Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Τί είπε ο Φ. Παντελεάκος στο συνέδριο της ΕΑΠΣ για προσλήψεις, ελικόπτερα και δασοπυρόσβεση - Καμπανάκι κινδύνου...ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΜΑΣΤΟΥΡΩΜΕΝΟΥΣ,ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΡΧΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΟΥ
ΣΤΟ 16Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
"Κύριε Βουλευτά , Κύριε Γενικέ Γραμματέα Δημόσιας Τάξης,
Κύριες και κύριοι εκπρόσωποι των
Πολιτικών κομμάτων, Κύριοι εκπρόσωποι στων συνδικαλιστικών φορέων των Σωμάτων Ασφαλείας.
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισες
Σας καλωσορίζω στο 16ο Συνέδριο που γίνεται μαζί με ετήσια τακτική γενική συνέλευση μας και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή που μας κάνατε να είστε σήμερα εδώ μαζί μας .
Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Την περίοδο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα
Οικονομική κρίση η οποία ανάγκασε σε αποχώρηση τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, και οδήγησε στην δημιουργία μιας Κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» λήψης και υλοποίησης δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων για την διάσωση της χώρας απ΄την χρεωκοπία.
Η βαριά φορολογία, η εφεδρεία, οι απολύσεις και οι οριζόντιες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων ήταν μερικά απ΄τα μέτρα που ήδη υλοποιηθήκαν αμέσως μετά το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν».

Τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει κοινωνική ανισότητα, φτώχια και ανεργία και έχουν οδηγήσει σε ανέχεια και εξαθλίωση τον Ελληνικό Λαό και τους Έλληνες εργαζομένους, οι οποίοι μαζικά αντιδρούν στην επιβολή τους και όπως όλοι είδαμε και βιώσαμε, η αντιμετώπιση της έκφρασης αγανάκτησης και θυμού των εργαζομένων, της κοινωνικής έκρηξης δηλαδή, γίνεται με χρήση κρατικής βίας, με προκάλυψη την επίκληση των παράνομων ενεργειών ατόμων, τα οποία καίγοντας και σπάζοντας, δημιουργούν κλίμα φόβου που μαζί με την ευρύτατη προβολή από τα ΜΜΕ αποτρέπουν την συμμετοχή και μας αποπροσανατολίζουν απ΄την σκληρή καθημερινότητα.
Παράλληλα όμως δηλώνουν ότι η εσωτερική ασφάλεια της χώρας ως εθνικός στόχος δεν αποτελεί προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης
Αρχίσαμε ήδη να βιώνουμε τα σκληρότερα νέα μέτρα με την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου
οι μειώσεις που έχουμε υποστεί –ιδίως οι αξιωματικοί– αγγίζουν το 40% των αποδοχών μας, & σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα έχουμε φτάσει στο τελευταίο όριο ανοχής μας, η υπέρβαση του οποίου θα εξαντλήσει την ανεκτικότητα των ένστολων.
Στο όριο αυτό, οι Ομοσπονδίες των ένστολων κατέληξαν σε κοινή απόφαση- πρόταση για το μισθολόγιο, μία πρόταση εμπεριστατωμένη ,και κοστολογημένη, που αίρει τις αδικίες και εδραιώνει ένα αίσθημα εσωτερικής δικαιοσύνης στους εργαζόμενους.
Πρόταση που ελπίζουμε ότι στο καθεστώς επιβολής νέων μέτρων δεν θα πεταχθεί στην Πυρά του νέου μνημονίου, υπό την απειλή της εφεδρείας ή και της απόλυσης.
Μιας και το προσωπικό του Πυρ/κού Σώματος ήταν το μόνο εκ΄των ΣΑ που συμπεριλαμβανόταν στο Νόμο 4024 για την εργασιακή εφεδρεία και εξαιρέθηκε την τελευταία στιγμή.
Κυρίες και Κύριοι έρχονται νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, την αλλαγή του συνταξιοδοτικού, την νέα ενοποίηση των επικουρικών μας ταμείων ή την ιδιωτικοποίηση τους, χωρίς να μας δίδεται η δυνατότητα πρότασης, επιλογής άλλης λύσης.
Στο γίγνεσθαι του Πυρ/κού Σώματος τώρα, οδεύουμε προς την νέα αντιπυρική περίοδο, χωρίς να γίνει κανένας διάλογος για την προστασία και την ασφάλεια της χώρας και ειδικότερα για την προστασία του εθνικού δασικού πλούτου απ τον κίνδυνο των πυρκαγιών και γενικότερα για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Π.Σ.
Το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη, δεν άλλαξε ηγεσία στην νέα Διακυβέρνηση, μέχρι προχθές που αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Η νέα φυσική ηγεσία του Π.Σ. δείχνοντας καλές διαθέσεις ξεκίνησε το διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων με σκοπό ως δηλώνεται τον εκσυγχρονισμό του Πυρ/κού Σώματος, σε μια πολύ δύσκολη εποχή.
Ο σκοπός αυτός δεν επιτυγχάνεται με αιφνιδιασμούς των εργαζομένων μέσα από αποφάσεις που διαταράσσουν την εργασιακή ειρήνη και καλλιεργούν κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των Αξιωματικών και γενικότερα μεταξύ των εργαζόμενων του ΠΣ.
Τέτοια απόφαση είναι η νομοθέτηση του κλάδου των «Διοικητικών Αξιωματικών» που γίνεται χωρίς προηγούμενο διάλογο και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Αλλά το βασικότερο χωρίς μελέτη των αναγκών του ΠΣ, ειδικότερα του Αρχηγείου και των Περιφερειακών Διοικήσεων των Πυρ/κών Υπηρεσιών, με αυθαίρετο προσδιορισμό του αριθμού των θέσεων και των ειδικοτήτων που θα ενταχθούν, αλλά και χωρίς να δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον κλάδο αυτό Πυρ/των και υπαξιωματικών, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία Διοικητικής Πυραμίδας.
Να θυμίσω ότι με παρόμοιο τρόπο είχε ληφθεί η απόφαση , για την αλλαγή του ωραρίου, χωρίς ουσιαστικό διάλογο και εκτίμηση αναγκών και ανετράπη με αποφάσεις της Πολιτικής ηγεσίας επιβάλλοντας καθεστώς ανομίας στους αρμοδίους για την εφαρμογή της, τους Διοικητές των Πυρ/κ ών Υπηρεσιών δηλαδή.
Ελπίζουμε στην επίλυση αυτού του θέματος σύντομα προς τον συμφέρον της Υπηρεσίας και των εργαζομένων μετά από διάλογο.
Στα πλαίσια του διαλόγου έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων
Ουσιαστικά λόγω καθηκόντων, μόνο οι Αξιωματικοί του ΠΣ μετατίθενται πολλές φορές μακριά απ΄την πόλη συμφερόντων τους και πρέπει η πολιτεία να τους εξασφαλίζει τα στοιχειώδη της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Στο ίδιο πλαίσιο ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για να υποβάλουμε τεκμηριωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Π.Σ.
Αποχωρήσαμε απ΄την επιτροπή που συγκροτήθηκε γι΄ αυτό τον σκοπό αυτό, λόγω έλλειψης συγκεκριμένης στρατηγικής στόχευσης.
Όλες οι προτάσεις μας έχουν στόχο την μέγιστη προσφορά και αποτελεσματικότητα του ΠΣ.
Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ηγεσία έδειχνε ως χθες, αντίληψη και νοοτροπία, περασμένης δεκαετίας, αλλά και αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η έλλειψη διαλόγου και άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΡΟστασίας του Πολίτη, μέχρι χθές, να μας συναντήσει, προκειμένου να εκφράσουμε τις θέσεις μας για τα φλέγοντα προβλήματα του Π.Σ έτσι όπως τα βιώνουμε όλοι και σίγουρα δεν παρουσιάζονται με υπηρεσιακές αναφορές, και να υποβάλουμε τις προτάσεις μας.
Αξιοσημείωτο να θυμίσουμε ότι, ο πρώην Υπουργός Προ.Πο Κος Χρυσοχοιδης είχε εκφραστεί με απαξίωση για το Π.Σ. λέγοντας ότι αυτό παρουσιάζει εικόνα κομματικής διάλυσης και υμνώντας ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν του στο υπουργείο δημόσιας τάξης. Ο νυν και τέως από προχθές Υπουργός δεν είχε λάβει καμία πρωτοβουλία για την βελτίωση των συνθηκών στο ΠΣ. και δεν έκανε την παραμικρή κίνηση βελτίωσης τους.
Αντίθετα λειτούργησε μόνο με τα κριτήρια που κατά τον προκάτοχο του έφεραν την εικόνα της διάλυσης.
Νομοθέτησε, τη δημιουργία μιας ακόμα ανεξάρτητης αρχής που θα προστατεύει τους πολίτες απ’ την Πυροσβεστική αυθαιρεσία μας
Το νομοθέτημα αυτό δημιουργεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία .
Προχώρησε όμως ακόμη περισσότερο με την δημιουργία του θεσμού του Πυροσβέστη Πενταετούς υποχρέωσης. Μιας «ιδιαίτερης» κατηγορίας προσωπικού
Οι Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης ως ορίζει ο Ν 3938/2011 ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας. Επίσης, δύνανται να διατίθενται επικουρικά (βοηθητικά δηλαδή) και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.
3.400 άνθρωποι αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας προέρχονται απ΄τους συμβασιούχους που συμμετείχαν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της δασοπυρόσβεσης του Πυρ/κού Σώματος κάθε καλοκαίρι μετά το 1998 και για τους οποίους το έτος 2003 εφαρμόστηκε ένα σταθερό σύστημα επαναπρόσληψης τους, χαμηλής αξιολόγησης και εκπαίδευσης , βασιζόμενο σε κριτήρια που σε καμία περίπτωση δεν δύναται να εφαρμοστούν για επιλογή μόνιμου πυροσβεστικού προσωπικού.
Τα κριτήρια πέραν των κοινωνικών που επιλέχθηκαν το έτος 2003 βασίστηκαν στην μικρή διάρκεια της απασχόλησης τους ( μέχρι 5 μήνες) και στην ενίσχυση της απασχόλησης των τοπικών κοινωνιών , με στόχευση την επιχειρησιακή αμεσότητα σε πρώτο στάδιο εκδήλωσης αγροτοδασικών πυρκαγιών…..
Με τα ίδια εκείνα κριτήρια, με κοινωνική πίεση εκ μέρους των συμβασιούχων αλλά το βασικότερο με γνώμονα την προεκλογική δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού και της προηγούμενης Κυβέρνησης, η Πολιτική ηγεσία υλοποιώντας την Κομματική της δέσμευση προχώρησε στην πρόσληψη τους με νόμο που στήριξαν όλα τα πολιτικά κόμματα, πραγματευόμενη τους όρους με τους ίδιους τους υποψηφίους αγνοώντας παντελώς τις απόψεις των στελεχών του ΠΣ, που με πρόθεση δεν επέτρεψε να ακουστούν στο Ελληνικό κοινοβούλιο.
Οι διαδικασίες πρόσληψης ξεκίνησαν αμέσως μετά την συγκρότηση της τρι -κομματικής διακυβέρνησης και τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των εκλογών.
Οι άνθρωποι αυτοί εκπαιδεύονται σήμερα σε υπηρεσίες του Πυρ/κού Σώματος με δεδομένα συμβουλευτικών προγραμμάτων, και εφαρμογή εκπαίδευσης περασμένων δεκαετιών,
Έχουμε εκφραστεί δημόσια για όλα αυτά με σκοπό την τήρηση της νομιμότητα και της διαφάνειας αλλά και για την επαγγελματική μας διασφάλιση και την προστασία του κύρους και της αξιοπιστίας των παρεχόμενων Υπηρεσιών του Πυρ/κού Σώματος προς τους συμπολίτες μας αλλά κα την διασφάλιση της πυροπροστασίας της χώρας.
Πυροπροστασία η οποία δεν περιορίζεται μόνον στην δασοπυρόσβεση αλλά στις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις αστικών συμβάντων με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Δεκεμβρίου του 2008 αλλά και των πρόσφατων μεγαλύτερων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν μετά την μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων στις 12 Φεβρουαρίου όπου οι Πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να υποκαταστήσουν για μια ακόμη φορά την κρατική οντότητα, και να αποδείξουν πέραν των αρμοδιοτήτων τους, ότι η πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί την νομιμότητα και να εξασφαλίσει την κοινωνική ομαλότητα.
Επεκτείνοντας τον συλλογισμό για τον βαθμό ετοιμότητας του ΠΣ κατά την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο αντιλαμβάνεστε όλοι ότι με την προαναφερθείσα «πολιτική απόφαση», της πρόσληψης των 5ετών (εκτός της οικονομικής επιβάρυνσης,) διαλύεται ο υφιστάμενος επιχειρησιακός σχεδιασμός λόγω της μείωσης του απασχολούμενου προσωπικού κατά 1900 άτομα σε συνδυασμό με τις αποστρατείες μόνιμων πυροσβεστών, το επίπεδο ετοιμότητας και προστασίας μειώνεται σε επικίνδυνα ποσοστά.
Διάλυση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην οποία συμβάλουν και άλλες πολιτικές αποφάσεις σχετικά με το ακολουθούμενο δόγμα Πυροπροστασίας και το ειδικότερο της Δασοπροστασίας στις οποίες θα αναφερθώ στην συνέχεια.
Κυρίες και Κύριοι ως συνδικαλιστές , έχουμε υποχρέωση να λογοδοτούμε στα συνέδριά μας για τα πεπραγμένα και για τις διεκδικήσεις μας, Το πράττουμε σε καθημερινή βάση μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις και αποφεύγοντας κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε σε συνδιοίκηση. Κάποιοι επιχειρούν να μας τοποθετήσουν στο κάδρο της συνευθύνης για την σημερινή κατάσταση της κοινωνίας γενικά αλλά και για τον μικρόκοσμο του Πυρ/κού Σώματος ειδικά.
Οι Εργαζόμενοι του Πυρ/κού Σώματος και οι Αξιωματικοί ειδικότερα , εργάζονται πέραν από το δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο, τις εορτές και τις αργίες, και είναι πασίδηλο ότι εργάζονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται καθημερινά ανεξάρτητα απ΄τις επικρατούσες συνθήκες και βέβαια δεν διαχειρίστηκαν την εξουσία αυτού του τόπου.
Με μεγάλη περίσκεψη για τις αποφάσεις που καθορίζουν το αύριο της εργασίας μας αλλά και γενικότερα την κοινωνική ομαλότητα και το μέλλον των παιδιών μας , δεν τοποθετούμε όλους τους πολιτικούς στην ίδια θέση ευθύνης και αναγνωρίζουμε αποφάσεις και θέσεις πολιτικών που προασπίζουν το κοινωνικό σύνολο, την προοπτική στην ευημερία και την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και βέβαια την εθνική μας ανεξαρτησία.
Ως θέση ευθύνης που θέλει να ξεχάσει, προφανώς ο κ. Υπουργός είναι αυτή που θα βαραίνει τον ίδιο, που με τις αποφάσεις του διαμόρφωσε την δυνατότητα δράσης του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και τις συνθήκες εργασίας και την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει το Π.Σ. σήμερα, γεγονός που θέλει να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι.
Εικόνα διάλυσης φόβου και τρομοκρατίας.
Ειδικότερα εικόνα διάλυσης γιατί αποχώρησαν απ το 2010 μέχρι σήμερα περισσότερα από 1000 άτομα με αποτέλεσμα υπολειτουργούν Π.Υ. και πυρ/κά κλιμάκια που τα περισσότερα ιδρυθήκαν απ΄το 1998-2001 με άγνωστα κριτήρια, χωρίς σχεδιασμό σε σχέση με την δασοπυρόσβεση, χωρίς οργανικές θέσεις για αυτές της υπηρεσίες με ταυτόχρονη αποδυνάμωση όλων των υπαρχόντων Π.Υ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
Διάλυσης λόγω έλλειψης πιστώσεων για την υποστήριξη των βασικών υποδομών.
Διάλυσης λόγω υπολειτουργίας των περισσοτέρων Υπηρεσιών του ΠΣ.
Διάλυσης γιατί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΠΣ μεταβάλλεται αρνητικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Δανειστών και των εδώ επιτηρητών τους.
Διότι δεν έχει υπάρξει περιορισμός της αναίτιας Υπερεργασίας που επιβάλλεται με επιφυλακές και δεν θεσμοθετήθηκε αποζημίωση της απαραίτητης με βάση το ημερομίσθιο.
Διότι δεν υλοποιείται Εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις Πυρ/κές επιχειρήσεις και στα Πυρ/κά καταστήματα.
Φόβου λόγω έλλειψης αξιοκρατίας για μια ακόμη φορά, στις πρόσφατες κρίσεις και μη τήρησης του θεσμικού πλαισίου των μεταθέσεων.
Φόβου γιατί δεν έχει γίνει εκσυγχρονισμός του πειθαρχικού δικαίου.
Τρομοκρατίας διότι εξαιτίας πολιτικών επιλογών και αντιπαραθέσεων σύρονται δεκάδες συνάδελφοι στην δικαιοσύνη πιθανότατα διωκόμενοι σε βαθμό κακουργήματος.
Τρομοκρατίας διότι εξαιτίας πολιτικών επιλογών για το Δόγμα Δασοπυρόσβεσης που θα εφαρμοστεί απ΄το ΠΣ με την επιλογή μίσθωσης συγκεκριμένων εναερίων μέσων αλλά και την επιλογή της τεχνικής υποστήριξης των ιδιόκτητων ελικοπτέρων του ΠΣ. και πρόσφατα και για τα Πυρ/κά πλοία.
Ειδικά για τα εναέρια μέσα βλέπουμε με έκπληξη να διαφοροποιούνται οι δύο τελευταίοι υπουργοί.
Θα επαναλάβω κάτι που είναι γνωστό σε όλους μας, ότι για τα σημαντικά θέματα του ΠΣ οι εντολές είναι Πολιτικές. Είναι επίσης γνωστό ότι η ενημέρωση γίνεται με ουσιαστικό τρόπο και η απόφαση μπορεί να καλύπτεται με σφαιρική γνώση του κάθε ζητήματος.
Υποθηκεύτηκε για πολλά χρόνια η λειτουργία του Πυρ/κού Οργανισμού όπως υποθηκεύεται η χώρα και το μέλλον μας. Πιστεύω πλέον ότι η πιο πάνω σκοπούμενη συμπεριφορά αποτελεί συνειδητή έλλειψη ενδιαφέροντος για την επαγγελματική πορεία του Πυρ/κού Σώματος και οδηγεί σε συρρίκνωση το ΠΣ και στην μείωση των υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες.
Είμαι σχεδόν πεπεισμένος, ότι η σκοπούμενη στόχευση των εργαζομένων στο ΠΣ γίνεται για δημιουργία συνθηκών για οικονομοπολιτικές αλλαγές σχετικές με τις αρμοδιότητες του ΠΣ στην προστασία της χώρας, και αποτελεί, ίσως, μέρος μιας γενικότερης πολιτικής διάλυσης των υπαρχόντων θεσμών, πάλι στο όνομα της αλλαγής, του διοικητικού πλαισίου λειτουργίας της κεντρικής Κυβέρνησης.
Μιας χώρας που η εθνική της ασφάλεια κινδυνεύει από διακρατικές συγκρούσεις, από προβλήματα δημόσιας Τάξης (οργανωμένο έγκλημα, παραβατικότητα διαφόρων μορφών) από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές από κοινωνικές έκρηξεις και όπως πρόσφατα έγινε γνωστό εκτός της εγχώριας τρομοκρατίας από την εισαγόμενη Πυροτρομοκρατία η οποία είχε και τις μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές συνέπειες στην ζωή των Ελλήνων.
Η εξελίξεις των ημερών δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, απαιτούν επαγρύπνηση, αγώνα και συνένωση δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις που επιβάλλονται στην χώρα και ισοπεδώνουν της ζωή μας.
Η σημερινή πραγματικότητα και οι συνθήκες που μας οδήγησαν σε αυτήν είναι γνωστή σε όλους μας, δεν προσδοκούμε με αυταπάτες το αύριο.
Η πολιτεία όμως πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο θωράκισης των ένστολων λειτουργών της και ειδικότερα των εργαζομένων του ΠΣ στους οποίους έχουν ανατεθεί πλέον, οι περισσότερες δράσεις που αφορούν την πολιτική προστασία της χώρας.
Δεν ανακοινώθηκε απ΄την κρατούσα Κυβέρνηση πρόγραμμα για την εξασφάλιση της εργασιακής και κοινωνικής ειρήνης και βλέπουμε όλοι, πολιτικές πράξεις με επικίνδυνους πειραματισμούς. Πειραματισμούς τους οποίους πληρώνουν τα στελέχη του Πυρ/κού Σώματος, ή Ελληνική Κοινωνία και ο Έλληνας φορολογούμενος.
Πειραματισμούς που θα οδηγήσουν πάλι στην εκδήλωση της έκρηξης του θυμού των εργαζομένων με κοινωνικές αναταραχές, φαινόμενο που μοιάζει πυροσβεστικά με τον αναβρασμό εύφλεκτου ζέοντος υγρού.
Φαινόμενο το οποίο όλοι απευχόμαστε.
Εμείς παρόλα αυτά καταθέτουμε προτάσεις βασισμένες στην εμπειρία και την επαγγελματική μας γνώση, οι οποίες θα βελτιώσουν τις καθημερινές εργασιακές μας συνθήκες και το σημαντικότερο θα οικοδομήσουν σε γερές βάσεις το μέλλον του Πυρ/κού Οργανισμού.
Με δεδομένη την οξύτητα των φαινομένων, αλλά και την οικονομική κρίση ο κρατικός μηχανισμός, δεν δύναται να βελτιωθεί, και διαφαίνεται πλέον, με μεγάλη δυσκολία θα αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές μεγάλου μεγέθους.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε ακραίες συνθήκες η πυρκαγιά όπου και αν εκδηλώνεται, αντιμετωπίζεται δύσκολα και απαιτείται άριστη οργάνωση του κρατικού μηχανισμού, και ακόμη και εάν ήμασταν οικονομικά ισχυροί θα πρέπει να προσαρμόζουμε στον σχεδιασμό μας νέες πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες όχι μόνο για τις επιχειρήσεις Δασοπυρόσβεσης αλλά για ολόκληρο το λειτουργικό φάσμα της πολιτικής προστασίας, με Εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και των υπαρχόντων μέσων σε επιτελικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι
Υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο και με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο αγωνιζόμαστε για να προωθήσουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον Πυρ/κό Οργανισμό και την θέση του στην κοινωνία, μακριά από επικοινωνιακά παιχνίδια και πολιτικές σκοπιμότητες.
Μελετούμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας για να τα αποφύγουμε στο μέλλον. Δεν διστάζουμε να ζητήσουμε δημόσια συγνώμη γι΄αυτά.
Σοβαρά και υπεύθυνα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις δράσεις μας για να διασφαλιστεί το επαγγελματικό μέλλον και να διαφυλαχθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Αποτελεί επαγγελματική μας στόχευση η δημιουργία αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες και η εγγύηση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του εθνικού φυσικού πλούτου απ τον κίνδυνο των φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών, για να διασφαλιστεί κάθε προσπάθεια ανάπτυξης.
Ζητούμε την εμπιστοσύνη σας και σας καλούμε να στηρίξετε τις δράσεις μας για μεγαλύτερη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Δηλώνουμε την διάθεση μας να συνεισφέρουμε στην δημιουργία του νέου οικοδομήματος και του εκσυγχρονισμού του ΠΣ με συνεργασία και διάλογο στις πολύ δύσκολες σήμερα, οικονομικές συνθήκες
Το οφείλουμε στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στους συναδέλφους μας αυτούς που θυσιάστηκαν και την χρονιά που πέρασε, στο καθήκον και σε αυτούς που οδηγήθηκαν στον θάνατο απ΄τις εξελίξεις που προανέφερα".
http://blokoteam.blogspot.com/2012/03/blog-post_8623.html

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ


ΤΟ Π.Σ.ΤΩΡΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ.ΚΡΙΜΑ
Απίστευτο. Ξέρουν μάλλον ότι μετά την Κυριακή δε θα είναι στο Υπουργείο και τρέχουν να τους προσλάβουν, ενώ ακόμα δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Ο ποιό ωραίος είναι ο Σαχινίδης που ρίχνει υπογραφές όπου βρει όταν πέρυσι για να προσληφθούν οι εποχικοί τους κυνηγούσαν από Υπουργείο σε Υπουργείο. Το θέμα είναι η Τρόικα τα ξέρει και δεν μιλάει ή δεν τα ξέρει και μετά θα γελάμε. Σε κάθε περίπτωση να αποφασίζουν για 15000 απολύσεις και να προσλαμβάνουν 4000 (ΔΕ και ΥΕ) είναι απόλυτος παραλογισμός. Δεν είναι λοιπόν περίεργο πως φτάσαμε στη χρεωκοπία και πιθανόν θα συμβεί και αυτό.


τελικως ολη η σαρα κ η μαρα μεσα(υπαρχουν κ σωστα κ αξια παιδια βεβαια μεσα)τα καταφερε ο προεδρος να κανει οτι θελει ενα ολοκληρο κρατος4000 ψηφοι βλεπεις.μπραβο στην κυβερνηση κ καποτε μιλαγατε για τους αγροφυλακες ...φτουυυ σασσ κ εσας λαμογια μια ζωη ολα για το ψηφο


ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ 5 ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,ΤΟ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥς ΜΙΣΘΩΣΑΝ ΓΙΑ 12 ΜΗΝΕΣ ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ


ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ 5ΕΤΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 150.000 ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ...ΑΛΛΑ ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΑΦΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΣΟΚ(Α ΡΕ ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ...)


Έχει διαλυθεί από το καλοκαίρι με νόμους και αποφάσεις που έχουν ξεφτιλίσει την αξιοπιστία της Πυροσβεστικής...θέλουν να μας διαβάλουν ,να μας διαλύσουν ,να ρίξουν το επίπεδο των υπαλλήλων στο ''υποχρεωτικής εκπαίδευσης'' ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΈΚΑΝΑΝ με τους 5ετής ,να δώσουν την εικόνα της διαλυμένης Υπηρεσίας η οποία θα πάρει τον δρόμο των ΔΕΚΟ. Δηλαδή θα μας δώσει στους Δήμους ώστε να έχει η κεντρική κυβέρνηση έναν μπελά λιγότερο στο κεφάλι της και ότι ευθύνες προκύψουν να τις έχουν οι Δήμαρχοι και οι Περιφέρειες!!! Τζάμπα ο κόπος σε κάποιους που θέλουν να ανεβάσουν το επίπεδο στην υπηρεσία ή την προσωπική επαγγελματική γνώση τους...ΤΖΆΜΠΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΆΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΆΛΗΔΕΣ ΘΈΛΟΥΝ!!!!


Για να τελειώνει επιτέλους αυτό το αστείο:πρόσληψη αποκλειστικά μόνιμου και υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού(ούτε εποχικούς,ούτε 5ετείς),αποκλειστικά μέσω Πανελλήνιων Εξετάσεων.Κι αν σώνει και ντε επιμένουν κάποιοι να ¨τακτοποιήσουν¨ τους χιλιάδες εποχικούς δασοπυροσβέστες,ας τους τοποθετήσουν ανάλογα των τυπικών προσόντων τους σε αντίστοιχες Υπηρεσίες των ΟΤΑ ή όπου αλλού(πχ καθαριότητα,φύλακες κλπ).Όσοι εκ των εποχικών διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται και για τους ιδιώτες υποψήφιους,ας δώσουν εξετάσεις συναγωνιζόμενοι στα ίσα με τον υπόλοιπο κόσμο για την κατάληψη μιας εκ των θέσεων.Σε εποχές κρίσης κι αναταραχής,τα ¨δωράκια¨ από οπουδήποτε προς οποιοδήποτε είναι φρικαλέα και καταδικαστέα.Όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα!

7 σχόλια:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Δηλαδή εσύ Συνάδελφε που μας αποκάλεσες μαστουρωμένους,άσχετους και προβοκάτορες δεν θα είχες πρόβλημα να προσληφθούν 3000 πενταετείς λιμενικοί???

Ποιός είναι προβοκάτορας και ποιός όχι το αφήνουμε στην κρίση των Συναδέλφων...

Ανώνυμος είπε...

Κάλα κάνετε και το αφήνετε στην κρίση των Συναδέλφων διότι οι Συνάδελφοι είναι νοήμονες. Κύριοι ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ πόσες φορές πείρατε το μέρος του προέδρου της ΠΕΑΛΣ του αντίστοιχου δηλαδή των Αξιωματικών του Π.Σ. της ομιλιας του οποίου επικαλείστε. Ξέρετε πως γίνονται οι προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.); Tί προσόντα επικαλούνται οι προκυρύξεις τους; O ίδιος ο Αξιωματικός του Π.Σ. μήπως δέν παραδέχεται την έλλειψη προσωπικού στο Π.Σ.; Ξέρετε την ιστορία του θεσμού των εποχικών πυροσβεστών; Ξέρετε ότι είναι αυτοί που πρωτοστατούν στην κατάσβεση όλων των πυρκαγιών; Ξέρετε ότι ήταν πάντα τα κύρια θύματα της επιχειρισιακής εκμετάλευσης των Αξιωματικών σαν αυτόν τον κύριο του οποίου την ομιλία επικαλείστε; Μπορείτε να μας πείτε κύριοι ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ αν είσαστε και ενάντια του θεσμού των Ε.Π.Υ.(ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ) του Ε.Σ. (ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ) τους μετέπειτα Ε.Π.Ο.Π. (οι οποίοι έπειτα μονιμοποιήθηκαν) και αποτελούν τον βασικό κορμό του Ε.Σ.και της άμυνας της πατρίδας μας;

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΕ ΤΟ "πόσες φορές πείρατε το μέρος του προέδρου της ΠΕΑΛΣ του αντίστοιχου δηλαδή των Αξιωματικών του Π.Σ. "ΓΙΑ ΕΞΉΓΗΣΕ ΤΟ ...........

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Μην συγχέεις τους ΕΠΥ του Ε.Σ. που καλύπτουν ανάγκες του Ε.Σ. 365 μέρες τον χρόνο με τους εποχικούς!!! πυροσβέστες που καλύπτουν εποχικές ανάγκες δασοπυρόσβεσης...
Αυτό που είπε ο Αξιωματικός του Π.Σ. είναι ότι ενώ υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στο Π.Σ. αντί να προσληφθούν μόνιμοι!!! πυροσβέστες για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες του Π.Σ. προτιμήθηκαν οι προσλήψεις πενταετών κυρίως για την δασοπυρόσβεση...
Η άποψη μας λοιπόν είναι να προσλαμβάνονται ΜΟΝΟ μόνιμοι και όχι πενταετείς οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια θα απομακρύνονται για να αντικατασταθούν από την επόμενη φουρνιά πενταετών...

Σας ρωτώ λοιπόν...Εσείς θα ήσασταν σύμφωνοι με την πρόσληψη πενταετών Λιμενικών αντί μόνιμων για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων???
Εμείς όχι...

Ανώνυμος είπε...

Εποχικοί
Ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης προσλαμβάνονται επίσης οι Ελληνες πολίτες με την ιδιότητα του πυροσβέστη εποχικής απασχόλησης, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους και κατέχουν τουλάχιστον απολυτήριο τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ανώνυμος είπε...

Μήν ανησυχήτε και οι πενταετής πυροσβέστες θα μονιμοποιηθούν. Όσο για τον απολυτήριο τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης καλά είναι να μήν το θίξουμε αυτό το θέμα διότι υποχρεωτικής εκπαίδευσης στελέχοι υπάρχουν και σε άλλα σώματα.

Ανώνυμος είπε...

Την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στα Σώματα Ασφαλείας, αρχής γενομένης από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Αναλυτικότερα, ανάμεσα στις "άλλες διατάξεις" του νομοσχεδίου καταγράφεται και η κατάργηση 4.000 οργανικών θέσεων μονίμων πυροσβεστών. Οι 4.000 αυτές θέσεις αντικαθιστώνται από 4.000 οργανικές επί θητεία θέσεις πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, κατηγορία που είχε θεσμοθετηθεί σε προηγούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με σκοπό να προσληφθούν οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες. Η κάλυψη των κενών θέσεων μονίμων πυροσβεστών από πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες, χωρίς πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, δίνει ουσιαστικά μια πρόγευση για το πώς μπορούμε να "περικόπτουμε" δαπάνες εισάγοντας παράλληλα ελαστικές σχέσεις εργασίας στα Σώματα Ασφαλείας.