Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

«Κλείδωσε» η Εξεταστική για εκχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας

Τα τραγικά γεγονότα του χειμώνα και της άνοιξης του 2010 που οδήγησαν στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας με την είσοδο του ΔΝΤ στην δημοσιονομική διαχείριση της χώρας και την εν συνεχεία προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης  θα αποτελέσουν τελικά αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, με ρόλο ανάλογο αυτό που είχαν οι εξεταστικές επιτροπές και τα δικαστήρια μετά την περίοδο της Κατοχής '41-'44 για αυτούς που παρέδωσαν τη χώρα στους Γερμανούς και στην τριμερή κατοχή.Κεντρικά πρόσωπα στην εξεταστική επιτροπή θα είναι ασφαλέστατα ο πρώην πρωθυπουργός... Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο επικεφαλής του οικονομικού του επιτελείου Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάτι που έγινε σαφές μετά και τη χθεσινή κατάθεση ενώπιον των εισαγγελέων του Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτη Ρουμελιώτη. 
Η κλήση του από τους εισαγγελείς έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας από το ΔΝΤ ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται άλλωστε και η πρόταση σύστασης Εξεταστικής για το Μνημόνιο και το ΔΝΤ που καταθέτουν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Από την πλευρά της και η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αρνητική θα είναι σε μια τέτοια εξέλιξη καθώς τόσο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το έχει καταστήσει σαφές μέσα από δηλώσεις του ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει «να τελειώνει μια καλή» εσωκομματικά με τον Γ. Παπανδρέου. 
Σε ότι αφορά την έρευνα καθαυτή, αυτή θα συνεχιστεί με τη λήψη καταθέσεων και από άλλους μάρτυρες, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις η αναφορά και μόνο του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από τον κ. Ρουμελιώτη θα οδηγήσει στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή αμελητί (χωρίς, δηλαδή, περαιτέρω έρευνα από τη Δικαιοσύνη) και με τον τρόπο αυτόν να προκληθεί έρευνα για την οικονομία. 
Ο ίδιος είπε ότι η πρόταση θα τεθεί υπόψη και των «300» της Βουλής, ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές.
Σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, για να συζητηθεί πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, θα πρέπει να κατατεθεί σχετικό αίτημα από τουλάχιστον 60 βουλευτές. Για το λόγο αυτό δεν αρκούν μόνο οι υπογραφές των 20 βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων κάτι που σημαίνει ότι θα τεθούν υπό των ευθυνών τους πλέον οι βουλευτές των άλλων κομμάτων και δεν θα έχουν καμία δικαιολογία "κομματικής πειθαρχίας" μετά τις εξελίξεις με την κατάθεση Ρουμελιώτη.
Η κατάθεση του κ. Ρουμελιώτη κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανοίγει νέους δρόμους για την αναζήτηση τυχόν διαπραχθέντων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως αυτά της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος αλλά και της τέλεσης εγκλημάτων εις βάρος της εθνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για την εισαγγελική έρευνα υπενθυμίζεται ότι αποτέλεσαν οι δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη που δημοσιεύθηκαν στους «Times» της Ν. Υόρκης. 
Ο πρώην Έλληνας εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» αφού πουθενά δεν είχε εφαρμοστεί με επιτυχία, για να προκαλέσει την αντίδραση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεργάτες του οποίου του καταλόγισαν ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο Ταμείο, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.
Έμμεση αποδοκιμασία αυτών των δηλώσεων δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους πηγών του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε με γραπτή δήλωση.
Σε αυτή ζητούσε να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αν γνώριζε τις απόψεις του τότε επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα». Επίσης, ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει:
1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν,
2) γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και
3) γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο κ. Ρουμελιώτης υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα.
Καταλαβαίνουμε πλέον ότι τώρα που περάσαμε από το δημοσίευμα δηλώσεων σε κανονική κατάθεση ενώπιον εισαγγελικών λειτουργών, ο κλοιός γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό "στενεύει" επικίνδυνα και το δίχτυ προστασίας που του απλώθηκε από ξένα συμφέροντα- για να τον προστατέψουν μετά την "επιτυχημένη" για αυτούς θητεία του- αρχίζει να παρουσιάζει πολύ μεγάλες τρύπες.
Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα πού σύντομα θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του και από την στάση που θα τηρήσει θα εξαρτηθεί η επιβίωσή του. "Η βοή των γεγονότων που έρχονται" είναι εκκωφαντική, παραφράζοντας τον H.G.wells.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: