Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

Οκτώ εταιρείες κατέθεσαν προσφορά για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες...ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΑΜΕ ΚΟΡΟΪΔΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ...ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟ...ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΑΝ ΟΙ Κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Συνολικά οκτώ εταιρείες εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, κατέθεσαν προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Αιτήσεις συμμετοχής, συγκεκριμένα, κατέθεσαν οι εταιρίες :

1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA

2) DOLPHIN GEOPHYSICAL

3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION


4) SPEC PARTNERS LTD

5) CGGVERITAS

6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)

7) SPECTRUM GEO LIMITED

8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS

Η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου, προκειμένου ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι, να προχωρήσει άμεσα στις έρευνες και ακολούθως στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν, καθώς στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρύξει εντός του 2012.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρουκαι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις.

Ο ίδιος έχει εκτιμήσει ότι σε ορίζοντα 15 - 20 ετών η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα 10 - 15 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου που εκτιμώνται σε 400 - 500 εκατ. βαρέλια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

WikiLeaks: Πως έκρυψαν τα κοιτάσματα για να μας βάλουν στο Μνημόνιο! (βίντεο)


Σε εθνικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων εξελίσσεται η υπόθεση της διαρροής των ενδοεταιρικών συνομιλιών των στελεχών του αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών πληροφοριών και ενός από τα πλέον σεβάσμια think tank των ΗΠΑ Stratfor, καθώς αποδεικνύεται ότι την στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, τον Δεκέμβριο του 2009 δήλωνε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 ότι «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο» τα κοιτάσματα ειδικά νότια της Κρήτης είχαν ήδη εντοπιστεί και ήταν γνωστά στις ΗΠΑ από το 2007!

Με δεδομένη όμως την ανάγκη να προσφύγει η τότε κυβέρνηση στον μηχανισμό στήριξης, προτίμησε αντί να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις, στην περιοχή, έστω και χωρίς να καθορίσει την ΑΟΖ, προτίμησε να οδηγήσει την χώρα στο Μνημόνιο!

Λίγους μήνες μετά και ενώ οι πληροφορίες είχαν αρχίσει και διέρρεαν ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στη Βουλή είπε τα ίδια: «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα».

Στο WikiLeaks διέρρευσαν μάλιστα εκτιμήσεις των στελεχών του Stratfor που ανέφεραν ότι «Καλύτερα μετά από αυτό να συνδεθεί η Ελλάδα με το δολάριο, αν βγει από την ζώνη του ευρώ».

Σε ότι αφορά τα πετρέλαια (οι συζητήσεις των στελεχών που διέρρευσαν αφορούν διάστημα από τα μέσα του 2009 μέχρι το 2011) υπάρχουν και μυστικές έρευνες προηγούμενων ετών οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμα στο φως, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα νότια της Κρήτης, αλλά και στο Αιγαίο!

Τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν συζητήσεις του επικεφαλής της Stratfor με δικούς του αναλυτές- δεν είναι δηλαδή μια εκτίμησή τους απλά αλλά διαρροή.

Οι υπολογισμοί φαίνεται να στηρίζονται σε επαφή με το ίδιο τον επικεφαλής της Noble Energy ο οποίος έχει ολόκληρο τον φάκελο για τα εντοπισθέντα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο.

Τα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου, αποκαλύπτουν τα αρχεία του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ που τόσα χρόνια έμεναν κρυμμένα, για την ακρίβει, θαμμένα! Στη λεκάνη του βόρειου Αιγαίου, τόσο ανατολικά του πεδίου του Πρίνου, περί τη νησίδα Μπάμπουρας (και γύρω τοποθεσίες) όσο και δυτικά, πρός τα νότια του κόλπου του Στρυμώνα και το Άγιο Όρος, τα εικαζόμενα δυνητικά κοιτάσματα επαρκούν για να καλύψουν το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Δηλαδή, περίπου 5,5 δισ. απολήψιμων (και όχι ΟΟΙΡ !) βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 100.000 βαρέλια/ημέρα. Και αυτές είναι ενδείξεις μόνο από τη βόρεια περιοχή του Αιγαίου.

Παλαιότερες, προ του 2000, μελέτες του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ κάνουν λογο για όγκο Πρωτογενούς Υφιστάμενου Πετρελαίου (ΟΟΙΡ) που συντηρητικά εκτιμάτο σε άνω των 4 δισ. βαρέλια ανεπιβεβαίωτα αποθέματα στο Αιγαίο (Λεκάνες Θεσσαλονίκης και Βορείου Αιγαίου) και γύρω σε άλλα 2 δισ. βαρέλια στη ζώνη της Λεκάνης Ιονίου.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη μέση αναλογία που διέπει τη σχέση μεταξύ ΟΟΙΡ και ωφέλιμες απολήψιμες ποσότητες, θα μπορούσαμε συντηρητικά να υπολογίσουμε ότι το σύνολο ανεπιβεβαίωτων και δυνητικώς εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ισόποσων βαρελιών. Δηλαδή μια αύξηση τουλάχιστον κατά 120 φορές του σημερινού αποθέματος των 10 εκατ. βαρέλιων!

Όλα αυτά ήταν σε γνώση της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 2009 όταν έκανε την περίφημη δήλωση «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» και βέβαια μία τέτοια παραδοχή θα άλλαζε ολόκληρη της ψυχολογία και δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης τον Μάϊο του 2010.

Όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο, αναγγέλθηκε άμεσα η ίδρυση φορέα υδρογονανθράκων και σταδιακά άρχισαν να έρχονται στην δημοσιότητα πληροφορίες για ύπαρξη κοιτασμάτων, πάντα από ανεξάρτητες πηγές, όπως το defencenet.gr, η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κλπ. Και ξαφνικά προκηρύχθηκαν και διαγωνισμοί για την Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη (όχι όμως τη νοτιοανατολική)!

Και τώρα, μετά τη ψήφιση του νέου Μνημονίου και την αλλαγή του νόμου που διέπει τη νέα δανειακή σύμβαση από το ελληνικό σε βρετανικό δίκαιο (που σημαίνει κατάσχεση των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο) τελικά αποφάσισαν να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες…

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολη η Ευρώπη σήμερα βουίζει ότι πέντε οικογένειες, δεκα υπάλληλοι και ένα τσούρμο πολιτικοί, γνώριζαν άριστα οτι η χώρα είναι τίγκα στό πετρέλαιο, αλλά δεν είπαν τίποτα, γιατι τό είχανε ξεπουλήσει εκ των προτέρων στους Αμερικάνους και τούς υπόλοιπους ψευτοδανειστές, ένταντι των δήθεν χρεών. Απλά σκαρφίστηκαν να φορτώσουν με χρέη τη χώρα , για να έχουν άλλοθι.
Ξαφνικά σήμερα μετα τίς υπογραφές της καταδίκης άρχισαν όλοι να κελαιδάνε και....
να μας λένε τι καλά παιδιά γινόμαστε.! Αναλογίζεστε πόσα φράγκα κονόμησαν όλοι αυτοί πού ενεπλάκησαν στη προδοσία και την σκευωρία.???? Αναλογίζεστε οτι τα παιδιά μας είχανε εξασφαλισμένο το μέλλον τους και τούτοι εδω οι προδότες τους καταδίκασαν ζητιάνους.?? Ξερετε τι θα γίνει.??? Θα γίνουμε Νιγηρία, όπου τα πετρέλαιο της χώρας τα εχουνε οι Εγγλέζοι, και ο λαός κλέβει απο τους αγωγούς με τα μπιτόνια και τούς πυροβολούν οι μπράβοι.!
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μάς κυβερνούν, που φηφιζουμε, που ανεχόμαστε να μάς πηδάνε γενεές δεκατέσσερις.. Ολος ο πολιτικός κόσμος ήξερε και σιωπούσε ένοχα ....γιατι ήτανε...μπουκωμένος.
Σε οποιαδήποτε άλλη χωρα τού κόσμου, θα έιχαν ήδη συλληφθεί και θα ήτανε στά μπουντρούμια...... εκτός από την Ελλάδα βέβαια, όπου κόβετε τις φλέβες σας για το κάθε καθήκι πολιτικό.
Και αντί αυτού, συνεχίζουν να σας δουλεύουν ξεδιάντροπα, και να σας στήνουν στίς ουρές για 10 κιλά πατάτες...!!
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΥΓΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.
Μήπως τελικα ΗΘΡΕ Η ΩΡΑ.?

Ανώνυμος είπε...

Μακαρι πριν βρουμε τα πετρελαια να εχουμε γινει σοβαρη χωρα. Αν τα βρουμε χωρις να ειμαστε σοβαροι, θα τα φαμε σε 10 χρονια και παλι τα παιδια μας θα χρωστανε. Πετρελαια εχουν και η Λιβυη, το Ιρακ, το Ιραν, το Αφγανισταν, το Αζερμαιτζαν. Εχει και η Νορβγηγια. Ας καταλαβουμε την διαφορα...

Ανώνυμος είπε...

Eυτυχώς που την αφησαν απειραχτη την ΑΟΖ και τοσα αλλα

ΔΕΝ θα αμς ειχε αφησει ο κομματικός στρατός, ουτε λέπι...

Ανώνυμος είπε...

Είναι κοινό μυστικό ότι η Ελλάδα έχει πετρέλαιο άσχετα αν οι πολιτική ηγεσία του τόπου διαχρονικά το αποσιωπεί.
Μην ξεχνάμε ότι το 1980 μεγάλη πολυεθνική που πρόσφατα αποχώρησε από την Ελλάδα είχε συμφωνήσει με το Ελληνικό κράτος για εγκατάσταση εξέδρας εξόρυξης στο Θερμαϊκό.
Μια συμφωνία που ακυρώθηκε το 1981 - με τη δικαιολογία ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Η ίδια εταιρεία τη δεκαετία του 2000 είχε συζητήσεις σε υψηλότατο επίπεδο και επι κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεως ΝΔ για να πάρει τα δικαιώματα έρευνα και εξόρυξης στο Αιγαίο. Και στις δύο περιπτώσεις οι κυβερνώντες μας, οι ίδιοι που θέλουν να μας σώσουν από το χάλι που οι ίδιοι δημιούργησαν, επικαλέστηκαν Εθνικά θέματα και τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η απάντησή της εταιρείας ήταν: Δεν έχετε να φοβηθείτε ΤΙΠΟΤΑ.
Το άποτέλεσμα η ίδια εταιρεία που αποεπένδυσε μετά από 90 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, έχει διυλιστήριο στην Τουρκία, και επενδύει σε έρευνες στη γείτονα χώρα και δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Αυτά για να κατανοήσουμε το επίπεδο των κυβερνώντων μας διαχρονικά.

Ανώνυμος είπε...

Για οσους δεν γνωρίζουν, οι Νορβηγοι με τα έσοδα του φυσικου αεριου και του πετρελαίου τους (εχουν μερικα απο τα μεγαλυτερα κοιτασματα παγκοσμιως) χρηματοδοτουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ένα κρατικο ταμείο το οποιο είναι το δευτερο μεγαλυτερο παγκοσμιως αυτη τη στιγμή. Υπολογίζεται οτι κατέχει κατα μεσο όρο 1.5% της κεφαλαιοποιησης των μεγαλυτερων εταιρειων στα ευρωπαικα χρηματιστηρια.

Δεν έπεσαν με τα μουτρα στα χρήματα διοτι η λογικη τους είναι οτι το υπέδαφος ανηκει και στις επομενες γενιες και πρέπει να διαασφαλισουν την οικονομικη ευημερία για πολλα χρονια. Καθε χρόνο έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιουν ενα μικρο ποσοστο (κάτω του 5%) απο τα ΚΕΡΔΗ του ταμείου.
Μαλιστα δεν χρησιμοποιουν καν τα αποθέματα πετρελαίου για τις αναγκες της χώρας. Εχουν ανεμογεννητριες και αλλες ΑΠΕ. Τα σπίτια χρησιμοποιουν κυρίως ηλεκτρισμο.
Οσο για την οικονομια, προσπαθουν να διαφοροποιησουν τα έσοδα και να μην γίνουν μια χώρα που στηριζεται μονο στον εφημερο ορυκτο πλουτο.

Αυτα για να βλέπουμε πως σκέφτονται οι 'κουτοφραγκοι'.

Την ίδια στιγμή στο Ελλαντα καποιοι αφου έφαγαν όσα βρήκαν, παίρνουν δάνεια για να συνεχίσουν να τρώνε και να τους πληρώνουν τα παιδια μας και τα παιδια των παιδιών μας...

Ανώνυμος είπε...

τόσα χρόνια κουβέντα για τον ορυκτό πλούτο της ελλάδας. τώρα ξαφνικά που η ελλάδα είναι έτοιμη να πτωχεύσει όλοι ανακαλύψανε τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Ήμαρτον πια!

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ακράδαντα ότι: η πλειοψηφία της βουλής είναι μπλεγμένη σε μια ιστορία συνωμοσίας με οικονομικά ανταλλάγματα.
Ναι το πιστεύω, και αυτό που με κάνει να το πιστεύω είναι ότι κανείς από την αντιπολίτευση δεν έφερε καμία αντίρρηση στα όσα έκανε ο GAP. Αν το ήθελαν όλοι μαζί θα είχαν παραιτηθεί και θα προκαλούσαν σύγχυση σε όλη την Ε.Ε. Όμως τι να περιμένουμε από κατόχους τεράστιων περιουσιών από ακίνητα μετοχές και μετρητά σε τράπεζες του εξωτερικού και του εσωτερικού, και ανάθεμα τον γονιό τους δεν χορταίνουν με τίποτα-θεέ μου, από πείνα να νεκροτουμπανιαστούν οικογενειακώς όλοι τους. ΑΜΗΝ