσπάθεια διάσωσης της χώρας.
Εκείνο που έχει αξία είναι να διασφαλισθεί η πορεία της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Και η Ελλάδα να αρχίσει να επανέρχεται με σταθερά βήματα στο δρόμο της ανάκαμψης.
Λόγω του πολιτικού σας παρελθόντος, σας είναι εύκολο να συνεργάζεστε με υπουργούς που προέρχονται από την «ακροδεξιά»;
Δεν πρόκειται για Κυβέρνηση κάποιας ανίερης συμμαχίας ούτε βέβαια προγραμματικής συμφωνίας.
Συμμετέχω σε μία Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και ευθύνης για να βγει η χώρα από την κρίση.
Η αλήθεια είναι ότι το εγχείρημα ξενίζει καθώς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει τέτοια Κυβερνητικά σχήματα.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα συνηθισμένο πλαίσιο συνεργασίας.
Προσωπικά βίωσα αυτήν την εμπειρία για 16 και πλέον χρόνια συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με πολιτική και εκτελεστική εξουσία. Σε όλες τις περιπτώσεις, συνεργαζόμασταν με συναδέλφους από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης. Με διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις αλλά με συναίσθηση της κοινής ευθύνης για τη λειτουργία των θεσμών.
Παρά το γεγονός ότι πήρατε σχεδόν ομόφωνη απόφαση στο Εθνικό Συμβούλιο, συνεχίζεται η συζήτηση, κυρίως για το αν θα φύγει ο Γ. Παπανδρέου ή όχι. Αποτέλεσμα σύγχυσης ή σκοπιμοτήτων;
Οι εξελίξεις είναι δρομολογημένες όπως προβλέπονται από το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου εγγυάται αυτή την πορεία.
Είναι αδιανόητο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα κάποιοι να αναλώνονται στην εσωστρέφεια και να οργανώνουν εσωκομματικές συγκρούσεις...
Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου πολλοί επισήμαναν την έλλειψη αυτοκριτικής για τη διετία. Δεν θα ήταν λυτρωτική μια αυτοκριτική;
Το ΠΑΣΟΚ καθ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του έχει περάσει από φάσεις σκληρής αυτοκριτικής, γι αυτό και αναγεννάται και προχωρά.
Βέβαια, η συγκεκριμένη περίοδος έχει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Πάντως, η πολιτική αξιολόγηση των πεπραγμένων έχει αρχίσει και η συζήτηση θα συνεχιστεί στις οργανώσεις του Κινήματος και στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη στις αρχές Μαρτίου.
Άλλο όμως η πολιτική αξιολόγηση και άλλο η ισοπεδωτική κριτική που ενίοτε συνοδεύεται με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού.
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν ο Χρήστος Παπουτσής θα είναι μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η απάντησή σας;
Η δουλειά μου, τα αποτελέσματα μιας υπεράνθρωπης προσπάθειας για να συνδυάσουμε την ασφάλεια των πολιτών με την εγγύηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, θεσμικής και πολιτικής κρίσης.
Σε αυτό είμαι προσηλωμένος.
Επιμένω κ Μούρτη, να θεωρώ ότι είναι εγκληματικό αυτή την περίοδο να στρέφουμε την προσοχή μας στις εσωκομματικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ και να αφήνουμε τις υποχρεώσεις μας στην κυβέρνηση.
Τα υπόλοιπα, όταν έρθει η ώρα τους, όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες…
Σας καταλογίζουν ότι εσείς, ένας πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν θέλετε την επανασύσταση του υπουργείου, ή πως συναινείτε μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το Λιμενικό Σώμα θα παραμείνει σε σας. Γιατί όλα αυτά;
Παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος δεν μπορεί να υπάρξει. Είμαστε σε άλλη εποχή.
Το Λιμενικό Σώμα έχει γυρίσει σελίδα. Και είναι οριστική. Δημιουργήθηκε Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και είναι ενταγμένο πλέον στο νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Και ο νέος ρόλος του είναι απολύτως προσαρμοσμένος στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά στην ναυτιλία η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Χρειάζεται ένα ισχυρό αυτόνομο υπουργείο Ναυτιλίας, με ικανό και εξειδικευμένο πολιτικό προσωπικό. Ένα σύγχρονο Υπουργείο, ανοιχτό στους νέους επιστήμονες, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν κάνει ναυτιλιακές σπουδές.
Η Βουλή ψήφισε τους σχετικούς νόμους και η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τους υλοποιήσει. Η συστηματική καθυστέρηση και παρεμπόδιση αυτής της εξέλιξης είναι υπονόμευση της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και του τομέα της ναυτιλίας και του τομέας της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.
Προχθές διαλύσατε συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα. Έτσι σκοπεύετε να τους αντιμετωπίζετε στο εξής;
Κύριε Μούρτη , ας το ξεκαθαρίσουμε, η αστυνομία επιχειρεί και όχι ο υπουργός. Εγώ μπορώ να σας μιλήσω για την κατεύθυνση που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Έχω πλήρη συναίσθηση ότι σε μια περίοδο που μειώνονται εισοδήματα, που θίγονται κεκτημένα, θα υπάρχουν αντιδράσεις των πολιτών και διαδηλώσεις. Είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, όπως είναι και το δικαίωμα της απεργίας. Ωστόσο, οφείλουν όλοι να σεβαστούν την αγωνία, την ανασφάλεια και τον αγώνα χιλιάδων επιχειρηματιών , εμπόρων κι εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας. Προσπαθούν και αυτοί να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση. Και αξίζουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη.
Ακούγεται ότι κατά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, πιθανό να υπάρξει δράση «αντιεξουσιαστών» ή «αγανακτισμένων». Τι θα πράξει η Αστυνομία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Εγώ ούτε γνωρίζω, ούτε έχω ακούσει κάτι τέτοιο.
Τι γίνεται με τον «φράχτη» στον Έβρο;
Μόλις προχθές, στις 19 του μήνα, υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης της κατασκευής του μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αναδόχου εταιρείας.
Και τώρα είναι όλα έτοιμα για να αρχίσουν τα έργα.
Στο κέντρο της Αθήνας και σε γειτονιές της, βλέπουμε, το τελευταίο διάστημα, λιγότερους αλλοδαπούς. Τι έγιναν οι υπόλοιποι;
Ή απελάθηκαν ή έφυγαν οικειοθελώς… Τον τελευταίο χρόνο πάνω από 25 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες έχουν απελαθεί . Από την περασμένη Ανοιξη έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στην Αθήνα από την Ελληνική Αστυνομία. Κάθε μέρα ελέγχονται κατά μέσο όρο 400 παράνομοι μετανάστες. Για όσους από αυτούς διαπιστώνεται και οποιαδήποτε παραβατική - παράνομη συμπεριφορά πέρα από τη δρομολόγηση της προσαγωγής τους στις Εισαγγελικές Αρχές, δρομολογούνται κατά προτεραιότητα και οι διαδικασίες διοικητικής απέλασης στις χώρες τους.
Και επιπλέον, τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί η δουλειά των Επιτροπών που εξετάζουν τις αιτήσεις για το άσυλο .
Όταν παρέλαβα το Υπουργείο, πριν από 15 μήνες, ο αριθμός των εκκρεμών αιτημάτων ήταν 48.000. Σήμερα έχει περιορισθεί στις 30.000.
Έχουμε προχωρήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα του ασύλου, όπως επίσης προχωρούμε και στη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης Μεταναστών. Και θα είχαμε ήδη περισσότερα αποτελέσματα εάν δεν συναντούσαμε μεγάλες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Είναι υποχρέωση της χώρας και δέσμευση προς τους εταίρους μας στην Ευρώπη να δημιουργήσουμε αμέσως χώρους κράτησης και αξιοπρεπούς διαβίωσης των παράνομων μεταναστών που συλλαμβάνονται. Κι εκεί να γίνεται ο πλήρης έλεγχος προκειμένου αν κάποιος δικαιούται διεθνή προστασία να του παρέχεται άμεσα, εάν όχι, να απελαύνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου