Ακριβότερη γίνεται η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας για την προσαύξηση του συντάξιμου χρόνου. Με το νέο ασφαλιστικό, το κονδύλι που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για την αναγνώριση της στρατιωτικής τους θητείας, έτσι ώστε να μην παγιδευτούν μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους, θα... υπερβαίνει τα 16.800 ευρώ.
Παράλληλα, οι γυναίκες, οι οποίες έχασαν τα προνόμια που διέθεταν στο ασφαλιστικό σύστημα μέχρι το 2010, θα είναι οι μεγάλες αδικημένες του συστήματος. Έτσι, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια υπήρξε εξίσωση των ηλικιακών ορίων μεταξύ των δύο φύλων, με τον τελευταίο νόμο του Μνημονίου (4093/12) οι προϋποθέσεις γίνονται δυσμενέστερες και για το... ασθενές φύλο. Συγκεκριμένα:
Από το 2011 και μετά και για τη θεμελίωση των νέων αυξημένων ηλικιακών ορίων που ισχύουν από αυτή τη χρονολογία, η αναγνώριση του στρατού (20% επί του τελευταίου μισθού μόνο για κύρια σύνταξη) γίνεται με έκπτωση κατά 30%. Ποσοστό έκπτωσης το οποίο αυξάνεται στο 50% από 1/1/2015. Ωστόσο, με τον πρόσφατο νόμο για το γ' Μνημόνιο καταργείται το πλαφόν στην ασφάλιση του ΙΚΑ που ήταν περίπου στα 2.450 ευρώ μισθό (8πλάσιο του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 1991 αναπροσαρμοσμένο με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή). Έτσι, οι ασφαλισμένοι που αμείβονται πάνω από αυτό το όριο θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές, κάτι που ισχύει και για τους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1/1/1993 και μετά. Το νέο πλαφόν ανέρχεται στα περίπου 5.547 ευρώ μισθό.
ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ να λειτουργεί υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης, οι νέες υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο, αφορούν κυρίως όσους είναι κοντά στο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση (τραπεζοϋπάλληλοι, μάνατζερ, εργαζόμενοι σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες κ.ά.). Οι οποίοι (άνδρες) ασφαλισμένοι συνήθως κάνουν χρήση πλασματικών χρόνων για θεμελίωση (10.500 ένσημα φέτος, ώστε να διασφαλίσουν το 59ο έτος της ηλικίας). Και σε αυτή την περίπτωση η εξαγορά του στρατού μπορεί να υπερδιπλασιαστεί. Από περίπου 490 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα να φθάσει στα 1.190 ευρώ με το νέο ασφαλιστικό ή 16.800 ευρώ επιπλέον για διετή στρατιωτική θητεία. Την ίδια στιγμή στο Δημόσιο ο στρατός κοστίζει περί τα 90 ευρώ τον μήνα και οι σπουδές, τα παιδιά ή τα ασφαλιστικά κενά στον ιδιωτικό τομέα αναγνωρίζονται με περίπου 164 ευρώ το μήνα.
ΩΣ ΠΡΟΣ την... αυστηροποίηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών, αυτή εντοπίζεται στις ασφαλισμένες των ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών οι οποίες, με 25ετία, συνταξιοδοτούνται στην ηλικία εξόδου που ισχύει κατά τη συμπλήρωση του 55ου έτους για μειωμένη σύνταξη και του 60ού ηλικιακού έτους για πλήρη, και όχι στο 60ό έτος που ισχύει για τους άνδρες.
Άρα οι ασφαλισμένες με 25ετία θα λάβουν μειωμένη σύνταξη ακόμη και στο 62ο έτος, όπως θα ισχύει από το 2013 και μετά (όταν οι άνδρες συνταξιοδοτούνται στο 60ό) και για πλήρη στο 67ο, ηλικία που ισχύει για όσες γίνονται 60 ετών τον επόμενο χρόνο. Δηλαδή, οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας αφενός επιβαρύνονται μέχρι 7 επιπλέον έτη ασφάλισης (55-62 για μειωμένη και 60-67 για πλήρη) και, αφετέρου, παραμένουν στην εργασία περισσότερα χρόνια από τους άνδρες συναδέλφους τους. Πιθανώς, πληρώνοντας για την ευνοϊκή μεταχείριση των γυναικών μέχρι το 2010...
(6 ΗΜΕΡΕΣ 03/12/2012 – ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου