Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΑΑΝ

1.- Με αφορμή διάφορα κακόβουλα σχόλια και ανακοινώσεις, τα οποία στρέφονται προσωπικά εναντίον μου, αλλά και καλόβουλες απορίες των Μελών μας, σχετικά με την στάση των δύο Μελών του ΔΣ/ΕΑΑΝ που μετέχουν στο 7μελές ΔΣ/ΜΤΝ, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του, θα ήθελα να ενημερώσω τα Μέλη της ΕΑΑΝ για τα ακόλουθα:

α.- Είμαι εκείνος ο οποίος έδωσε μάχη για να συμμετέχουν στο ΔΣ/ΜΤΝ εκπρόσωποι εκ του ΔΣ/ΕΑΑΝ, όπως δεν συνέβαινε τα τελευταία χρόνια και επομένως ο τελευταίος ο οποίος θα υπαγόρευε ή θα δεχόταν ψήφο που θα ήταν ενάντια στα συμφέροντα των αποστράτων.
β.- Έχω συνηθίσει να μην κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου και να μην αντιμετωπίζω τα προβλήματα επιφανειακά και επικοινωνιακά, αλλά να λέω πάντα την αλήθεια και να μάχομαι για το δίκαιο.
γ.- Ως Πρόεδρος της ΕΑΑΝ, η οποία είναι υπερκομματική, λαμβάνω τις αποφάσεις μου όχι με κομματικά ή πολιτικά κριτήρια, αλλά μόνο με γνώμονα το συμφέρον των Μελών της ΕΑΑΝ.
δ.- Είμαι υπεύθυνος και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου ως Πρόεδρος της ΕΑΑΝ για την εύρυθμη και σωστή λειτουργία της, όπως και των Οργάνων αυτής συμπεριλαμβανομένων και των Μελών του ΔΣ/ΕΑΑΝ στο ΔΣ/ΜΤΝ.
ε.- Ειδικά για το ΜΤΝ λαμβάνω πάντα υπόψη μου και τα συμφέροντα των εν ενεργεία.
στ.- Δεν είμαι οικονομολόγος και δεν έχω έγκριτη πληροφόρηση, πέραν αυτής που έχει ο κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να είναι ενήμερος, για να κρίνω εάν τα διλλήματα που ετέθησαν ήσαν πραγματικά ή ψεύτικα.

2.- Αναφορικά, τώρα, με την συνεδρίαση του ΔΣ/ΜΤΝ της 06-03-12 κατά την οποία συνεζητήθη, σύμφωνα με την εισήγηση του ΜΤΝ, το κούρεμα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε το ΜΤΝ και όχι το σύνολο των αποθεματικών του:
α.- Το σύνολο των ομολόγων ονομαστικής αξίας 6.000.000 € και λήξεως από 20-03-12 μέχρι 20-08-2015, η οποία ήταν το 5,45% του συνολικού αποθεματικού του ΜΤΝ σε ομόλογα, που ανερχόταν στα 110.175.000 €, είχαν τρέχουσα τιμή με αποτίμηση της 28-02-2012 1.777.000 €.
β.- Τα ομόλογα αυτά, σε αντίθεση με το υπόλοιπο αποθεματικό του ΜΤΝ το οποίο ευρίσκετουποχρεωτικά κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, είχαν αγορασθεί από το ΜΤΝ το 2009 και αρχές του 2010, όταν δεν υπήρχε η κρίση, για επενδυτικούς σκοπούς.
γ.- Τα ερωτήματα τα οποία έθετε ο νόμος για το PSI ήταν τα εξής τρία :
(1).- Υπέρ της τροποποίησης των όρων των ομολόγων και εθελοντική προσφορά των κατεχομένων τίτλων για ανταλλαγή (κούρεμα )
(2).- Υπέρ της τροποποίησης των όρων των ομολόγων αλλά μη εθελοντική προσφορά των κατεχομένων τίτλων για ανταλλαγή (κούρεμα ).
(3).- Κατά της τροποποίησης των όρων των ομολόγων και κατά της προσφοράς των κατεχομένων τίτλων για ανταλλαγή (κούρεμα )
δ.- Εάν δεν γινόταν το PSI, τα ομόλογα της παραγράφου 2α θα είχαν μηδενική αξία, ενώ με το PSI θα έχαναν το 53,5% της ονομαστικής τους αξίας και έτσι θα απέμενε το 47,5% ήτοι 2.850.000 €. Επομένως το δίλλημα ήταν μεταξύ του μηδέν (Ø) και των 2.850.000 €.
ε.- Το ΔΣ/ΜΤΝ συμπεριλαμβανομένων και των 2 Μελών του ΔΣ/ΕΑΑΝ ομόφωνα ψήφισε σύμφωνα με την εισήγηση “Να μην προσφερθούν τα ομόλογα για ανταλλαγή και να καταστούν τα υπόψη ομόλογα ανταλλάξιμα στα πλαίσια του προγράμματος, μόνον εφόσον τούτο καταστεί πραγματικά αναπόφευκτο από την ελληνική πολιτεία στα πλαίσια της συνολικής προσπάθειας που καταβάλει για την αποφυγή της επαπειλούμενης δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής χρεοκοπίας. Επίσης αποφασίζει την δεύτερη επιλογή, ψήφος ‘’ΥΠΕΡ.”
στ.- Από την συνεκτίμηση των παραμέτρων προκύπτει ότι η ψήφος ‘’ΚΑΤΑ’’ ως παράγραφος 2γ(3) των Μελών του ΔΣ/ΕΑΑΝ, αλλά και του ΔΣ/ΜΤΝ δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα, γιατί το κούρεμα εάν δεν γινόταν εθελοντικά θα γινόταν με την ενεργοποίηση των CACs ή εάν δεν ολοκληρώνετο το PSI τα ομόλογα δεν θα επληρώνοντο. Επομένως ψήφος ‘’ΚΑΤΑ’’ ουδεμίαν αξία θα είχε, απλώς επικοινωνιακά, ότι πήγαμε κόντρα στο σύστημα.
ζ.- Βάσει των ανωτέρω, η απόφαση που ελήφθη ήταν η καλύτερη από τις τρείς που υπήρχαν και επιβεβλημένη, γιατί ως Απόστρατοι, που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε θέσει τους εαυτούς μας στην υπηρεσία της Πατρίδας, δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε την επίκληση της σωτηρίας της.

3.- Αναφορικά με την συνεδρίαση του ΔΣ/ΜΤΝ της .28-03-2012, ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις, ως πρώτο μέτρο της έλλειψης ρευστότητας του ΜΤΝ συνεπεία του κουρέματος:
α.- Επ’ αόριστον αναστολή της χορήγησης δανείων στους μετόχους και μερισματούχους του Ταμείου, εξαιρουμένων αυτών που αιτούνται αποδεδειγμένα για έκτακτους σοβαρούς λόγους υγείας. Εκκρεμείς αιτήσεις πλην αυτών που αναφέρονται σε έκτακτους σοβαρούς λόγους υγείας, τίθενται στο αρχείο.
β.- Μετάθεση του χρόνου καταβολής των μερισμάτων, ούτως ώστε να μην πληρώνονται προκαταβολικά αλλά απολογιστικά ως εξής:
(1).- Καταβολή του μερίσματος διμήνου Μαΐου - Ιουνίου 2012, εξ ημισείας στο τέλος μηνός Απριλίου 2012 και στο τέλος μηνός Ιουνίου 2012 αντίστοιχα.
(2).- Καταβολή του μερίσματος αρχής γενομένης από το μέρισμα Ιουλίου - Αυγούστου 2012 και στο εξής στο τέλος κάθε διμήνου.
γ.- Καθορισμός από 01/04/2012 του βοηθήματος πρώτων εξόδων πένθους (βοήθημα θανάτου ) στο ύψος των 1.500,00 €.

4.- Συμφωνήσαμε στις προτάσεις της ανωτέρω παραγράφου 3 και ειδικά της παραγράφου 3β, γιατί το ΜΤΝ σε επίμονες ερωτήσεις μας, απήντησε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα μετά το κούρεμα διαθέσιμα (της ονομαστικής αξίας του ενεργητικού της 12-03-2012 που ήταν 27.915.499,87 €), επομένως ή θα επελέγετο η λύση που προτάθηκε ή θα γινόταν άμεση μείωση του Μερίσματος και του ΕΚΟΕΜΝ. Προτιμήσαμε την λύση που προτάθηκε γιατί είχε τα ακόλουθα πλεονεκτήματα :
α.- Δεν επέβαλε μόνιμη μείωση των μερισμάτων.
β.- Δεν μείωνε τις υπόλοιπες παροχές που συναρτώνται με το ύψος του μερίσματος.
γ.- Βοηθούσε το ΜΤΝ στις περιπτώσεις αναζήτησης οφειλών που δημιουργούνται προς το Ταμείο λόγω της προκαταβολής του μερίσματος.
δ.- Λόγω των περικοπών αυτών θα επέρχοντο μειώσεις στα έξοδα του Ταμείου και πιθανόν να αποφεύγετο η περαιτέρω μείωση των μερισμάτων.
στ- Άφηνε περιθώρια καλυτέρευσης της κατάστασης.

5.- Πέραν των ανωτέρω, η ΕΑΑΝ με την από 29-03-2012 επιστολή της προς τον κο ΥΠΕΘΑ, η οποία έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της, προτείνει τρόπους αποκατάστασης της ζημίας που έχει υποστεί το ΜΤΝ και η ΕΑΑΝ συνεπεία του PSI.

6.- Ζητώ συγγνώμη για το προσωπικό ύφος, αλλά είμαι υποχρεωμένος να το τηρήσω, γιατί έχω υποστείπροσωπικές επιθέσεις και πρέπει να απαντήσω



Αντιναύαρχος εα Σπ. Περβαινάς Π.Ν.

Πρόεδρος Ε.Α.Α.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: