Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΑΛΣ:ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Σχολιασμός της εμφυλιοπολεμικής επιστολής της ΠΣΥΥΕΝ

Αριθμ. Πρωτ.: 19/14

Με αφορμή το περιεχόμενο της από 15-01-2014 επιστολής της ΠΣΥYΕΝ στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου και στα κοινοβουλευτικά κόμματα, που μόλις χθες είδε το φως της δημοσιότητας, ήρθαμε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με μια συνδικαλιστική λογική και πρακτική ενός σωματείου, που στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τις απόψεις και τα συμφέροντα των μελών του, όπως τα εννοεί το προεδρείο του, δεν διστάζει, απροκάλυπτα, να καταφερθεί σε βάρος της άλλης μερίδας εργαζομένων στον ίδιο χώρο και μάλιστα αυτών, που κατά κοινή ομολογία, σηκώνουν το μεγάλο βάρος της λειτουργίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρεται εναντίον των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (συντεχνίες, μη παραγωγικά στελέχη κλπ), εμείς έως σήμερα, τηρώντας χαμηλούς τόνους, είχαμε επιλέξει να μην απαντούμε στις προκλήσεις. Σήμερα όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα στο κείμενο της επιστολής, που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, ώστε να μην παρερμηνεύεται η σιωπή μας.

· Με ποια νομιμοποίηση ακριβώς το προεδρείο της ΠΣΥYΕΝ αναφέρεται στην εν γένει στελέχωση του ΥΝΑ;
· Που στηρίζεται η άποψη τους ότι το ΥΝΑ σήμερα ως διοικητικός φορέας της ναυτιλίας δεν στέκεται με αξιώσεις ως παραγωγικό-αναπτυξιακό Υπουργείο και δεν παρέχει υπηρεσίες σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, επειδή στελεχώνεται από το προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και με ποια κριτήρια χαρακτηρίζουν τα στελέχη του μη παραγωγικά;
· Από ποια στοιχεία τεκμαίρεται η θέση τους για πλεονάζον-λιμνάζον προσωπικό στις Κεντρικές Υπηρεσίες και για ελλείψεις στις περιφερειακές υπηρεσίες και από πού απορρέει το δικαίωμα τους να μιλάνε για λογαριασμό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.;
· Με ποιες ειδικές γνώσεις μιλούν για την επιχειρησιακή ικανότητα ή όχι του Σώματος;
· Μήπως θα πρέπει να τους ζητείται η σύμφωνη γνώμη ώστε να γίνονται προσλήψεις για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθορίζοντας ταυτόχρονα και τις ειδικές δεξιότητες που αυτό θα πρέπει να έχει;
· Ποιες είναι επιτέλους οι «συντεχνίες» αυτές που επιβουλεύονται τη σταδιακή μείωση του πολιτικού προσωπικού και με ποιο ακριβώς τρόπο το πράττουν;

Επειδή συνεχώς υποστηρίζεται η θέση και το ενδιαφέρον τους για την λειτουργία ενός Υπουργείου παραγωγικού-αναπτυξιακού, τους υπενθυμίζουμε ότι σε ένα τέτοιο Υπουργείο υπηρετούν, αλλά δεν θέλουν να το παραδεχθούν, γιατί δεν εξυπηρετεί τις επιδιώξεις τους, που δεν είναι άλλες από το να εξοστρακίσουν τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από το χώρο της ναυτιλίας.

Εμείς δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα, γιατί για περισσότερο από ενενήντα χρόνια με το μόχθο μας, τη δουλειά μας και την αφοσίωση μας σε αυτό που μας έχει ανατεθεί υπηρετούμε επάξια τόσο τον τομέα της ασφάλειας, όσο και τον τομέα της ναυτιλίας, έχοντας επιστημονική κατάρτιση, γνώση και εμπειρία. Ας μην προκαλούν λοιπόν την μνήμη και τη λογική μας.

Παρά ταύτα, δεν διακατεχόμαστε από αισθήματα αντιπαλότητας και δεν θέτουμε στις προτεραιότητές μας την αντιπαράθεση. Είμαστε βέβαιοι ότι η εμφυλιοπολεμική αυτή τοποθέτηση της ΠΣΥΥΕΝ, δεν αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων πολιτικών υπαλλήλων του ΥΝΑ, αλλά σε μια ελάχιστη μειοψηφία, που βρίσκεται στο στενό πυρήνα της διοίκησης της.

Καλούμε τους συνεργάτες μας πολιτικούς υπαλλήλους, να κλείσουν τα αυτιά σε αυτές τις λογικές και όλοι μαζί να πορευτούμε, με αγάπη και αδελφοσύνη, επ’ ωφελεία του οργανισμού που υπηρετούμε αλλά και του κοινωνικού συνόλου εν γένει.

Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, η πρόσθεση είναι καλύτερη από τη διαίρεση.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτρης ΣΑΪΤΑΚΗΣ               Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: