Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Η ΕΑΠΣ για την εισφορά αλληλεγγύης του Ν. 3986

Παραμονές πρωτοχρονιάς δεχθήκαμε πολλά τηλέφωνα από συναδέλφους για κινήσεις από άλλους χώρους του δημοσίου, όπου έσπευδαν να καταθέσουν αιτήσεις προς τις ΔΟ Υ που να αιτούνται επιστροφή των κρατήσεων για την εισφορά αλληλεγγύης περασμένων ετών.
Για το θέμα άμεσα ήρθαμε σε επικοινωνία με τα σωματεία του χώρου μας, τον νομικό μας σύμβουλο και την ΑΔΕΔΥ.
Από τις επαφές μας, αυτό που προέκυψε καλύτερα αποτυπώνεται σε σχετικό κείμενο της γνωμάτευσης της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κ. Μ.Τσίπρα : σύμφωνα με την οποία:

…μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευτεί κάποια δικαστική απόφαση, με την οποία να κρίνεται αμετάκλητα, η συνταγματικότητα ή μη των ως άνω εισφορών. Είναι γνωστό βεβαίως, ότι έχουν υποβληθεί προσφυγές αναφορικά με το θέμα αυτό, οι οποίες ωστόσο, δεν έχουν κριθεί αμετακλήτως. Η υποβολή αίτησης διακοπής της παραγραφής μοναδικό σκοπό έχει την διασφάλιση, ότι οι αξιώσεις για επιστροφή των παρακρατηθέντων κατά το έτος 2011 δεν θα υποκύψουν στην διετή παραγραφή, που προβλέπει ο Κώδικας Περί Δικών Δημοσίου. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί, ότι η ως άνω διεκδίκηση, η αίσια έκβαση της οποίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί δεδομένη, είναι προφανώς ζήτημα προσωπικής επιλογής του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος και μπορεί να επιλέξει εάν θα υποβάλλει την σχετική αίτηση ή όχι ή εάν θα διεκδικήσει ακολούθως δικαστικά την επιστροφή των παρακρατηθέντων.»

Πάντως σε κάθε περίπτωση το ζήτημα παρακολουθείται, και οπωσδήποτε στις 31/12 δεν υπήρχε περίπτωση κανείς συνάδελφος να πάει στην αρμόδια ΔΟ Υ και να εισπράξει έτσι απλά με μια αίτηση χρήματα από την θρυλούμενη επιστροφή του χαρατσιού.

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι το θέμα το παρακολουθούμε εδώ και καιρό, καθώς αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων των προσφυγών που έχουν κατατεθεί από τις Τριτοβάθμιες Συνδ/κες οργανώσεις.
Σαφώς πάντως στο σκληρό μνημονιακό περιβάλλον που βιώνουμε, αυτές οι διαδικασίες δεν είναι ιδιαίτερα εύκολες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο αντίστοιχο χαράτσι που επιβλήθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες ως «τέλος επιτηδεύματος» συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, το έκρινε συνταγματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: