Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Άρθρο του Προέδρου ΕΠΣΛΑΚ για τα πληρώματα και τα Πλωτά Λιμενικού Σώματος

Ηράκλειο 17-01-2013



Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να αναφέρω την τραγελαφική κατάσταση που βιώνουν , όχι μόνο , οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα Πλωτά Επιχειρησιακά Μέσα του Λιμενικού Σώματος αλλά και την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα ίδια τα Π.Λ.Σ. Να αναφέρω τις πολύ δύσκολες συνθήκες όπου απαιτούνται και καλούνται πλέον να εργασθούν σε αυτό το εξέχον κομμάτι του Λ.Σ.
Η αιχμή δόρατος των Υπηρεσιών που προσφέρει το Λ.Σ. βρίσκεται στη θάλασσα . Είναι τα Πλωτά Επιχειρησιακά Μέσα με τα πληρώματα τους . Εκεί φαίνεται η παραγωγικότητα , η αποτελεσματικότητα , τα αντανακλαστικά και η ποιότητα των Υπηρεσιών που πρέπει και μπορεί να προσφέρει η Πολιτεία , το Κράτος απέναντι στην κοινωνία , στους πολίτες .
Όμως δυστυχώς αυτό το εξέχον κομμάτι του Λ.Σ. έχει απαξιωθεί από τους πάντες . Από όλους μηδενός εξαιρουμένου. Η απόλυτη απαξίωση για το πιο ενεργό κομμάτι του Λ.Σ.
Η μερίδα αυτή των συναδέλφων είναι η πιο αδικημένη γιατί :
-) Εργάζονται χωρίς ωράριο . Μέρα , νύχτα , αργίες διότι κάθε σκάφος έχει ένα πλήρωμα αντί για 3 όπως ορίζει ο Νόμος , αλλά και σε πολλές περιπτώσεις , και στην Περιφέρεια μας , δεν υπάρχει ούτε καν ένα σωστά στελεχωμένο πλήρωμα
-) Μετακινούνται συνεχώς με αποσπάσεις , για να καλύπτει ο ένας την άδεια , του άλλου κυρίως οι διπλωματούχοι , ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ , διαφορετικά οι συνάδελφοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας
-) Υπήρχε , ως κίνητρο , αποζημίωση με ελάχιστες εκτός έδρας ημέρες μηνιαίως , όπου στην ουσία αυτό το πενιχρότατο επίδομα , θα το χαρακτηρίζαμε , έχει καταργηθεί . Αντίθετα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρχει με Υπουργική απόφαση επανακαθορισμός κατηγορίας σκαφών κ.λ.π. δηλαδή με άλλα λόγια υπάρχει απίστευτη κοροϊδία και πάρα πολλά ψέματα με μοναδικό σκοπό και στόχο να μην ξαναδώσουν αυτήν την ελάχιστη , σε χρήματα , αποζημίωση .
-) Εργάζονται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες χειμώνα – καλοκαίρι εκτεθειμένοι σε όλους τους καιρούς και τους κινδύνους , χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από την Πολιτεία , με ότι αυτό συνεπάγεται .
-) Επίσης δεν ξεχνάμε τις απίστευτες καταστάσεις για τον ανύπαρκτο ή αρχαίο εξοπλισμό << όπου υπάρχει >> και τις τραγελαφικές καταστάσεις για την συντήρηση των πλωτών όπου τώρα , ναι μεν είναι σε καλύτερη επιχειρησιακή κατάσταση , όμως κατόπιν επαιτείας σε φορείς και οργανισμούς και αν απαιτηθεί σε οικονομικά εύρωστους πολίτες
Διαβάστε όμως πως το Κράτος , το αρμόδιο Υπουργείο επιβραβεύει αυτούς τους συναδέλφους . Συνάδελφοι όπου αδικούνται κατάφωρα τόσο στις ηθικές όσο και στις υλικές απολαβές . Πρόκειται για συναδέλφους που αφοσιώνονται στο χρέος που τους έχει αναθέσει η πολιτεία . Στη διάσωση των πολιτών , στη φύλαξη συνόρων , στη δίωξη παρανόμων πράξεων στη θάλασσα . Αυτή η ομάδα συναδέλφων δεν έχει γίνει , ποτέ μα ποτέ , αποδέκτης της αναγνώρισης που πρέπει , από οποιονδήποτε . Δυστυχώς . Χωρίς μειωμένα έτη Υπηρεσίας , χωρίς ειδικά επιδόματα , και τα διακριτικά στολών πριν κάποιους μήνες , μία κίνηση από το Αρχηγείο Λ.Σ. για την αναγνώριση της προσφοράς τους , και αυτά μας αναγκάζουν να τα πληρώσουμε . Τα πληρώματα των πλωτών δεν απολαμβάνουν κανένα απολύτως προνόμιο , παρόλο που συνεργάζεται άμεσα σε αποστολές με τις άλλες επιχειρησιακές μονάδες διατρέχοντας ακριβώς τους ίδιους κινδύνους. Επιτελούν λειτούργημα , επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία τους και τις περισσότερες των περιπτώσεων σε ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες και μη . Παράλληλα καλούνται οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες δαπάνες που απαιτούνται για στολές και υλικά συντήρησης των πλωτών . Φυσικά και η λέξη ΧΟΡΗΓΟΣ έχει περίοπτη θέση δίπλα στην ονομασία έκαστου σκάφους Λ.Σ.
Όμως δώστε λίγο προσοχή αντί προνομίων , ποια είναι η επιβράβευση της πολιτείας .

1) Αφήνοντας τους υγειονομικά ανασφάλιστους .
2) Οφείλοντας τους αρκετές χιλιάδες ευρώ από αποστολές και περιπολίες (ημέρες εκτός έδρας ) σε έκαστο συνάδελφο .
3) Την απίστευτη κατακρεούργηση του ήδη πενιχρότατου μισθού μας .
4) Υποστελέχωση πληρωμάτων .
5) Ανύπαρκτη εκπαίδευση .

Επίσης μας έχουν χρεώσει επανειλημμένως χαρακτηρισμούς όπως : ταλαιπωρούμε 10.000.000 Έλληνες ως δημόσιοι υπάλληλοι , ότι είμαστε τα πληρώματα σκαφών , και όλο το προσωπικό Λ.Σ. , εργατικό δυναμικό χαμηλού κόστους , χαρακτηρισμούς τους οποίους δεν γίνεται , δεν μπορούμε να τους δεχτούμε . Πρέπει επιτέλους αυτή η συγκεκριμένη ομάδα συναδέλφων κάποτε να τυγχάνουν προνομίων και κυρίως απολαβών υλικών και ηθικών . Επιτέλους κάποιος – κάποτε να σκύψει στα προβλήματα αυτών των συναδέλφων .

Δεν υπάρχουν σχόλια: