Επιφυλάξεις για τη διάταξη που μετατρέπει από κακούργημα, σε πλημμέλημα, το αδίκημα της διακίνησης παράνομων μεταναστών, διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ.
Επίκαιρη Ερώτηση ΛΑΟΣ στον Χρ. Παπουτσή
«Κι εγώ προσωπικά έχω εκφράσει τις επιφυλάξεις μου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης», ωστόσο, «η κυβέρνηση δρα συλλογικά και οι υπουργοί έχουν τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση της οριστικής τους εισήγησης προς το κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιο όμως, ψηφίζει, λαμβάνει την τελική θέση και νομοθετεί», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αλ. Χρυσανθακόπουλος κάλεσε τον κ. Παπουτσή να συνεννοηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να αποσυρθεί η διάταξη που μετατρέπει τη διακίνηση λαθρομεταναστών από κακούργημα σε πλημμέλημα. Για ΛΑ.Ο.Σ., ξεκαθάρισε, «είναι πρόκληση μόνο και μόνο που ήρθε και θεωρούμε ότι πλήττει τη συνοχή της κυβέρνησης μία τέτοια λαθεμένη κατεύθυνση».
Επιπλέον, ο κ. Χρυσανθακόπουλος, ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη που, όπως επεσήμανε, μέσω της αποποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών «διευκολύνει τη διέλευση των εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών που εισέρχονται με ηρωίνη στη χώρα μας και επιδιώκουν με την πώλησή της την έξοδό τους προς την Ευρώπη». «Πρέπει», υπογράμμισε «να θωρακίσουμε τη χώρα από τους εισβολείς».
Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων, καθώς πρόκειται για ένα θέμα εθνικής σημασίας, τόνισε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπισή της έχει δύο βασικές προϋποθέσεις: κέντρα υποδοχής - κράτησης και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου.
Όλοι, ανέφερε ο υπουργός, αναγνωρίζουμε τις αιτίες του: παντελής απουσία εθνικής στρατηγικής στα θέματα μετανάστευσης, παντελής απουσία στρατηγικής παροχής ασύλου, συνεχής επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις χώρες προέλευσης των αλλοδαπών και έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Ωστόσο, επεσήμανε, δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί για να εξαφανίσουμε τους πληθυσμούς που εισέρχονταν επί χρόνια μαζικά και ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα «και όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μαγικές λύσεις, πολύ απλά ψεύδεται. Και όχι μόνο ψεύδεται, αλλά εμπαίζει τους πολίτες και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για πολιτικούς λόγους τις αγωνίες τους και την καθημερινότητα τους».
Ενδεικτικά, ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι το 2010 εκκρεμούσαν στο υπουργείο 48.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου, με άλλα λόγια, σημείωσε, 48.000 αλλοδαποί κυκλοφορούσαν ελεύθερα στη χώρα, αναμένοντας την εξέταση του αιτήματός τους. Παρά τις δυσκολίες, όμως, ενημέρωσε πως ήδη λειτουργούν 10 πρωτοβάθμιες και 10 δευτεροβάθμιες επιτροπές, οι οποίες έχουν εξετάσει ήδη πάνω από 17.000 αιτήματα και από τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη 10 πρωτοβάθμιες επιτροπές.
Οπως εξάλλου έκανε γνωστό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η Αστυνομία και τοΛιμενικό Σώμα έχουν προβεί το 2011 σε πάνω από 100.000 συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών, ενώ έχουν γίνει 25.000 απελάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, η αποτελεσματικότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης έχει δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, κέντρα υποδοχής και κράτησης και δεύτερον, αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασύλου. Χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα τέτοιο που να μην δημιουργεί προβλήματα στη χώρα, στο διεθνές της κύρος, και κυρίως να μην κινδυνεύουμε είτε με αποβολή από το Σένγκεν είτε με καταδίκες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Στο σημείο αυτό ο υπουργός εξέφρασε το παράπονό του γιατί η ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων του λιμενικού και της αστυνομίας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης τίθεται υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας. «Τη στιγμή που -έχοντας την υποχρέωση μας εκ του Σένγκεν και του εθνικού προγράμματος δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης προς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις του Λ.Σ. για να μπορούν να συνεργάζονται καλύτερα με τον Frontex και της αστυνομίας για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων, την ίδια στιγμή η τρόικα ζητά 70% μείωση των εισακτέων στις σχολές με βάση την εισαγωγή του 2010. Το 2010 όμως το Λιμενικό για παράδειγμα υπήρχαν μηδέν προσλήψεις. Μπορείτε εσείς να μου κάνετε το λογαριασμό να μου πείτε πόσο είναι η μείωση του 70% του μηδέν;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε στο ίδιο ύφος: «Και την ίδια στιγμή η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί κριτική γιατί ακόμα δεν έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις τρεις νέες υπηρεσίες που νομοθετήσαμε πριν από λίγους μήνες εδώ στη Βουλή. Τις υπηρεσίες Ασύλου, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και την Αρχή Προσφυγών... Και η τρόικα μας επιβάλλει την απαγόρευση των προσλήψεων με αποτέλεσμα στην πρώτη χρονιά, την ημερομηνία της 26ης Ιανουαρίου που είχαμε την προθεσμία για την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Ασύλου να μην είμαστε έτοιμοι».
Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κάλεσε τον υπουργό και την κυβέρνηση να ασκήσουν βέτο και να ζητήσουν εξαίρεση απο το Δουβλίνο ΙΙ. «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλέον στην Ελλάδα. Ήταν λάθος που υπογράφηκε. Πρέπει να αναγνωριστεί ως λάθος πολιτικό της κυβέρνησης το να συνεχίζει να το εφαρμόζει και θα έπρεπε στους ομολόγους σας να ξεκαθαρίσετε ότι εμείς δεν έχουμε περιθώριο να σηκώσουμε καθόλου, πλέον, το βάρος της εισβολής αυτών των χιλιάδων λαθρομεταναστών», παρατήρησε.
Τέλος, ο κ. Χρυσανθακόπουλος έκανε λόγο για σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με την Τουρκία. Εφόσον αληθεύει ότι συνελήφθη άντρας των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας ανάμεσα σε λαθρομετανάστες, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία παίζει υπονομευτικό ρόλο ξεφορτώνοντας καθημερινά εκατοντάδες λαθρομετανάστες στη χώρα μας, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να είναι και κάποιοι ύποπτοι που θα προβούν σε δολιοφθορές εις βάρος της χώρας μας, υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε εξαιρετική την συνεργασία που έχει με τον Τούρκο ομόλογο του για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα μας επιμένει στην αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙ. «Καμία συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών δεν γίνεται χωρίς να μην το έχω θέσει. Και άλλες δέκα χώρες μαζί με εμάς αναγνωρίζουν σήμερα την ανάγκη αλλαγής της συνθήκης. Μέχρι όμως τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουμε ακόμα δρόμο», σχολίασε ο υπουργός.
18 σχόλια:
o επικοινωνιακός , Ευρωπαίος υπουργος πριν την ωρα της κρισης σε μπλα μπλα μπλα μπλα .......αμ σε μαθαμε και δεν την ξαναπαταμε ......
ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΟΛΟΙ ΣΑς ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΉΣΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ....
Μείωση κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ
Κατάργηση 13ου,14ου μισθού
15.000 απολύσεις στο δημόσιο
Μείωση 35% επικουρικών συντάξεων
Μείωση 30% στο εφάπαξ
o kosmoq kaigetai kai to .... xtenizetai .....
kamia fora exo tin esthisi oti o anuropos aftos einai lathrometanastis ..............
Μακράν ο καλύτερος υπουργός που είχαμε ποτέ σαν ΛΣ.
Ο μόνος που ασχολήθηκε με το ΛΣ και το προσωπικό του και στις δύο θητείες του.
Μπορεί να μπορούσε να κάνει περισσότερα αλλά να τον συγκρίνουμε με το τι πρόσφεραν οι υπόλοιποι.
ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟ !!!! ΠΛΗΜΕΛΛΗΜΑ, ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΗΔΙΕΣ... ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ...?
οτι εκανε ηταν αποκλειστικα προσ δικο του οφελος και προβολη .δεν υπηρξε ουτε μια στιγμη που να σκαφτηκε εμας , το ΛΣ η τουσ πολιτες ......ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ....
ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ..............ΠΑΡΤΕ ΑΛΕΥΡΙ.....
πάρτε καπουτσίνο και χαβιάρι,.........
600.000 miosi sta eidika misthologia......
pame olotaxos gia founto....
και βαζελινη πολυ
εχει να πεσει ξυλο και πεινα που θα παει συννεφο
EΠΙΤΕΛΟΥΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ......
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, για τα δέκα χρόνια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε σχετικά με τη στάση της ΕΕ στην ελληνική κρίση.
«Αρχές, όπως τη συνοχή και την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή κοινωνία, δυστυχώς στις μέρες μας, θεσμικά όργανα και ορισμένοι από τους ισχυρούς ηγέτες της ΕΕ αγνοούν επιδεικτικά. Εκδηλώνοντας μάλιστα και υψηλά επίπεδα υποκρισίας , όπως στην περίπτωση της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ΕΕ ή ακόμη όπως επίσης και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω ακριβώς του δικού μας χρέους. Απαιτώντας ουσιαστικά από την Ελλάδα να παραβιάσει τη Συνθήκη της ΕΕ στο πεδίο που κατοχυρώνεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην ίδια τη Συνθήκη. Όμως, αυτά είναι θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και θα απασχολήσουν τα ευρωπαίκά θεσμικά όργανα τα επόμενα χρόνια. Φοβάμαι όμως, ότι θα απασχολήσουν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Michele Cercone, σχετικά με το φράχτη στον Έβρο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Δημοσιεύθηκε από tidis την Τρί, 07/02/2012 - 17:45
«Επιτέλους, να σταματήσει η υποκρισία και η διγλωσσία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Από τη μία πλευρά, αρνούνται την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ , πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν με τιμωρία την Ελλάδα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Από την άλλη πλευρά, όταν λαμβάνονται μέτρα και προχωρούν τα έργα, κρατούν αποστάσεις και λοιδορούν.
Θα ήταν καλύτερο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και να σέβεται την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Κανονισμός του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων επιτρέπει χωρίς αμφιβολία, τη χρηματοδότηση της κατασκευής του φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν αρνήθηκε αυτή τη νομική βάση του ελληνικού αιτήματος. Προέβαλλε, όμως, διαρκώς, επιφυλάξεις και στην πράξη, καθυστέρησε την έγκριση της χρηματοδότησης για το 2011 του συνολικού προγράμματος διαχείρισης των ελληνικών συνόρων. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκριθεί μόλις στις 25 Νοεμβρίου 2011 το ελληνικό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η χρηματοδότηση για τις νέες Υπηρεσίες Ασύλου και τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης των παράνομων μεταναστών.
Αυτό κατέστη τελικά δυνατό μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση, στις 6 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράχτη από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αντικατέστησε μάλιστα, την πρόταση για τον φράχτη με την πρόταση για την προμήθεια 6 πλοίων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, της οποίας η χρηματοδότηση εγκρίθηκε.
Μόλις χθες, και μετά από την αντιμετώπιση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη και εγκαινιάστηκε το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων με θερμικές κάμερες στον Έβρο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με συστηματικό τρόπο, υπεράνθρωπες προσπάθειες, υλοποιεί το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης των Συνόρων και το Εθνικό Πρόγραμμα Schengen. Κι αυτό μέσα σ’ ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και ένα περιβάλλον μεγάλης κοινωνικής έντασης στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να επιδεικνύει μεγαλύτερο σεβασμό στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να απέχει από την πολιτική αξιολόγηση των επιλογών της και την υποστήριξη θέσεων που εμφορούνται από δογματισμούς και ιδεοληψίες αγνοώντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.
Η κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί δέσμευση για όλους και απορρέει από την ισχύ της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσδιορίζει όμως, και το πλαίσιο πολιτικής συμπεριφοράς και δημόσιας λειτουργίας των εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης».
ο κοσμος καιγεται και μ.... χτενιζεται .....ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ......ΚΑΝΤΕ ΤΣΑ ....
Εν βρασμώ ψυχής ο Λαρισαίος Στέλιος Ροντούλης που πριν από λίγη ώρα παραιτήθηκε από το αξίωμα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με μία λιτή αλλά εξαιρετικά καυστική δήλωση του στο onlarissa.gr εξήγησε το λόγο που τον οδήγησε στην παραίτηση μαζί με τους συναδέλφους του από τον ΛΑΟΣ «θα καταψηφίσω τα νέα μέτρα γιατί έχω τέσσερα παιδιά που θέλω να μείνουν στην Ελλάδα».
Δημοσίευση σχολίου