Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Πάνος Vs ΥΠΟΙΚ: "440 εκ. τα "ισοδύναμα" αλλά δεν θα παραδώσουμε και τα κλειδιά της χώρας"!

Ύπουλο παιχνίδι παίζεται από την τρόϊκα και κάποιους "yesman" της τρόϊκα στο ΥΠΟΙΚ σε βάρος της εθνικής ασφάλειας, με σαφή τελικό στόχο απ'ότι φαίνεται, την απονεύρωση, τον ευνουχισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε σε επίπεδο ηθικού, είτε σε επίπεδο απομείωσης επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Και η ευθύνη βαραίνει, βέβαια και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά γιατί εδώ δεν είναι ζήτημα απλώς οικονομικής εξαθλίωσης κοινωνικών ομάδων, είναι ζήτημα κινδύνου εθνικής εξαθλίωσης λόγω αδυναμίας υπεράσπισης του εθνικού εδάφους.

Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα: Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κλήθηκε να παρουσιάσει μια σειρά περικοπών μέσα στο πακέτο των 11,5 δισ. (το ΥΠΟΙΚ επαίρεται ότι παρουσίασε 18 δισ. περικοπές στην τρόϊκα για να επιλέξει αυτή τα ... καλύτερα) που πρέπει να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα κάνει, για να υπάρξει θετική έκθεση των ελεγκτών της τρόϊκα και σε δεύτερο χρόνο εκταμίευση των 35 δισ. ευρώ που θα λάβουν οι ξένοι δανειστές.

Το υπουργείο παρουσίασε μια σειρά περικοπών στο πνεύμα της προεκλογικής δέσμευσης του Α.Σαμαρά, ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων (Ζάππειο, πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου) και παρουσίασε τα λεγόμενα "ισοδύναμα μέτρα".

Τα οποία αναλύονται, βάσει εγγράφου του ΥΠΟΙΚ που έχουμε στην κατοχή μας, ως εξής (οι περικοπές αφορούν τα έτη 2013-2014): 104 εκατ. ευρώ από το ΕΜΠΑΕ που πρόκειται να εκτελεστεί, 336 εκατ. ευρώ από συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί, αλλά δύναται η ελληνική πλευρά να περικόψει χωρίς να καταβάλει ρήτρες και ένα ποσό από λειτουργικά έξοδα με την οριστική απόσυρση οπλικών συστημάτων. Αφορά συστήματα που ελάχιστα έχουν να προσφέρουν στην αμυντική προσπάθεια, πλέον, λόγω έλευσης νεότερων ή τεχνολογικής αποδρομής (άρματα Μ60, Μ48Α5, αεροσκάφη Α-7Ε κλπ) καθώς και αριθμού στρατοπέδων.

Να σημειώσουμε το πιο ουσιαστικό: Τα 335 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εκτέλεση συμβάσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ και το ποσοστό είναι τεράστιο: Μειώνουν εγγεγραμμένη δαπάνη στον Προϋπολογισμό κατά 14% σε ήδη εν εκτελέσει συμβάσεις και αυτό γίνεται για πρώτη φορά και με χειρουργικό τρόπο για να θιγεί στο ελάχιστο δυνατό η επιχειρησιακή ικανότητα των ΕΔ.

Βέβαια, εμείς αμφιβάλουμε αν υπάρξει καν ΕΜΠΑΕ, αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία και ελπίζουμε να διαψευστούμε.


Εν πάση περιπτώσει με τις ανά χείρας (νέες...) περικοπές οι Αρχηγοί των Επιτελείων διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι "Αυτά είναι δεν και πάει άλλο αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις. Με αυτά φτάνουμε σε μειώσεις δαπανών που ξεπερνούν το 50% στα τρία τελευταία χρόνια. Αν θέλετε να κόψουμε κι άλλες δαπάνες, θα το κάνουμε. Αλλά η χώρα θα παίζει την τύχη της στα ζάρια καθημερινά"...

Η απάντηση του υπουργού ήταν "Σας ευχαριστώ και εκτιμώ την ειλικρίνειά σας και την προσπάθειά σας. Εγώ δεν παραδίδω τα κλειδιά της χώρας και αυτή δεν είναι μόνο η προσωπική μου θέση είναι και η βασική οδηγία του πρωθυπουργού για την εθνική άμυνα. Η πρόταση είναι ρεαλιστική, ανταποκρίνεται στην ανάγκη να παρουσιάσουμε επιπλέον μειώσεις δαπανών που να ικανοποιούν τον ελεγκτικό μηχανισμό, αλλά μέσω των ισοδύναμων μέτρων που επεξεργαστήκατε ικανοποιείτε και την ανάγκη να μην περικοπούν επιπλέον οι αποδοχές του προσωπικού".

Το πακέτο πήγε στο ΥΠΟΙΚ όπου οι μανδαρίνοι, βασικά υπάλληλοι της τρόϊκα, άρχισαν την γκρίνια ότι"Δεν κόψατε αρκετά, έπρεπε να κόψετε κι άλλα, θα αναγκαστούμε να μειώσουμε τις αποδοχές του προσωπικού, όχι κατά 12%, αλλά κατά 6-7%".

Η απάντηση του υπουργού στο ΥΠΟΙΚ ήταν: "Κόψαμε αυτά που έπρεπε να κόψουμε για να μην μειωθούν οι αποδοχές των στελεχών ή να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές μειώσεις και ταυτοχρόνως να μπορούμε να πολεμήσουμε αν χρειαστεί. Από εκεί και πέρα η ευθύνη βαραίνει και εσάς. Μιλάμε για την ασφάλεια της χώρας, όχι μόνο για τώρα, αλλά και σε δέκα χρόνια από τώρα".

Μάλιστα ο Π.Παναγιωτόπουλος παρά το γεγονός ότι έχει καλή συνεργασία και "χημεία" με τον ΥΠΟΙΚ Γ.Στουρνάρα, μεταξύ σοβαρού και αστείου ακούστηκε να λέει: "Εγώ είμαι δεξιός πατριώτης και τα βλέπω έτσι. Εσύ είσαι οικονομολογος που έχει θητεύσει και ως τραπεζίτης, προέρχεσαι από τον σοσιαλιστικό χώρο και τα βλέπεις αλλιώς. Πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό της πατρίδας. Δεν είναι όλα αριθμοί. Υπάρχουν και οι άνθρωποι και πάνω απ'όλα υπάρχει η ανάγκη της εθνικής άμυνας. Βλέπεις τι γίνεται γύρω μας".

Ακριβώς εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα και οι απορίες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ:"Πως είναι δυνατόν κάποιοι να επιμένουν στο ΥΠΟΙΚ να μείνουμε χωρίς Ένοπλες Δυνάμεις; Ποιοι βρίσκονται από πίσω τους και που στοχεύουν" διερωτάτο ανώτατος αξιωματικός της Αεροπορίας. "Δεν θέλουν α είμαστε σε κατάσταση υπεράσπισης του πλούτου της χώρας; Γιατί εκεί βλέπω ότι πάει το πράγμα" κατέληξε θέτοντας το κεφαλαιώδες ζήτημα της υπονόμευσης της εθνικής ασφάλειας και της δυνατότητας υπεράσπισης του πλούτου της χώρας από την τρόϊκα και τους εγχώριους συνεργάτες της.

Σε ότι αφορά τις περίφημες "μετακυλίσεις" των δαπανών που αφορούν προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αυτές θα ήταν άκρως επιβαρυντικές: Μετακύλιση, σημαίνει επαχθή επιτόκια. Ήδη με τις μετακυλίσεις που έχουν ξεκινήσει από το 2005 έχουν φτάσει σε ύψος μέχρι και 30% υψηλότερα κάποια συμβόλαια, αφού τα επιτόκια "ξυρίζουν" λόγω και της δεδομένης επισφάλειας του πελάτη, δηλαδή της Ελλάδας. Και βέβαια μετακύλιση δεν σημαίνει περικοπή. Άλλωστε το χρονικό σημαίο ορόσημο είναι το 2020. Κανέναν δεν θα δεχόταν να μεταφερθούν οι πληρωμές του μετά το 2020.


Από εκεί και πέρα το θέμα των ισοδύναμων έχει φτάσει μέχρι τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά ο οποίος θα αποφασίσει για την τελική λύση...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΕΠΛΣ-
Εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη καρδιοχειρουργική κλινική του Ν.Ν.Α.

Πειραιάς, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Προς: 1. Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο Πάνο

2. Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Μουσουρούλη Κων/νο



Κοιν: 1. Αρχηγό Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ

2. Αρχηγό Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Μπαντιά Δημήτριο

3. Διευθυντή Ν.Ν.Α. Αρχιπλοίαρχο (ΥΙ) Nεονάκη Ευαγγ.

Κύριε Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε, έστω και αργά, την διάθεση του Υ.ΕΘ.Α. να προχωρήσει σε κλείσιμο της μοναδικής στρατιωτικής καρδιοχειρουργικής κλινικής που έχει έδρα το Ν.Ν.Α., με σκοπό να δημιουργήσει μία νέα από την αρχή στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, το Ν.Ν.Α. διαθέτει μία πλήρως οργανωμένη καρδιοχειρουργική κλινική με άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό ικανό να ανταποκριθεί στις εν λόγω ανάγκες.

Επίσης, η επιτροπή η οποία είχε συσταθεί για να διερευνήσει την αναγκαιότητα μίας διακλαδικής καρδιοχειρουργικής κλινικής, αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος δημιουργίας της, αλλά θα πρέπει το κάθε νοσοκομείο αυτόνομα να συνεχίσει το έργο του.

Εύλογα λοιπόν προκύπτουν για μας τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποια η σκοπιμότητα διάλυσης μίας έτοιμης κλινικής και μεταφορά της σε άλλο χώρο που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή;

2. Για ποιο λόγο ενώ συστήθηκε ομάδα εργασίας για να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό, το αποτέλεσμά της δεν έγινε αποδεκτό;

3. Για ποιο λόγο δαπανώνται χρήματα για την δημιουργία μιας μονάδας, όταν αυτή μπορεί να καλυφθεί εντός του Ν.Ν.Α.;

4. Γιατί εφόσον είναι αναγκαία μια διακλαδική καρδιοχειρουργική κλινική αυτή δεν γίνεται στις ήδη έτοιμες και υπάρχουσες υποδομές του Ν.Ν.Α.;

5. Μήπως όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα σχέδιο συρρίκνωσης και εν τέλει αποδόμησης των υπηρεσιών υγείας του Ν.Ν.Α.;
Για τα παραπάνω ζητάμε άμεσα την επίσημη θέση σας, προκειμένου να μην δημιουργούνται εντυπώσεις που προκαλούν, εν μέσω της σοβαρότατης κρίσης που διέρχονται οι Ε.Δ. και τα Σ.Α. με τις περικοπές των προϋπολογισμών και τις μειώσεις των αποδοχών μας, περαιτέρω αβεβαιότητα και ανησυχία στα στελέχη του Π.Σ. και του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Δριβάκος Γεώργιος Κατσίνας Σωτήριος

Ανώνυμος είπε...

Μετακίνηση προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τσιάνος Παναγιώτης *
Αρχικελευστής Λ.Σ.
tsianos.pan@gmail.com

Κατά καιρούς συνάδελφοι επικοινωνούν με την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής-Πειραιά & Νήσων και αναφέρουν προβλήματα σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αποτέλεσμα της μη γνώσης των ελεγκτών εισιτηρίων για το τι ισχύει, είναι να μας ταλαιπωρούν και πολλές φορές να μας προσβάλλουν και να μας θίγουν δημόσια κατά τους ελέγχους εισιτηρίων που γίνονται.

Τα παρακάτω βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Σ.Α. (εδώ) και καλό είναι οι συνάδελφοι που μετακινούνται με ΜΜΜ, να κάνουν μια εκτύπωση και να το φέρουν μαζί τους.

Α. Οι παρακάτω κατηγορίες επιβατών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις ειδικές κατά περίπτωση συμβάσεις του Ο.Α.Σ.Α. με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, απαλλάσσονται από την καταβολή κομίστρου για τη μετακίνησή τους με όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α.: Λεωφορεία, Τρόλλεϋ, Τραμ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό (μέχρι Κορωπί) και Προαστιακό (μόνο στην Αστική Ζώνη Μαγούλα-Πειραιάς-Κορωπί), με την επίδειξη των αντίστοιχων δελτίων, που αποδεικνύουν την ιδιότητα αυτή:

Αστυνομικοί και μέλη της Αστυνομικής Ακαδημίας, Ειδικοί Φρουροί και Συνοριακοί Φύλακες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Πυροσβέστες και μέλη της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Προσωπικό και δόκιμοι του Λιμενικού Σώματος.
Προσωπικό Ελληνικής Αγροφυλακής.
Οι ανάπηροι πολέμου και οι συνοδοί αυτών (θεραπαινίδες).

Β. Οι παρακάτω κατηγορίες επιβατών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαλλάσσονται από την καταβολή κομίστρου για τη μετακίνησή τους με όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α.: Λεωφορεία, Τρόλλεϋ, Τραμ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό (μέχρι Αεροδρόμιο) και Προαστιακό (στο τμήμα του Μαγούλα-Πειραιάς-Αεροδρόμιο), με την επίδειξη των αντίστοιχων δελτίων που αποδεικνύουν την ιδιότητα αυτή:

Παιδιά κάτω των έξι (6) ετών.
Οπλίτες θητείας των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.), στα οποία χορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω των Διευθύνσεων Πρόνοιας του Ν. Αττικής, ειδικές Ετήσιες Κάρτες Ελεύθερης Μετακίνησης. Όταν τα συγκεκριμένα άτομα δικαιούνται συνοδό, τότε αντίστοιχη κάρτα πρέπει να φέρει και ο συνοδός. Διευκρινίζεται ότι ο συνοδός δε μπορεί να χρησιμοποιεί την κάρτα μόνος του παρά μόνο όταν συνοδεύει τον κάτοχο της κύριας κάρτας.
Οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές.

http://www.oasa.gr/content.php?id=freekom

Διευκρίνιση:
Τα παραπάνω αφορούν τα μέσα συγκοινωνιών και τις περιοχές αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α. Στον Ο.Α.Σ.Α. περιλαμβάνονται τα μέσα που φέρουν το διακριτικό ΟΣΥ για τα λεωφορεία και τα τρόλλεϋ και τα μέσα που φέρουν το διακριτικό ΣΤΑΣΥ για το μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ.

Γενικά:
Στο Νόμο 2329/1995 άρθρο 11 παρ 7, "Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού Λ.Σ. και άλλες διατάξεις" αναφέρει ότι στον προϋπολογισμό εξόδων του (τότε) ΥΕΝ εγγράφονται πιστώσεις για έξοδα κίνησης προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται και μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς των Οργανισμών Αστικών Συγκοινωνιών, για την ελεύθερη κυκλοφορία του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Στον Ν.3922/11 "Σύσταση Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.", στο άρθρο 11 παρ.1 λγ αναφέρει, κάλυψη εξόδων για την ελεύθερη κυκλοφορία του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με τα αστικά και υπεραστικά μέσα μεταφοράς και προαστιακό σιδηρόδρομο, κατά τις μετακινήσεις τους για εκτέλεση υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 7 του άρθρου 11 του ν. 2329/1995 (ΦΕΚ 172 Α΄).

* Μέλος Ε.Γ. Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Παροχή πληροφοριών σχετικά με το Επίδομα Υπηρεσίας Γραφείου

Τσιάνος Παναγιώτης / tsianos.pan@gmail.com
Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.) είχε γίνει γνωστό ότι στον Ν.3938/2011 (ΦΕΚ 61 Α/31-03-2011), συμπεριλήφθηκε στο άρθρο 16, διάταξη με την οποία χορηγείται επίδομα τριακοσίων 300€/μήνα, στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που τίθενται σε υπηρεσία γραφείου λόγω παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 79 του ΚΠΛΣ Ν.3079/2002. Η σχετική ανακοίνωση (εδώ)

Σε συνέχεια των παραπάνω, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 1288/11-4-12, η Κοινή Υπουργική Απόφαση στην οποία αναφέρονται οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις καταβολής του Επιδόματος Γραφείου που θα διατίθεται σε στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. λόγω παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

Το ποσό του Επιδόματος ορίζεται στα 300 € μεικτά και θα καταβάλλεται μετά την αφαίρεση από αυτό όλων των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία κρατήσεων.

Δικαιούχοι – Προϋποθέσεις χορήγησης

Δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος θεωρούνται τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία:

α. Έχουν τεθεί, με απόφαση του αρμοδίου προς τούτο οργάνου, σε κατάσταση Υπηρεσίας Γραφείου, λόγω παθήματος που έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, γεγονός που διαπιστώνεται κατόπιν διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από Αξιωματικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

β. Απέχει από τα καθήκοντά του, συνέπεια του τραυματισμού του, που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, γεγονός που διαπιστώνεται, κατόπιν διενέργειας σχετικής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από Αξιωματικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Διαδικασία – Τρόπος χορήγησης

Για την καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εξής ενέργειες:

1. Μετά τον τραυματισμό στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, διενεργείται είτε αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία, είτε μετά από αναφορά του παθόντος, Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προς διαπίστωση των συνθηκών του τραυματισμού και της σχέσης αυτού με την υπηρεσία.

2. Μετά την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, το πόρισμα με το σχηματισθέντα φάκελο, διαβιβάζονται στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του φακέλου της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, είναι η έκδοση της γνωμάτευσης της ΑΝΥΕ σχετικά με την κατάσταση υγείας του παθόντος.

3. Εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, η Διεύθυνση Προσωπικού διαβιβάζει την πρότασή της στην Διεύθυνση Οικονομικών-Συντονισμού και Παρακολούθησης Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία μεριμνά για την έκδοση σχετικής απόφασης για την χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΡΟΣ 2ο - Τσιάνος Παναγιώτης / tsianos.pan@gmail.com
Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
4. Η απόφαση διαβιβάζεται στην Διεύθυνση Χρηματικού Ελέγχου Δαπανών και Ασφάλισης Προσωπικού, η οποία σε εφαρμογή αυτής χορηγεί αναδρομικά στους δικαιούχους το εν λόγω επίδομα, ως εξής:

• Στους τιθέμενους στην κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, από την ημερομηνία έκδοσης της απαραίτητης προς τούτο απόφασης
• Στους απέχοντες από τα καθήκοντά τους, συμπεριλαμβανομένων και των τιθέμενων σε κατάσταση της υπηρεσίας γραφείου, για το προ της απόφασης αυτής χρονικό διάστημα, αναλογικά και για το σύνολο του χρόνου αποχής, από την ημέρα του παθήματος.

5. Το επίδομα χορηγείται επίσης σε όποιον μετά την αποκατάσταση της υγείας του και την επιστροφή του στην υπηρεσία, απέχει εκ νέου από τα καθήκοντά του, λόγω του αρχικού τραυματισμού ή παθήματος, που έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, γεγονός που βεβαιώνεται από την ΑΝΥΕ. Στην περίπτωση αυτή ο σχηματισθείς φάκελος και η αλληλογραφία διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Προσωπικού του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία.

6. Στις περιπτώσεις που ο χρόνος αποχής είναι μικρότερος του μηνός, το επίδομα υπολογίζεται σε τόσα τριακοστά όσες και οι ημέρες αποχής από την υπηρεσία.

7. Το εν λόγω επίδομα χορηγείται μέχρι την οικιοθελή ή αυτεπάγγελτη αποστρατεία ή απόταξη του δικαιούχου από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή τη θέση αυτού σε κατάσταση μονίμου διαθεσιμότητας. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λάβει κανονική άνευ αποδοχών, το επίδομα περικόπτεται για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Λοιπές πληροφορίες

1. Το ως άνω επίδομα θα καταβάλλεται μέσω της μισθοδοσίας των δικαιούχων

2. Όσοι έχουν τεθεί σε κατάσταση Υπηρεσίας Γραφείου πριν και μετά την δημοσίευση του Ν.3938/2011//30-4-2011 «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» καθώς και αυτοί που απείχαν, μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού από τα καθήκοντά τους εφόσον πάντα πληρούν προϋποθέσεις που αναλύθηκαν στις ανωτέρω παραγράφους, δύνανται να υποβάλουν ιεραρχικά αίτηση προς τη Διεύθυνση Προσωπικού του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ώστε να συλλέξει και να αξιολογήσει τα αναγκαία στοιχεία και εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, να διαβιβάσει την σχετική πρότασή της στη Διεύθυνση Χρηματικού Ελέγχου Δαπανών και Ασφάλισης Προσωπικού.

3. Το επίδομα δύναται να καταβληθεί αναδρομικά σε τυχόν δικαιούχους από την 31/03/2011, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.3938/2011//30-4-2011 «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις».

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρέπει να περάσει το διαίρει και βασίλευε μέσα στα Σώματα

ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ Χρήστος
Μέλος ΔΣ ΠΟΕΠΛΣ
Ταμίας ΕΠΛΣ Κ. Μακεδονίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα προταθεί από την κυβέρνηση στην τρόικα, να εξαιρεθούν από τις περικοπές ομάδες μάχιμων ενστόλων.

Πρόκειται για ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που λαμβάνουν επίδομα επικινδυνότητας.

Ειδικότερα, από το ψαλίδι προτείνεται να διασωθούν όσοι υπηρετούν σε Υποβρύχια Πολεμικού Ναυτικού, Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ), ΜΑΤ-ΕΚΑΜ, Ομάδες ΔΙΑΣ-Δέλτα-«Ζ» της Ελληνικής Αστυνομίας και οι πιλότοι σε πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ποιός είναι αυτός που κρίνει ποιός είναι μάχιμος;

Τα πλωτά μας δεν είναι μάχιμα;

Όσοι εκτελούν περιπολία με οχήματα και μηχανές δεν είναι μάχιμοι;

Όσοι εκτελούν χρέη τροχονομίας μέσα λιοπύρι και το καυσαέριο δεν είναι μάχιμοι;

Όσοι εκτελούν πεζοπόρα περιπολία δεν είναι μάχιμοι;

Όσοι εκτελούν καθημερινά ελέγχους μη γνωρίζοντας το ποιόν αυτού που έχουν απέναντι τους, δεν είναι μάχιμοι;

κτλ κτλ

Μήπως το διαίρει και βασίλευε προσπαθούν να το περάσουν και μέσα στα Σώματα; Μήπως προσπαθούν να επιφέρουν την διάσπαση στις τάξεις μας;

Καμία περικοπή και σε κανέναν δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από εμάς.

Ανώνυμος είπε...

…Ευπειθώς αναφέρω, Δόκιμος Λ/Φ, Σιδηροπούλου Μαρία...
Ευπειθώς αναφέρω… 17 χρόνια ΛΓ΄ σειρά Λ/Φ

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1995 περνούσα το κατώφλι της Σχολής Λιμενοφυλάκων στο Χατζηκυριακειο μαζί με άλλα 199 νέα παιδιά αγόρια και κορίτσια γεμάτα όνειρα και προσδοκίες για το αύριο. 17 χρόνια μετά οι αναμνήσεις μου πλημμύρισαν το μυαλό και θέλησα να μοιραστώ τις σκέψεις μου στη Νέα Πλεύση.

Στο χαρτί οι λέξεις μεταμορφώνονται μαγικά σε εικόνες, ζωντανές, περνάνε μπροστά από τα μάτια σου και βλέπεις… βλέπεις την μπλε στολή της αγγαρείας σου να ξεβάφει από την χλωρίνη όταν καθαρίζεις τις τουαλέτες, βλέπεις το θάλαμο και τα κρεβάτια με την γκρι μάλλινη κουβέρτα. Βλέπεις ένα μελαχρινό κορίτσι με σγουρά μαύρα στιλπνά μαλλιά που έμελε να γίνει η κολλητή σου…και ξαφνικά όλες οι αισθήσεις ξυπνούν και ακούς κοριτσίστικα γέλια και τραγούδια και ας έχει δοθεί το σήμα για βραδινή κατάκλιση…

…Ευπειθώς αναφέρω, Δόκιμος Λ/Φ, Σιδηροπούλου Μαρία...

17 χρόνια πέρασαν από εκείνο το "ευπειθώς"...ΛΓ΄ΣΕΙΡΑ...Δ΄ΔΙΜΟΙΡΙΑ…δεν θέλω να γκρινιάξω για τίποτα. Θέλω μόνο να θυμηθώ τις πλάκες μας στο θάλαμο, τις βάρδιες μας στην Σχολή Λ/Φ, το φύσηγμα του μικροφώνου πριν "την έγερση απάντων των δοκίμων"…το πλύσιμο των ταψιών στην αγγαρεία των μαγειρείων... Χρόνια ανέμελα, τίποτε δεν προμήνυε την θύελλα που θα ακολουθούσε.. όμως τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να είμαστε όλοι ενωμένoι, δυνατοί και αγαπημένοι.

Μέσα από το Σώμα έκανα τους καλύτερους μου φίλους. Σχολή.....άκυρο!.. Σχολή.. στον καιρό!

Ανώνυμος είπε...

Παιδί και επιλογή αθλήματος

Λ/Φ Μουρκογιάννη Δ. Ελένη*

Σεπτέμβριος… μολύβια, τετράδια, κασετίνα και έτοιμοι για σχολειό-αγγλικά-γαλλικά-πιάνο. Μάλλον ξεχάσατε τον αθλητισμό-την άσκηση. Οι περισσότεροι ενήλικες όταν φέρουν στο μυαλό τους την λέξη «σωματική άσκηση», φαντάζονται άτομα να τρέχουν πάνω στο διάδρομο ή να εκτελούν ασκήσεις με βάρη. Αλλά για τα παιδιά, η άσκηση σημαίνει το πώς να παίζουν καθώς επίσης και πώς να παραμένουν δραστήρια και ενεργητικά. Τα παιδιά ασκούνται καθημερινά στο μάθημα της φυσικής αγωγής στο σχολείο. Επίσης ασκούνται κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών κάνοντας κολύμβηση, ποδήλατο, τρέξιμο, παίζοντας κάποιο παιχνίδι.

Ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από την συχνή και τακτική άσκηση. Τα παιδιά που ασκούνται παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα δραστήρια, έχουν δυνατότερους μύες και οστά, έχουν ένα πιο λεπτό σώμα καθώς η άσκηση βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού λίπους, είναι λιγότερο επιρρεπή στο να γίνουν υπέρβαρα, να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν αρτηριακή πίεση και να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Εκτός από την απόλαυση-διασκέδαση, τα οφέλη στην υγεία από την τακτική άσκηση, στα παιδιά που εμφανίζουν καλή φυσική κατάσταση, είναι καλύτερος ύπνος και μια καλύτερη ικανότητα στο να ανταποκρίνονται στις σωματικές και συναισθηματικές-γνωστικές αλλαγές-από το να τρέξουν να προλάβουν το λεωφορείο έως στο να μελετήσουν για ένα διαγώνισμα στο σχολείο.

Σημαντικό είναι το παιδί να ασχοληθεί με ένα άθλημα που θα του αρέσει, θα του ταιριάζει και θα το βοηθήσει να εξελίχθη τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Η “σωστή” επιλογή συνήθως έχει να κάνει με την ηλικία, το μέγεθος, τις ικανότητες και δεξιότητές του και κυρίως με τα ενδιαφέροντά του καθώς και με τον τόπο διαμονής του . Η συζήτηση με το παιδί για την επιλογή της αθλητικής δραστηριότητας αποτελεί το κομμάτι εκείνο που θα αποτελέσει για τους γονείς το τελικό συμπέρασμα. Γι αυτό χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό σημείο. Οποιοδήποτε παιδί, άσχετα με την ηλικία, πριν ασχοληθεί με τη γυμναστική και τον αθλητισμό πρέπει να εξεταστεί από παιδίατρο και παιδοκαρδιολόγο για τις κατάλληλες οδηγίες από τον ιατρό, καθώς και με τον πιστοποιημένο καθηγητή φυσικής αγωγής (τελειόφοιτο τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού) ή εργοφυσιολόγο για περαιτέρω οδηγίες για την επιλογή του αθλήματος.

Εάν το σπορ με το οποίο θα ασχοληθεί το παιδί δεν ταιριάζει στον σωματότυπο ή στην ηλικία του ή ακόμα και αν απαγορεύεται εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων υγείας που μπορεί να υπάρχουν, σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν απογοητεύσεις λόγω των κακών επιδόσεων, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της άσκησης ή ακόμα και τη δημιουργία ψυχολογικών προβλημάτων.

Ανώνυμος είπε...

Μερικά από τα αθλήματα που μπορούν να ξεκινήσουν τα παιδία σας.

Χορός: αν του αρέσει να εκφράζεται μέσα από την κίνηση και τη μουσική και ελέγχει καλά το σώμα του. Από νωρίς, οι χορευτές μαθαίνουν ότι η σωστή στάση του σώματος είναι ό,τι πιο σημαντικό. Έχουν ίσιες πλάτες και το κεφάλι του ψηλά. Επίσης και ένα παιδί δίχως ρυθμό μπορεί μέσα από τα μαθήματα χορού να αποκτήσει.
Υπάρχουν αρκετά είδη χορού όπως κλασσικό μπαλέτο, σύγχρονος χορός, ελληνικοί χοροί, ευρωπαϊκοί και latin χοροί, hip hop, jazz,belly dance, bollywood dance κτλ. (για τα μαθήματα χορού μπορείτε να απευθύνεστε σε τελειόφοιτους πανεπιστήμιου, τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού με ειδικότητα χορό και σε πιστοποιημένους καθηγητές χορού, τελειόφοιτους ανωτέρας κρατικής σχολής χορού καθώς και ξένων πανεπιστήμιων)

Ποδόσφαιρο: αν είναι αρκετά πειθαρχημένο, αναπτύσσει γρήγορη ταχύτητα, έχει καλό συντονισμό κινήσεων, είναι αρκετά κοινωνικό και του αρέσει να συνεργάζεται με άλλα παιδιά. Μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει το ποδόσφαιρο γυναικών. Από την ηλικία των 5 ετών υπάρχουν αρκετές γυναικείες-παιδικές ομάδες.

Πολεμικές τέχνες (taekwon do): αν είναι παιδί με αυτοπειθαρχία, συγκέντρωση, αυτοπεποίθηση, είναι ευλύγιστο και έχει καλό συντονισμό κινήσεων.

Ενόργανη γυμναστική-Ρυθμική γυμναστική: αν έχει αυτοπεποίθηση, αντέχει στην πίεση και την κρίση των άλλων, έχει υψηλή συγκέντρωση, είναι ευλύγιστο, έχει ισορροπία και δύναμη

Κολύμβηση: αν ξετρελαίνεται για το νερό, έχει αντοχές και καλό συντονισμό κινήσεων.

Σκι: Τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν το βουνό και τις καιρικές συνθήκες, να εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό, να μάθουν να ελέγχουν το σώμα και τα πέδιλά τους πάνω στο χιόνι και πάνω από όλα να περάσουν αξέχαστες στιγμές.

Μπάσκετ: ομαδικό άθλημα αντοχής , αγαπημένο αντικείμενο του παιδιού σας η μπάλα και του αρέσει να παίζει με άλλα παιδιά.

Επίσης υπάρχουν και εναλλακτικές μορφές άσκησης όπως yoga για παιδία, capoeira, παιδικό pilates ,προσανατολισμός με πυξίδα στην φύση, πεζοπορία, ορειβασία, περιβαλλοντολογικά παιχνίδια, κατασκηνωτικά παιχνίδια κτλ.
Φυσικά, δε σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά για να επιλέξει το αντίστοιχο άθλημα, αφού κάθε σπορ είναι εκείνο που θα προωθήσει και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

* Η Λ/Φ Μουρκογιάννη Δ. Ελένη είναι Msc Μοριακής και εφαρμοσμένης φυσιολογίας Ιατρικής Αθηνών, Υποψήφια διδάκτωρ ιατρικής Αθηνών και πρώην Καθηγήτρια Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυφυλάκων, Ειδικών Φρουρών.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΡΟΣ 1 Ανθ/στής Λ.Σ. Μαρία Κούκη
Σχολική Ψυχολόγος Βρεφονηπιακού Σταθμού Λ.Σ.

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Λ.Σ. ιδρύθηκε το 2004 με πρωτοβουλία της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής-Πειραιά & Νήσων, σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά και την τότε στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Λ.Σ. Αρχικά, ο Σταθμός στεγάστηκε για 7 συνεχόμενες σχολικές χρονιές σε Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Πειραιά, κατόπιν σύναψης συμβάσεως του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το Δήμο Πειραιά.

Ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών γονέων στελεχών Λ.Σ. ορίστηκε στα 55. Ωστόσο, το 2011 ο αριθμός των αιτήσεων φιλοξενίας παιδιών αυξήθηκε θεαματικά, με αποτέλεσμα τη συνακόλουθη αδυναμία του Σταθμού να φιλοξενήσει όλα τα παιδιά. Προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή του τόσο σημαντικού αυτού μέτρου διοικητικής μέριμνας για το προσωπικό Λ.Σ., η Ένωση ανέλαβε την πρωτοβουλία να βρει νέο Σταθμό, πλησίον των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου, με δυνατότητα φιλοξενίας ακόμη περισσότερων παιδιών.

Η προσπάθεια αυτή οδήγησε στη σύναψη νέας σύμβασης με το Δήμο Κερατσινίου¬ – Δραπετσώνας. Έτσι, ο Σταθμός ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2011-2012 να λειτουργεί συστεγασμένος με το Δ΄ Παιδικό Σταθμό του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Καθώς ο χώρος στο παρελθόν δε χρησιμοποιούνταν ως Παιδικός Σταθμός, ήταν απαραίτητη η εξαρχής οργάνωση και δόμηση του χώρου, προκειμένου να λειτουργήσει ως Βρεφονηπιακός Σταθμός που να πληροί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Χάρη στην ανεκτίμητη βοήθεια του ΔΠ 3ο/Επιστασία, ο χώρος βάφτηκε εξαρχής, επιδιορθώθηκαν μικροατέλειες, ελέγχθηκε η ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, έγινε συντήρηση των κλιματιστικών μηχανημάτων και οι απαραίτητες ξυλουργικές εργασίες. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής-Πειραιά & Νήσων αποφάσισε τον πλήρη εξοπλισμό του Σταθμού με νέα έπιπλα, απαραίτητα για την επιτέλεση του ημερήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων (κρεβάτια, κούνιες, πάρκα, ριλάξ, τραπεζάκια και καρέκλες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών).

Σκοπός του Σταθμού είναι να προσφέρει στα παιδιά την κατάλληλη αγωγή για την ηλικία και το αναπτυξιακό τους στάδιο, μέσα σε περιβάλλον διαμορφωμένο με μέριμνα καταρχήν την ασφάλειά τους.

Με άλλα λόγια, πρωταρχικός σκοπός είναι η παροχή ασφαλούς διαπαιδαγώγησης (διαμέσου της μέριμνας για τη σωστή διατροφή, καθαριότητα και υγιεινή των χώρων) μέσα σε κλίμα ελευθερίας και ευκαιριών για δράση και δημιουργική απασχόληση. Μιλώντας για διαπαιδαγώγηση, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ισορροπία μαθησιακής και ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης, έτσι ώστε να τίθενται τα θεμέλια τόσο για τη νοητική όσο και για τη συναισθηματική/κοινωνική εξέλιξη των παιδιών. Οι παραπάνω σκοποί επιτελούνται μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το ημερήσιο παιδαγωγικό πρόγραμμα διαμορφώνεται βάσει ερεθισμάτων από τις εποχές, τις γιορτές και γενικότερα τη θεματολογία κάθε μήνα. Βάσει αυτού του προγράμματος, οι παιδαγωγοί του Σταθμού εναλλάσσουν ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες που βασίζονται στην παρατήρηση, την έκφραση, το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό (όπως ομαδικά παιχνίδια, αισθητική αγωγή, θεατρική αγωγή – κουκλοθέατρο, μουσική αγωγή, ψυχοκινητική αγωγή κ.ά.).

Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, τα παιδιά προτρέπονται και ενθαρρύνονται να κοινωνικοποιηθούν, να ενταχθούν στην ομάδα, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να συνδέσουν το παιχνίδι με τη μάθηση, να δομούν σταδιακά θετική εικόνα για τον εαυτό τους, καθώς ξεδιπλώνουν το καθένα τις ατομικές του ικανότητες και δεξιότητες. Όλα αυτά βοηθούν στην ομαλή μετάβαση των παιδιών στο νηπιαγωγείο αλλά και στις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στην ουσία, ο Σταθμός λειτουργεί ως ένα μικρό εργαστήρι, βάζοντας τα θεμέλια προπαρασκευής και αναδίπλωσης δεξιοτήτων που τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν ως εφόδια για μια ζωή: να μάθουν να είναι ανεξάρτητα αλλά ταυτόχρονα και να μοιράζονται, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να επιλύουν συγκρούσεις, να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να εκφράζουν τις σκέψεις τους, να εξερευνούν το περιβάλλον αλλά και τον εαυτό τους μέσα στο σύστημα μιας ομάδας.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΡΟΣ 2ο-
Το ανθρώπινο δυναμικό του Σταθμού που προέρχεται από τις τάξεις του Λ.Σ. περιλαμβάνει: 13 παιδαγωγούς, με εκπαίδευση και εμπειρία πάνω στο χώρο της προσχολικής αγωγής (ενδεικτικά αναφέρονται ειδικεύσεις στη νοσηλευτική, τη λογοθεραπεία, την ψυχοπαιδαγωγική, τη φροντίδα και δημιουργική απασχόληση βρεφών κ.ά.), 1 μάγειρα και 1 σχολική ψυχολόγο. Ο Σταθμός, βάσει τετραγωνικών, υποδομών και αριθμού προσωπικού, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 90 παιδιά συναδέλφων Λ.Σ., ηλικίας από 8 μηνών έως 2,5 ετών (στο Βρεφικό τμήμα) και από 2,5 ετών έως 4,5 ετών (στο Νηπιακό τμήμα). Καλύπτει δηλαδή όλο το φάσμα ηλικιών μέχρι την εγγραφή του παιδιού στο νηπιαγωγείο.

Πιο συγκεκριμένα, τα τμήματα που λειτουργούν είναι τα εξής:

• Βρέφη Α΄ (8–19 μηνών)
• Βρέφη Β΄ (19 μηνών– 2,5 ετών)
• Μικρά προνήπια (2,5 – 3,5 ετών)
• Μεγάλα προνήπια (3,5 ετών – 4,5 ετών)

Ο Σταθμός στεγάζεται σε ισόγειο διαμπερές κτίριο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που αποτελείται από 5 τάξεις, 2 παιδικά WC διαμορφωμένα με είδη υγιεινής κατάλληλα για τις ηλικίες και τα σωματομετρικά δεδομένα των παιδιών, 3 κρεβατοκάμαρες, τραπεζαρία, θέατρο για εκδηλώσεις, εσωτερικό χώρο παιχνιδιού (playroom) και εξωτερική μεγάλη αυλή με δέντρα και παιχνίδια. Το ωράριο λειτουργίας του Σταθμού είναι Δευτέρα έως Παρασκευή 7.00 – 15.45 όλο το χρόνο, με εξαίρεση τις σχολικές εορτές των Χριστουγέννων (23/12 έως 6/1), το Πάσχα (Μ. Πέμπτη έως Κυριακή του Θωμά) και το μήνα Αύγουστο (1 – 31 Αυγούστου), καθώς επίσης και τις επίσημες δημόσιες αργίες.. Καθημερινά παρέχεται στα φιλοξενούμενα παιδιά πλήρης σίτιση με τρία γεύματα (δεκατιανό, μεσημεριανό και απογευματινό).

Το πρόγραμμα φαγητού είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών και γνωστοποιείται στους γονείς στην αρχή κάθε εβδομάδας. Τα παιδιά που παραμένουν στο Σταθμό έως τις 15.45 κοιμούνται το μεσημέρι. Πέρα από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τους παιδαγωγούς μέσα στις τάξεις, μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την επίτευξη των σκοπών του Σταθμού είναι η άμεση και καθημερινή συνεργασία των παιδαγωγών με τους γονείς των παιδιών. Μαζί οι γονείς και οι παιδαγωγοί προσπαθούν για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, παίρνοντας σα δεδομένο πως κάθε παιδί δεν αποτελεί μια μονάδα ξεκομμένη από το περιβάλλον, αλλά ένα άτομο ενταγμένο στο οικογενειακό και σχολικό μικροσύστημα. Με γνώμονα αυτή τη θεώρηση, γίνεται τακτική ενημέρωση των γονέων για το προφίλ και την εξέλιξη του παιδιού τους, μέσα από συγκεντρώσεις γονέων και ατομικά ραντεβού με την ψυχολόγο του σταθμού και τους παιδαγωγούς.

Επιπλέον, όσοι γονείς το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα κατόπιν ραντεβού να συμβουλεύονται στο χώρο του Σταθμού τη σχολική ψυχολόγο για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί σε σχέση με την ψυχολογική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο Σταθμός, με τη νέα του δομή και οργάνωση, έκλεισε ήδη ένα χρόνο λειτουργίας. Οι όποιες δυσκολίες συνοδεύουν την έναρξη λειτουργίας μια νέας υπηρεσίας (εγχείρημα που εκτελέστηκε κάτω από πίεση χρόνου, προκειμένου ο Σταθμός να ξεκινήσει να λειτουργεί απρόσκοπτα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς), ξεπεράστηκαν χάρη στην εμπειρία και τη δουλειά των παιδαγωγών, τη στήριξη της Διοίκησης, της Επιστασίας και της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής-Πειραιά & Νήσων, καθώς και την κατανόηση και υποβοήθηση των γονέων.

Το έργο όμως όλων των παραπάνω δεν έχει τελειώσει, καθώς ένα σχολείο δεν αποτελεί μια στατική υπηρεσία, αλλά ένα δυναμικό σύστημα που βρίσκεται σε μια διαρκή ροή και πορεία αναδιαμόρφωσης, ανασυγκρότησης, αναπλαισίωσης. Και σε αυτήν την ιδιαιτερότητα συνίσταται ταυτόχρονα η δυσκολία αλλά και η ομορφιά του να εργάζεται κανείς στο Σταθμό.
Ανθ/στής Λ.Σ. Μαρία Κούκη
Σχολική Ψυχολόγος Βρεφονηπιακού Σταθμού Λ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Αθήνα
Την ελπίδα ότι το πακέτο των περικοπών, ύψους 11,9 δισ. ευρώ περίπου, θα έχει κλείσει μέχρι την Κυριακή, εξέφρασε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη διάρκεσε τρεις ώρες περίπου.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υπάρχει συντονισμός για τα μέτρα και συζήτηση για να καταλήξουμε» και εκτίμησε ότι το πακέττων μέτρων θα κλείσει μέχρι την Κυριακή.

«Ελπίζω μέχρι την Κυριακή. Δεν έχουμε και πάρα πολύ χρόνο πια στη διάθεση μας», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς αν έχει εικόνα για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και πότε πρόκειται να γίνει, ανέφερε πως δεν το γνωρίζει

Μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει απόσταση από την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Κλείνει, πάντως».

Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί στις 18:30 με τον Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force και το μεσημέρι της Τετάρτης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Aπό τις 14.00 έως λίγο μετά τις 15:30 τα στελέχη της τρόικας είχαν συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση αφορούσε στα εργασιακά θέματα (νομοθέτηση κατώτατου μισθού και μείωση μη μισθολογικού κόστους), τα οποία αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε άγνοια για τα σενάρια για επιπλέον παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας στο συνολικό πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ ανέρχεται σε 4,8 - 5 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας είδαν κατ' ιδίαν και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μόλις ο τελευταίος επέστρεψε στο υπουργείο από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Η τρόικα πιέζει και για αλλαγές στο κομμάτι των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και στα εργασιακά, ζητώντας μεγαλύτερη «ευελιξία» στην οργάνωση οτυ χρόνου εργασίας (6ήμερο) και μικρότερες αποζημιώσεις στις απολύσεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη στον ΒΗΜΑ 99,5, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης, «με βάση τα προβλεπόμενα στις 24 του μήνα - άντε 25 θα κατατεθεί το πακέτο, ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα χρονικό διάστημα μέχρι την 8 Οκτωβρίου να μπορέσουν να κατατεθούν τα μέτρα αυτά και οι εφαρμοστικοί νόμοι που προκύπτουν από αυτά και να υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθούν, έτσι ώστε στις 8 του μήνα που θα γίνει το Eurogroup να έχει η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό».

Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μόνο ένα άρθρο απάντησε ότι «δεν υπάρχει θέμα. Σας λέω ειλικρινά: δεν υπάρχει θέμα για την επόμενη Παρασκευή, τουλάχιστον από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Υπάρχει χρόνος να συζητηθούν τα δύσκολα αυτά μέτρα. Θα συζητηθούν, προφανώς με τη λογική όχι του ενός άρθρου».

Ανώνυμος είπε...

Πιέσεις για επιπλέον περικοπές σε μισθούς-συντάξεις

Από το πακέτο των περικοπών, λείπει ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Η τρόικα πιέζει ώστε το ήμισυ αυτού του ποσού, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, να καλυφθούν από νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα έχει επανέλθει το σενάριο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 67, από την οποία υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ποσό 1 δισ. ευρώ στη διετία.

Εφόσον, προς το παρόν τουλάχιστον, από το «τσουνάμι» των μειώσεων έχουν γλιτώσει οι συντάξεις του ΟΓΑ, φαίνεται πως για την κάλυψη του 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

«Τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν συμφωνηθεί σε έναν βαθμό. Απ' αυτά, τα 6,9 δισ. αφορούν περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις», δήλωσε την Τρίτη στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρώην υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στις συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να αυξηθεί το ποσό αυτό, και για τον λόγο αυτό εξετάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, που θα αποδώσει άλλο 1 δισ. ευρώ.

«Αναζητείται ένα ακόμη μέτρο», είπε ο κ. Κουτρουμάνης, ώστε το ποσό να φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ από μέτρα αντίστοιχου περιεχομένου.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχονται βάρβαρα μέτρα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία 'επιτυχής' κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Η κατάληξή της θα είναι νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται σε μια ήδη καθημαγμένη κοινωνία, με τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες να ασφυκτιούν από τη φορολογική λεηλασία, την ανεργία, τη φτώχεια, τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υγείας και παιδείας.

» Στόχος τους δεν είναι η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά η εγκαθίδρυση μιας νέας μνημονιακής Ελλάδας, όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ίδια η δημοκρατία βρίσκονται στο στόχαστρο.

» Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα αγωνιστούν για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στην Ευρώπη, για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής εξόδου από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή του πλούτου, προστασία της εργασίας, του κοινωνικού κράτους και του περιβάλλοντος».

Newsroom ΔΟΛ

Ανώνυμος είπε...

Σάμος
Στη Σάμο μεταφέρθηκαν οι 58 μετανάστες από την Συρία, την Αλγερία και την Παλαιστίνη, οι οποίοι κρατούνταν επί έξι ημέρες στο Αγαθονήσι. Είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα μέσω των τουρκικών παραλίων.

Από εκεί, 32 άτομα θα αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά και το Μεταγωγών Αττικής.

Στο Αγαθονήσι τις προηγούμενες ημέρες δημιουργήθηκαν μικροεπεισόδια, όταν ορισμένοι από τους μετανάστες επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής για να φύγουν.

Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου μαζί με 12 μετανάστες που έφτασαν από τα τουρκικά παράλια και άλλους 95 που κρατούνται από προηγούμενες ημέρες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανώνυμος είπε...

Με απόφαση Βρούτση
Καταργείται από την 1η Νοεμβρίου η συνδικαλιστική σύνταξη

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργείται η καταβολή ειδικής σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας από την 1η Νοεμβρίου 2012 προωθείται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για «μερικές εκατοντάδες συντάξεις», που κυμαίνονται από 200 έως 600 ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

Σαντιάγο
Η ισχυρότερη ψηφιακή κάμερα που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγα 24ωρα και άρχισε ήδη να «εργάζεται» εντατικά. Η Dark Energy Camera που έχει ανάλυση 570 Megapixel, τοποθετήθηκε σε μια βουνοκορφή στη Χιλή και αποστολή της είναι η αναζήτηση της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας στο Σύμπαν.


Μια από τις πρώτες εικόνες που κατέγραψε η DEC είναι ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 1365 που βρίσκεται σε απόσταση 60 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Η DEC έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο ενός τηλεφωνικού θαλάμου και στην πραγματικότητα δεν είναι μια κάμερα αλλά μια συστοιχία 62 μηχανισμών. Στη δημιουργία της DEC συμμετείχαν επιστήμονες και τεχνικοί από πολλές χώρες που χρειάστηκαν οκτώ έτη για να ολοκληρώσουν την κατασκευή της. Η κάμερα μπορεί μέσα σε μια μόλις εικόνα να καταγράψει το φως περισσότερων από 100 χιλιάδες γαλαξίες ενώ η «ματιά» της φτάνει σε βάθος οκτώ δισεκατομμυρίων ετών φωτός στο Σύμπαν.

Η DEC τέθηκε σε λειτουργία στις 12 Σεπτεμβρίου και βασική της αποστολή θα είναι η αναζήτηση στοιχείων για τη σκοτεινή ενέργεια. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η DEC θα ρίξει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά μυστήρια που είναι η ύπαρξη και ο ρόλος της σκοτεινής ύλης.

Οι εντυπωσιακές δυνατότητες της DEC θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να τη χρησιμοποιήσουν και για άλλες έρευνες όπως παραδείγματος χάριν, για την παρατήρηση και μελέτη των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος αλλά και την αναζήτηση στοιχείων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας και της εξέλιξης του Σύμπαντος.

Βήμα Science

Newsroom ΔΟΛ

Ανώνυμος είπε...

Πτώση 42% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, το τελευταίο οκτάμηνο, έναντι πτώσης 7,1% στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA) στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, πτώση καταγράφεται στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων σε πολλές χώρες της ΕΕ. Το οκτάμηνο Ιανουάριος- Αύγουστος 2012, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ελλάδα (42%), στην Πορτογαλία (40,4%), στην Ιταλία (20%) και στην Κύπρο 18,9%. Στη Γαλλία, η μείωση ήταν 13,4%, στην Ιρλανδία 12,1% και στην Ισπανία 8,5%. Αύξηση των πωλήσεων σημειώθηκε στη Μ. Βρετανία (κατά 3,3%) και σε άλλες οκτώ χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA, τον περασμένο Αύγουστο στην Ελλάδα καταγράφηκαν 3.886 νέοι αριθμοί κυκλοφορίας αυτοκινήτων- έναντι 688.168 στην ΕΕ- που αντιστοιχούν σε μείωση 46,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011 (έναντι μείωσης 8,9% στην ΕΕ).

Τον Αύγουστο του 2012, σε σχέση με πέρυσι, καταγράφηκε πτώση 5% των πωλήσεων στη Γερμανία, κατά 17,2% στην Ισπανία και κατά 21% στην Ιταλία.

Ανώνυμος είπε...

Aθήνα
Στη «μάχη» των ομίλων του Champions League ρίχνεται την Τρίτη (21:45, Novasports1) ο Ολυμπιακός, ο οποίος υποδέχεται τη Σάλκε του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Στο κατάμεστο όπως αναμένεται Καραϊσκάκη οι «ερυθρόλευκοι» επιθυμούν να κάνουν ένα δυνατό ξεκίνημα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα τους δώσει τους απαραίτητους βαθμούς για τηυ συνέχεια. Χωρίς αγωνιστικά προβλήματα ο Ζαρντίμ, θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή 11άδα.

Ο πορτογάλος τεχνικός κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση και έχει καταστρώσει τα πλάνα του, έχοντας στη διάθεσή του όλους τους παίκτες του, πλην βέβαια του τραυματία Αβραάμ Παπαδόπουλου.

ΟιΚοντρέρας και Μανιάτης ξεπέρασαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και βρίσκονται στην αποστολή.

Από την άλλη η Σάλκε έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αθήνα με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στην σύνθεσή της. Οι Γερμανοί γνωρίζουν την ατμόσφαιρα που θα αντιμετωπίσουν στο φαληρικό γήπεδο, αλλά όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Χουμπ Στέφενς είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα.

Newsroom ΔΟΛ