Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΠΕΑΛΣ: Προσλήψεις στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. - Ναι σε έναν ανοικτό διαγωνισμό κάτω από την "ομπρέλα" του ΑΣΕΠ

Πειραιάς: 16-08-2013
Αριθμ. Πρωτ.:46/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η δημοσίευση της προκήρυξης πρόσληψης ογδόντα Αξιωματικών στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δε μπορεί παρά να μας ικανοποιεί, εξάλλου γνωστές είναι οι σοβαρότατες ελλείψεις στελεχών που παρατηρούνται σε όλες τις βαθμίδες. Δικός μας στόχος παραμένει βέβαια, η σταθερή κατ’ έτος εισαγωγή των στελεχών, όπως συμβαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Δυστυχώς όμως και αυτός διαγωνισμός, από την προκήρυξη του, αυτοϋπονομεύεται, γιατί δε λαμβάνει υπόψη την κακή εμπειρία και την κριτική του πρόσφατου παρελθόντος για την διαδικασία, αλλά και τις εισηγήσεις που έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη για τον τρόπο  διεξαγωγής των διαγωνισμών κατάταξης στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αποτέλεσμα να εγείρονται και πάλι, οι γνωστές ενστάσεις και να τίθενται ερωτηματικά για τις αποφάσεις, που σε κάθε περίπτωση, αδικούν το γεγονός.

Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Και αυτός ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εκτός πλαισίου ΑΣΕΠ και μάλιστα όταν στο πρόσφατο παρελθόν, ο συγκεκριμένος τρόπος πρόσληψης, έχει τεθεί ευθέως υπό αμφισβήτηση, τόσο από τους συμμετέχοντες, όσο και από την πλευρά πολιτικών παραγόντων. Υπενθυμίζουμε ότι, σήμερα, κριτήριο για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο, αποτελεί το αν η πρόσληψη ενός εκάστου, έγινε μέσω ΑΣΕΠ ή όχι. 

Εμείς πολλάκις, αλλά και κατά την τελευταία συνάντησή μας με τον Υπουργό, είχαμε ζητήσει οι προσλήψεις να τεθούν κάτω από την "ομπρέλα" του ΑΣΕΠ. Δικαιολογίες, για αργές διαδικασίες, κόστος κλπ., σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν να μένουμε στα παλιά.

Ενώ μιλούμε για έναν ανοιχτό διαγωνισμό, διαπιστώνουμε να επανέρχονται και πάλι οι γνωστοί περιορισμοί, που κατά την άποψή μας είναι απολύτως αδικαιολόγητοι. Δεν αντιλαμβανόμαστε, αφού οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να εξεταστούν σε κοινή ύλη στα βασικά μαθήματα, γιατί δεν επιτρέπεται η συμμετοχή όλων των πτυχιούχων ΑΕΙ. 

Εάν σκοπός της προκήρυξης ήταν η πρόσληψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων και πτυχιούχων, υπενθυμίζουμε ότι στο Λιμενικό Σώμα προβλέπονται, υπάρχουν και προσλαμβάνονται Αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων, Νομικοί, Οικονομικοί και Τεχνικοί, απευθείας κατάταξης με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. και συνεπώς προς αυτή την κατεύθυνση έπρεπε να προχωρήσουμε.

Εδώ λοιπόν τίθεται το ζήτημα ποιοί εισηγούνται και τι αποφάσεις λαμβάνονται; Είναι άραγε ηθικό, ακόμα κι αν είναι νόμιμο, να αποκλείεται του διαγωνισμού η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, που σήμερα στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας και ζητούν εναγωνίως μια ευκαιρία;

Ενώ οι μεγαλύτερες ελλείψεις, αυτό το διάστημα, εστιάζονται κυρίως, σε Πλοιάρχους και Μηχανικούς Ε.Ν., που θα στελεχώσουν τα πλωτά περιπολικά μέσα, ώστε να εξυπηρετηθεί η ανάγκη επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης (πρόσφατες οι δηλώσεις του Υπουργού για το θέμα), ο προσανατολισμός του διαγωνισμού περιορίζεται σε πτυχιούχους νομικών, οικονομικών και πολυτεχνικών σχολών. 

Τα τιθέμενα ηλικιακά κριτήρια κατάταξης, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους προερχομένους από το Σώμα, περιορίζουν περαιτέρω τον αριθμό των συμμετεχόντων και δεν λαμβάνουν υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα. Αιτιάσεις ότι συνδέονται με τον απαιτούμενο χρόνο προς συνταξιοδότηση, είναι τουλάχιστον ανεδαφικές και στερούνται επαρκούς επιχειρηματολογίας. 

Κατόπιν των προαναφερομένων διαπιστώσεών μας κι επειδή έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση και η αμφισβήτηση, υπενθυμίζουμε ότι «η γυναίκα του Καίσαρος δε φτάνει να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια». Με την ελπίδα λοιπόν ότι θα εισακουστούμε, καλούμε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, να δώσει άμεσα συγκεκριμένες εντολές, ώστε ο διαγωνισμός να διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, να αρθούν οι όποιοι περιορισμοί αναφορικά με τα πτυχία και να επανακαθοριστούν τα ηλικιακά κιρτήρια, ώστε ο διαγωνισμός να είναι «ανοιχτός» στο σύνολο των νέων της χώρας μας, αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των εισακτέων Πλοιάρχων και Μηχανικών, προερχομένων από ΑΕΝ.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ                 Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μίκα Ιατρίδη: «Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη αξιωματικών στο Λιμενικό Σώμα, με την οποία δεν εξασφαλίζεται ούτε η διαφάνεια του διαγωνισμού, αλλά ούτε και η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σώματος»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: «Ρυθμίσεις προκήρυξης του διαγωνισμού κατάταξης Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έτους 2013»

Με δεδομένο ότι οι ανάγκες του Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ σε προσωπικό είναι πολύ μεγάλες, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη ογδόντα αξιωματικών για το έτος 2013.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), ο διαγωνισμός είναι και αυτός «παλαιάς κοπής» και εγείρονται σοβαρά ζητήματα για τη διαφάνεια του, την αξιοκρατία του και το σχεδιασμό του ως προς τις απαραίτητες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΕΑΛΣ, από την μελέτη της εν λόγω προκήρυξης, φαίνεται ότι εφαρμόζονται «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και μεταξύ άλλων:

Ο διαγωνισμός δεν διενεργείται υπό την εποπτεία και με την ανεξάρτητη διαδικασία που καθορίζει ο Α.Σ.Ε.Π, με συνέπεια να εγείρονται εύλογα ερωτηματικά για την εγκυρότητα και την ορθότητά του. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν δίνεται στους υποψηφίους ένα πραγματικό δικαίωμα υποβολής ένστασης στο Α.Σ.Ε.Π για τη βαθμολογία και την ουσιαστική εκτίμηση των πραγμάτων, αλλά το Α.Σ.Ε.Π περιορίζεται μόνον σε έναν «κατ’ επίφαση» έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας.

Θεσπίζονται διαφορετικά ηλικιακά κριτήρια εισαγωγής για τους υποψηφίους τους προερχόμενους από ιδιώτες (27ο έτος) και για εκείνους που υπηρετούν ήδη στις τάξεις του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ (36ο ή 30ο έτος), με συνέπεια να στερείται το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό τόσο σε ικανούς ιδιώτες, όσο και σε ικανά στελέχη που δεν πληρούν τις με εντελώς αυθαίρετο τρόπο καθοριζόμενες ηλικίες.

Καταργείται η βάση του δέκα (10) για τα εξεταζόμενα μαθήματα, γεγονός που δίνει το δικαίωμα σε έναν εξεταζόμενο να παραδώσει κενή κόλλα σε ένα μάθημα, αριστεύοντας παράλληλα στα υπόλοιπα. Με αυτόν τον τρόπο όμως αυτοακυρώνεται ο ίδιος ο διαγωνισμός και δη η διαδικασία καθορισμού συγκεκριμένων μαθημάτων στα οποία θα πρέπει να εξετασθεί ο υποψήφιος και να βαθμολογηθεί αναλόγως, παρέχοντας μια εν συνόλω εικόνα των δυνατοτήτων του.

Καθορίζονται με έναν παράδοξο αφαιρετικά τρόπο οι Σχολές και τα Τμήματα των Πανεπιστημίων, πτυχίο των οποίων πρέπει να έχουν αποκτήσει οι υποψήφιοι για να δικαιούνται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Με αυτόν τρόπο όμως αποκλείονται από το διαγωνισμό ικανοί υποψήφιοι και άλλων Τμημάτων και Σχολών Α.Ε.Ι, ενώ παράλληλα προβλέπονται άλλες, το γνωστικό αντικείμενο των οποίων δεν συναρτάται με τις αρμοδιότητες του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ (π.χ. Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Σχολή Μηχανικών Μεταλλίων Μεταλλουργών, Βιομηχανικής Διοίκησης κ.α.).

Και όλα αυτά, όταν οι μεγαλύτερες ελλείψεις, αυτό το διάστημα, εστιάζονται κυρίως, σε Πλοιάρχους και Μηχανικούς Ε.Ν., που θα στελεχώσουν τα πλωτά περιπολικά μέσα, ώστε να εξυπηρετηθεί η ανάγκη επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης (πρόσφατες οι δηλώσεις του Υπουργού για το θέμα), ο προσανατολισμός του διαγωνισμού περιορίζεται σε πτυχιούχους νομικών, οικονομικών και πολυτεχνικών σχολών. Κατόπιν όλων αυτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προχωρήσει στην διενέργεια του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα του, πολύ περισσότερο όταν η ίδια η κυβέρνηση διακηρύττει ότι μόνο όσοι έχουν εισαχθεί στο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ δεν θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας;
Θα επαναπροσδιορίσει τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί, με δεδομένο ότι η καταγγελία ότι δεν περιλαμβάνονται αρκετές θέσεις Πλοιάρχων και Μηχανικών του Ε.Ν., γεγονός που θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Σώματος, είναι πολύ σοβαρή;
Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η κατανομή των θέσεων και γιατί δεν ζητήθηκε η επικουρική, έστω, γνώμη του αρμόδιου συνδικαλιστικού φορέα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη