Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Με 4.000 ευρώ αγοράζεις θέση στο Λιμενικό Σώμα στη χώρα του ρουσφετιού

* Επιβάλλεται να ενταχθεί και το Λιμενικό Στις Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις για λόγους διαφάνειας
* Ποίοι αρνούνται - ποιους εξυπηρετεί η μεμονωμένη διεξαγωγή εξετάσεων
*******
Το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 4.000 (τεσσάρων χιλιάδων) ευρώ έδωσε πολίτης σε παράγοντα του Υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να προσληφθεί ο γιος του στο Λιμενικό Σώμα. Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε στο nextok.blogspot.com ο ίδιος ο πατέρας, εξηγώντας ότι η ανέχεια και η ανασφάλεια τον οδήγησε στην απόφαση αυτή σκεπτόμενος ότι πολύ περισσότερα χρήματα θα χρειαζόταν για να σπουδάσει το παιδί του σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή ακόμα και σε ΤΕΙ. 
Το περιστατικό σημειώθηκε μέσα στην τελευταία 10ετία και προφανώς δεν ήταν ούτε το πρώτο αλλά ούτε και το μοναδικό κρούσμα. Παρά το γεγονός ότι ο πολίτης έδωσε στο blog περισσότερα στοιχεία κατονομάζοντας και τον συνεργάτη του υπουργού που πήρε το φακελάκι, δυστυχώς τα δεδομένα αυτά δεν μπορούν να δημοσιευθούν καθώς η απόδειξη βρίσκεται μόνον στα χέρια των Αρχών.
Και φυσικά το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν οι εισαγγελικές Αρχές θα ήταν να δώσουν εντολή ώστε να περάσουν από τις Πανελλήνιες εξετάσεις όλα τα στελέχη του Λιμενικού κάτι που προφανώς είναι ανέφικτο ενώ είναι εφικτό να ληφθεί απόφαση ώστεποτέ πλέον στον μέλλον να μη διεξάγονται ξεχωριστοί διαγωνισμοί για τις προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια στις προσλήψεις. Πάντως εάν κάποιος αποφάσιζε να περάσει από εξετάσεις όλους όσοι προσελήφθησαν τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια, το σίγουρο είναι ότι θα γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι ενώ πολλές μανούλες θα έκλαιγα γοερά αφού ανάμεσα στους προσληφθέντες υπάρχουν λιμενικοί που δεν γνωρίζουν ούτε μια ξένη γλώσσα ενώ έχουν μαύρα μεσάνυχτα τόσο από Δίκαιο, Γεωγραφία κλπ για τα οποία όμως έδωσαν με «επιτυχία» εξετάσεις γραπτές.
Βεβαίως το γεγονός ότι ακόμα και το 2011 οι προσλήψεις στο Λιμενικό έγιναν με τις πλέον αδιαφανείς διαδικασίες βαραίνει όχι μόνον τους εκάστοτε υπουργούς και υφυπουργούς Ναυτιλίας (και τελευταία τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή), αλλά και σύσσωμες τις κυβερνήσεις όλων των ετών καθώς φαίνεται ότι στη πλειοψηφία τους οι πολιτικοί εξυπηρετούσαν ρουσφέτια για λόγους ψηφοθηρίας. Κάτι φυσικά που μόνον ντροπή μπορεί να αποδίδει σε όλους.
Γνωστά άλλωστε έγιναν αρκετά περιστατικά όπου άτομα που δεν πληρούσαν τους όρους του ύψους «ψήλωσαν» δια μαγείας, ενώ αριστούχοι διαγωνισθέντες είδαν τα ονόματά τους στον «βυθό» της κατάταξης καθώς ονόματα υψηλών γόνων κατέλαβαν τις προσφερόμενες θέσεις.
Σε ότι αφορά στο λάδωμα των 4.000 χιλιάδων ευρώ, ο πατέρας του λιμενικού ο οποίος μάλιστα τοποθετήθηκε σε λιμεναρχείο της Αττικής αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή – όταν άλλοι έπρεπε να εκτίσουν τουλάχιστον διετή θητεία σε απομακρυσμένες περιοχές - παραδέχθηκε ότι ο γιος του έδωσε λευκές σελίδες στους εξεταστές. Ωστόσο, στα αποτελέσματα βρέθηκε με πλήθος από 18άρια και 19άρια κλέβοντας έτσι τη θέση από κάποιο συνάδελφό του ο οποίος είχε ξοδέψει ώρες ατελείωτες στην προετοιμασία και ίσως κατέβηκε στην Αθήνα από κάποια μακρινή περιοχή της Ελλάδας.
Γνωστή άλλωστε είναι και η περίπτωση της κόρης νυν ανώτερου αξιωματικού του Λιμενικού, η οποία αν και δεν έφθανε το ύψος του ενός μέτρου και 60 εκατοστών, ωστόσο ο Αρχιπλοίαρχος πατέρας της την προώθησε για να διαγωνιστεί. Φαίνεται όμως ότι κάτι πήγε στραβά και η νεαρή κόπηκε στην διαδικασία καταμέτρησης ύψους, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αναταραχή, με τον αξιωματικό να ωρύεται χωρίς να ντρέπεται μάλιστα για το θράσος του να θέσει το παιδί του στη δοκιμασία. Απόδειξη του γεγονότος ότι είχε λερωμένη τη φωλιά του, ήταν το γεγονός ότι δεν κατέθεσε ένσταση ενώ ένας πατέρας που θα είχε δίκιο δεν θα άφηνε το περιστατικό να κλείσει με το παιδί του εκτός του διαγωνισμού. Ο εν λόγω αξιωματικός χρησιμοποιήθηκε αμέσως μετά ως επικεφαλής της επιτροπής εξετάσεων προφανώς για να περάσει όλους όσοι είχαν το blue tooth όπως λέει η νεολαία σήμερα ενώ σε αντάλλαγμα διατηρήθηκε στη θέση του παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλος ένας εμπλεκόμενος σε παρόμοιο σκάνδαλο (αθλητικών δοκιμασιών) διέδιδαν ότι επιθυμούσαν την αποστρατεία τους.
Με τέτοιους αξιωματικούς στο Λιμενικό Σώμα και με τέτοιους πολιτικούς είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει γρήγορα μπροστά, όσες θυσίες κι αν κάνει ο έντιμος λαός.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι πολιτικοί οι οποίοι χρησιμοποιούν ανώτατους αξιωματικούς για να ευνοήσουν τους ημέτερους υποψήφιους, πολύ συχνά τους στέλνουν μετά στο σπίτι τους παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι για τις «υπηρεσίες» τους θα αμειφθούν με αξιώματα. Κάτι ανάλογο συνέβη και στις τελευταίες κρίσεις του Λιμενικού όπου ανώτεροι αξιωματικοί προήχθησαν ενώ ανώτατοι κάνουν πλέον διακοπές διαρκείας δεδομένου ότι οι τελευταίοι διέσωσαν τους προηγούμενους αλλά η νέα κυβέρνηση – έχοντας γνώση – θέλησε να καθαρίσει τον κόπρο του Αυγεία, μάλλον για τα προσχήματα και όχι για να αποδώσει δικαιοσύνη. Διότι εάν η σημερινή κυβέρνηση ήθελε να δώσει οριστική λύση στο θέμα, θα έπρεπε αμέσως να συμπεριλάβει την διαδικασία κατάταξης στο Λιμενικό μέσα στις Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις όπως έγινε με τους Πλοίαρχους και με τους Μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού οι οποίοι παραδόξως φέτος ανέβασαν θεαματικά τον πήχη των βάσεων φθάνοντας και τις 18.200 μονάδες.
Πριν κλείσουμε, θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε ότι αποτελεί ντροπή για τη χώρα η μη ένταξη του Λιμενικού στη διαδικασία των Πανελλήνιων Εισαγωγικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ας βρουν μία φόρμουλα οι αρμόδιοι ώστε και αυτός ο διαγωνισμός να διέπεται από την αναγκαία διαφάνεια ώστε να τερματιστούν τα ευτράπελα ντροπής με τους κοντούς που ψηλώνουν και τις ξανθιές που βρίσκονται στους επιτυχόντες αφήνοντας εκτός διαγωνισμού συνυποψήφιες που τερμάτισαν πριν από αυτές στο αγώνισμα του δρόμου των 800 μέτρων .
Γνωστό είναι επίσης το περιστατικό όπου οι υποπλοίαρχοι οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με τη διόρθωση των γραπτών διαγωνισμών των υποψηφίων αξιωματικών, μείωσαν ηθελημένα – σε μία τουλάχιστον περίπτωση – τους βαθμούς υποψήφιου του οποίου ο πατέρας συνέβη να βρίσκεται κοντά σε υψηλόβαθμο πολιτικό της αντιπολίτευσης. Για κακή τύχη όμως των εξεταστών, ο νεαρός ο οποίος ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος για τις γραπτές αλλά και για τις αθλητικές δοκιμασίες, υπέβαλε ένσταση στον ΑΣΕΠ και δικαιώθηκε καθώς καθηγητές που εξέτασαν τα γραπτά του, διαπίστωσαν ότι είχε αδικηθεί έως και με 7 μονάδες λιγότερες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή για την υποβάθμιση των γραπτών του νεαρού είχε δοθεί από υπουργό.
Σκόπιμο είναι να αναφέρουμε ότι όλες οι αθλητικές δοκιμασίες για την πρόσληψη- κατάταξη στο Λιμενικό Σώμα, πραγματοποιούνται χωρίς κάμερες που θα μπορούσαν να επαληθεύουν τα αποτελέσματα. Και αυτό είναι ένα θέμα που προδίδει τις προθέσεις τόσο της εκάστοτε ηγεσίας του Λιμενικού όσο και του αρμόδιου υπουργού αλλά και της κυβέρνησης να χρησιμοποιούν το Λιμενικό ως «δοχείο εξυπηρέτησης των ρουσφετιών τους» για λόγους ψηφοθηρίας. Κάτι που δεν τιμά κανέναν.
Ο τελευταίος διαγωνισμός
Για την ιστορία, αναδημοσιεύουμε την τελευταία προκήρυξη διαγωνισμού που έκανε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτης και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, για την κατάταξη 280 δοκίμων λιμενοφυλάκων (ανδρών και γυναικών).
Σύμφωνα με τη προκήρυξη από το συνολικό αριθμό των 280 λιμενοφυλάκων, οι 90 θα ήταν απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι 8 μουσικοί, οι 28 εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης, οι 126 ιδιώτες που απέκτησαν διάφορες ειδικότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι 28 θα ήταν ιδιώτες που συμμετείχαν ενεργά σε επιχειρήσεις για τη διάσωση ατόμων στη θάλασσα ή τη στεριά.
Οι υποψήφιοι/ες για τη Σχολή Λιμενοφυλάκων (ανεξαρτήτως κατηγορίας ή ειδικότητας) μεταξύ άλλων θα έπρεπε:
- Να είναι Έλληνες πολίτες, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ή Δημοτολόγια της χώρας και να μην έχουν υπερβεί το 26ο έτος της ηλικίας τους, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας του διαγωνισμού. Ειδικά για τους υπηρετήσαντες στις Ένοπλες Δυνάμεις Ε.Π.Υ. το ανωτέρω όριο ηλικίας είναι αυξημένο κατά τρία (3) έτη.
- Να είναι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (τύπου Λυκείου), με το ελάχιστο όριο γενικού βαθμού απολυτηρίου: δέκα (10).
- Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, που διαπιστώνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 133/2002 (Α΄109) για τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των σχολών των Μονίμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, όπως τροποποιήθηκε με τα Π.Δ. 53/2003 (Α΄ 59), 207/2007 (Α΄ 233) και 54/2010 (Α΄ 93).

Ειδικά καθορίζεται ότι οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. και οι γυναίκες τουλάχιστον 1,60μ. αμφότεροι χωρίς υποδήματα και ο Δείκτης Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) τους, δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους του/της υποψηφίου σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους του/της σε μέτρα, για τους άνδρες, μεν, πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων «19-27», για τις γυναίκες, δε, εντός των ορίων «18-25».
- Να έχουν γνώση χειρισμού Η/Υ σε βασικό επίπεδο.
- Να έχουν τουλάχιστον καλή γνώση μίας ξένης γλώσσας, αγγλικής, ή γαλλικής, ή γερμανικής, ή ιταλικής, ή ισπανικής.
- Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χωρίς να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
Η κατάθεση δικαιολογητικών θα πραγματοποιηθεί από την 05-08-2011 μέχρι και την 09-09-2011 (ώρες: 08:00-14:00) στα κεντρικά λιμεναρχεία (πλην Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά), λιμεναρχεία και υπολιμεναρχεία και στη Σχολή Λιμενοφυλάκων (Τέρμα Οικονόμου & Ξανθοπουλίδου, Χατζηκυριάκειο, Πειραιάς).
Στην πρόσληψη 320 νέων στελεχών στο Λιμενικό Σώμα αναμένεται να προχωρήσει εντός του έτους το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Το υπουργείο Οικονομικών άναψε ήδη το πράσινο φως στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για την πρόσληψη στελεχών στο Λιμενικό Σώμα και κατά το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης των θέσεων και η έκδοση της σχετικής προκήρυξης.
Ειδικότερα αναμένεται να προσληφθούν 30 Δόκιμοι Σημαιοφόροι του Λιμενικού Σώματος, 60 Δόκιμοι Υπαξιωματικοί και 230 Δόκιμοι Λιμενοφύλακες.
Στον διαγωνισμό για την πρόσληψη Δόκιμων Λιμενοφυλάκων θα μπορούν να μετάσχουν Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ή Δημοτολόγια της χώρας ηλικίας έως 29 ετών (άνδρες- γυναίκες), όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας του διαγωνισμού. Ειδικά για τους υπηρετήσαντες στις Ένοπλες Δυνάμεις Ε.Π.Υ. το ανωτέρω όριο ηλικίας είναι αυξημένο κατά 3 έτη. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (τύπου Λυκείου) με το ελάχιστο όριο του γενικού βαθμού απολυτηρίου δέκα.
Οι προϋποθέσεις
Οι υποψήφιοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις θα υποβληθούν σε αθλητικές δοκιμασίες (κολύμβηση), γραπτές εξετάσεις και στη συνέχεια σε υγειονομικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την πρόσληψη Δόκιμων Λιμενοφυλάκων οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. και οι γυναίκες τουλάχιστον 1,65 μ. αμφότεροι χωρίς υποδήματα. Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χωρίς να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
Αθλητικές δοκιμασίες
Οι υποψήφιοι άνδρες και γυναίκες εξετάζονται στην κολύμβηση, σε απόσταση 50 μέτρων σε χρόνο ενός λεπτού και τριάντα δευτερολέπτων. Όσοι κολυμπήσουν την απόσταση αυτή σε χρόνο μεγαλύτερο ή αδυνατούν να κολυμπήσουν θεωρείται ότι απέτυχαν και αποκλείονται από τον διαγωνισμό.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα υποβληθούν στα εξής αγωνίσματα και υποχρεούνται να επιτύχουν τα όρια επίδοσης σε όλα:
α) Άλμα σε μήκος με φόρα 3,60 μέτρα (τρεις προσπάθειες).
β) Άλμα σε ύψος με φόρα 1,05 μέτρα (τρεις προσπάθειες).
γ) Δρόμος 800 μέτρων σε χρόνο 3 λεπτών και 30 δευτερολέπτων (μία προσπάθεια).
δ) Δρόμος 100 μέτρων σε χρόνο 16 δευτερολέπτων (μία προσπάθεια).
ε) Ρίψη σφαίρας (βάρους 7,260 κιλών) σε απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρων, ως μέσος όρος ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες).
Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις ειδικότητες Ειδικών Δυνάμεων ή Υποβρύχιων Καταστροφέων εκ των Ενόπλων Δυνάμεων αντί των παραπάνω αγωνισμάτων θα υποβληθούν στα παρακάτω αγωνίσματα και υποχρεούνται να επιτύχουν τα ελάχιστα όρια σε όλα με μία προσπάθεια:
α) Έλξεις σε μονόζυγο συνεχείς 5 τουλάχιστον.
β) Κάμψεις χειρών επί του εδάφους συνεχείς 15 τουλάχιστον.
γ) Κάμψεις κοιλιακών από εδραία θέση συνεχείς 20 τουλάχιστον.
δ) Δρόμος ημιαντοχής απόστασης 2.000 μ. σε 12 πρώτα λεπτά.
ε) Δρόμος ταχύτητας απόστασης 100 μ. σε 16 δευτερόλεπτα.
στ) Κολύμβηση επιφανείας απόστασης 50 μ. σε 1 πρώτο λεπτό Γραπτές εξετάσεις
Όσοι κριθούν ικανοί κατά τις αθλητικές δοκιμασίες θα υποβληθούν στην συνέχεια σε γραπτές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε γραπτές εξετάσεις στα ακόλουθα μαθήματα:
Α) ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Έκθεση ιδεών, δηλαδή ανάπτυξη ενός θέματος προς ένδειξη της γενικής μόρφωσης και ικανότητας προς διατύπωση του διαγωνιζομένου.
Β) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ: Βασικές αρχές της Πολιτικής Επιστήμης και Επιστήμης του Δικαίου στον σύγχρονο κόσμο, εισαγωγή στους πολιτικούς θεσμούς του σύγχρονου κράτους και εισαγωγή στο Δίκαιο. Γ) ΙΣΤΟΡΙΑ: Γενικές γνώσεις Νεώτερης και σύγχρονης Ιστορίας.
Δ) ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ: Ανάπτυξη ορισμένου θέματος (150 λέξεις) στην Αγγλική ή Γαλλική ή Γερμανική ή Ιταλική ή Ισπανική ή Ρωσική Γλώσσα προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητα προς διατύπωση του υποψηφίου.
Ε) ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Μετά τις γραπτές εξετάσεις η Επιτροπή Εξετάσεων θα καλέσει αριθμό υποψηφίων μέχρι και το διπλάσιο του αριθμού των προκηρυσσόμενων θέσεων, προκειμένου να υποβληθούν σε υγειονομικές εξετάσεις και εν συνεχεία να παραπεμφθούν στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή (ΑΝΥΕ) η οποία αποφαίνεται για την υγειονομική τους καταλληλότητα.
Οι υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους σε ημερομηνίες που θα ορίσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Η κατάθεση των δικαιολογητικών θα γίνεται στα πλησιέστερα στον τόπο διαμονής του υποψηφίου, Κεντρικά Λιμεναρχεία (πλην Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά) ή Λιμεναρχεία ή Υπολιμεναρχεία της χώρας ή στη Σχολή Λιμενοφυλάκων (Τέρμα Οικονόμου & Ξανθοπουλίδου, Χατζηκυριάκειο, Πειραιάς).
http://nextok.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: