Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

"Να διαπραγματευθούν οι στρατιωτικοί με τις κυβερνήσεις για τις περικοπές".

Η τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ευρώπη, μια στρατηγική για τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Στρατιωτικών Οργανώσεων (EUROMIL)

Του Giuseppe Catalini
Στρατιωτικού συνδέσμου AMID της Ιταλίας

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Προεδρείου του EUROMIL στο Limerick της Ιρλανδίας, η σωματειακή Ένωση στην οποία ανήκω η AMID, αποφάσισε να μην υποβάλει τη συνήθη εθνική έκθεση, διότι δεν θέλουμε να γίνει o EUROMIL συλλέκτης των εθνικών προβλημάτων, ενώ πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση.

Η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι πολύ δημοκρατική, διότι επηρεάζει όλους εξίσου. Ο καθένας στη χώρα του είναι μάρτυρας στο ίδιο σενάριο:
‐Οικονομικές βελτιώσεις στο εγγύς μέλλον δεν αναμένονται! ‐Η αγοραστική δύναμη των μισθών συνεχώς μειώνεται!
‐Το σύστημα συντάξεων για το στρατιωτικό προσωπικό επιδεινώνεται, επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και την εξειδικευμένη εργασία των στρατιωτικών!
‐Οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται και οι οποίες σαν επακόλουθο, επηρεάζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες μπορεί να υπολογίζουν, ότι βασίζονται σε μια ισχυρή οικονομία και ενισχυμένους δημοκρατικούς θεσμούς, σήμερα, είναι γενικά δύσκολο να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους οι «Πολίτες με στολή» στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, οι σημαντικές περικοπές που κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει, επιδεινώνει την κατάσταση του προσωπικού των εθνικών στρατών. Στο πλαίσιο αυτό, γνωρίζουμε, ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα καλά εκπροσωπούνται και προστατεύονται από το οικονομικό και πολιτικό λόμπυ, και παρόλο που σε ορισμένες χώρες αναγνωρίζεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, το στρατιωτικό προσωπικό είναι "ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα".

Τι μπορεί να κάνει ο EUROMIL; Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι;

Προφανώς πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική: Με το να διαμαρτυρόμαστε δεν εξαντλούμε τους τρόπους διεκδίκησης. Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο EUROMIL να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, φέρνοντας τη δική του εναλλακτική λύση. Αυτό μπορεί και πρέπει να είναι η μοναδική λύση για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Ο EUROMIL πρέπει να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία προβολής προτάσεων που μπορούν να βελτιστοποιήσουν πραγματικά τους διαθέσιμους εθνικούς πόρους, στην υλοποίηση μιας πραγματικά ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής άμυνας. Αυτή η νέα στρατηγική του EUROMIL είναι απαραίτητο να προασπίζει τα πραγματικά κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα των «Πολιτών με στολή».

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της κάθε χώρας αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία, δηλαδή, τις ονομαστικές επενδύσεις (όπλα), τις επιχειρήσεις / εκπαίδευση και τρίτο και ουσιαστικότερο το στρατιωτικό προσωπικό. Σήμερα βλέπουμε ότι κάθε έθνος πρέπει να κάνει περικοπές, να φροντίσει για τη μείωση των πόρων του στρατιωτικού προσωπικού, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επενδύσεις και οι επιχειρήσεις.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κρατήσει σταθερά τις ίδιες επενδύσεις και επιχειρήσεις βελτιστοποιώντας τους πόρους των επιμέρους κρατών μελών και διασφαλίζοντας τη βέλτιστη κοινωνικο ‐ οικονομική κατάσταση του στρατιωτικού προσωπικού στην Ευρώπη.

Ο EUROMIL πρέπει να προστατέψει το στρατιωτικό προσωπικό από το να είναι μεταξύ των λίγων που θα πληρώσουν τα έξοδα της οικονομικής κρίσης!

EUROMIL NEWS Issue 21 / June 2012 

Απόδοση στα ελληνικά: Θύμιος Γκιτέρσος
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=17260

Δεν υπάρχουν σχόλια: