Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Αγωγή επιδόματος ετοιμότητας.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Συνάδελφοι,

Το επίδομα ετοιμότητας, αγωγή που είχε ξεκινήσει μέσω της ΠΟΑΣΥ και την είχε αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του κ.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Αλέξιου, είχε θετική κατάληξη για εκατοντάδες συναδέλφους με αποτέλεσμα από το 2005 και έπειτα να εκδίδονται πολυάριθμες τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις του ΣΤΕ οι οποίες στη συνέχεια απεστάλησαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη & Δημοσίας Τάξεως προκειμένου εκδοθούν εντάλματα πληρωμής.

Η Ένωσή μας θέλοντας να απαντήσει στα πολυάριθμα τηλεφωνήματα συναδέλφων, μελών και μη, σχετικά με την πορεία της συγκεκριμένης αγωγής πήρε την πρωτοβουλία και επικοινώνησε πολλάκις με το εξουσιοδοτημένο δικηγορικό γραφείο καθώς και με το αρμόδιο γραφείο της Διεύθυνσης Οικονομικών προκειμένου να λάβει ενημέρωση για την πορεία αυτής.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν απογοητευτικό. Το δικηγορικό γραφείο μας ενημέρωσε ότι πολλά χρόνια τώρα οι προσπάθειες για πληρωμή των αποφάσεων που δεσμεύουν τη διοίκηση , έχουν αποβεί σε μεγάλο ποσοστό άκαρπες. Για την έκδοση του εντάλματος πληρωμής το Υπουργείο απαιτεί, να απευθυνθεί στο αρμόδιο γραφείο ο κάθε συνάδελφος αυτοπροσώπως, προσκομίζοντας ΙΒΑΝ λογαριασμού τραπέζης, ΑΦΜ, Δ.Ο.Υ. και άλλα στοιχεία , τη στιγμή που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι έχουν δικαιωθεί, έπειτα από τόσα χρόνια που χρειάστηκε έως να τελεσιδικήσουν!!!-.

Η Ένωσή μας πήρε την πρωτοβουλία και ενημέρωσε με γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, κάποιους εκ των συναδέλφων, από τους οποίους είχε στοιχεία είτε επειδή ήταν κάποτε μέλη της Ένωσης είτε επειδή είναι ακόμη ενεργά μέλη. Τα άτομα αυτά δεν ξεπερνούν τα ενενήντα (90), αριθμός που δεν αποτελεί ούτε το 10% αυτών που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του 2009 και 2011(για τα οποία καταφέραμε να λάβουμε αρχείο) καθότι η αγωγή είχε απευθυνθεί σε όλες τις Ενώσεις ανά την Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι ο κυριότερος όγκος των ατόμων βρίσκεται στην περιφέρεια ή έχει συνταξιοδοτηθεί. Στο Υπουργείο εκκρεμούν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες εντάλματα προς έκδοση για τα οποία απαιτούνται ακριβή στοιχεία κάθε δικαιούχου και του λογαριασμού μισθοδοσίας του και για τα οποία οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ούτε καν την ύπαρξή τους.


Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποιος είναι περισσότερο αρμόδιος μα και κάτοχος των ανωτέρω στοιχείων των συναδέλφων, από τον ίδιο τον εργοδότη τους, δηλαδή το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη & Δημοσίας Τάξεως; Είναι εύκολο να γίνει κράτηση από τους μισθούς μας όταν αυτό θεωρείται απαραίτητο, μα είναι αδύνατο να πιστωθούν στο λογαριασμό της μισθοδοσίας μας χρήματα που δικαιούμαστε; Φαντάζει σαν να υπάρχει κουμπί αυτόματης περικοπής όμως η πίστωση είναι ένας εξαιρετικά πολύπλοκος λογάριθμος που τουλάχιστον εμείς για παραπάνω από ένα χρόνο, που ασχολούμαστε εντατικά με το θέμα, δεν έχουμε καταφέρει να τον επιλύσουμε.

Συνάδελφοι,

Όταν όλοι γνωρίζουμε την δεινή οικονομική κατάσταση στη οποία έχουν περιέλθει οι περισσότερες οικογένειες των ελλήνων αστυνομικών, είναι άδικο και ανέντιμο, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της μετάθεσης ευθυνών και της κωλυσιεργίας των αρμόδιων-αναρμόδιων να στερούνται οι συνάδελφοι το δικαίωμα να ενημερωθούν και να λάβουν το δικαιούμενο για τον κάθε ένα χρηματικό ποσό.

Σας επισημάνουμε το κατεπείγον του θέματος καθότι με το νέο έτος (λόγω παρέλευσης 5ετίας από την τελεσίδικη απόφαση, που δικαίωσε κάποιους για πρώτη φορά το 2009)το δικαίωμα να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται, θα χαθεί σύμφωνα με την ερμηνεία που δίδεται από το Γραφείο του Νομικού Σύμβουλου του Κράτους.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε όπως κοινοποιήσετε το θέμα αυτό στο Γραφείο του Νομικού Σύμβουλου του Κράτους και τεθεί το ερώτημα, βάση ποιάς νομοθεσίας παύει το δικαίωμα να πληρωθεί ο εργαζόμενος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη & Δημοσίας Τάξεως, με την παρέλευση της πενταετίας ώστε να ενημερώσουμε τα μέλη μας. Σε περίπτωση που ορίζεται κάτι τέτοιο, ποιος έχει την ευθύνη για την μη έκδοση των ενταλμάτων από τη στιγμή που οι αποφάσεις απεστάλησαν στο Υπουργείο πολύ πριν την παρέλευση της οριζόμενης πενταετίας; Σίγουρα όχι ο δικαιωθείς συνάδελφος ο οποίος τελικά «τιμωρείται», για την εν αγνοία του, παράλειψη να αιτηθεί ο ίδιος την έκδοση του εντάλματος, αφού το Υπουργείο αρνείται να εκδώσει τα εντάλματα ακόμα και κατ’ εντολή του πληρεξούσιου για την αγωγή δικηγόρου τους.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες,

Δεν υπάρχουν σχόλια: