Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ακυρώθηκε το «παράθυρο» ευκαιρίας με το αυτοχρηματοδοτούμενο ταμείο

Σε υποχρεωτικό «κούρεμα» οδηγεί η κυβέρνηση τους ένστολους, ακυρώνοντας ουσιαστικά το «παράθυρο ευκαιρίας» που τους άνοιξε να συστήσουν αυτοχρηματοδοτούμενο ταμείο για την καταβολή εφάπαξ.

Σφράγισε την πόρτα εξόδου σε όσους θα έσπευδαν σε φυγή από το σώμα προκειμένου να εισπράξουν αλώβητο το εφάπαξ τους πριν από τις περικοπές ενώ δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τι θα προβλέπει η "ρήτρα διασφάλισης αξιομάχου" των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες μειώσεις να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Με την προσθήκη στο επίμαχο άρθρο επισήμανσης ότι «η διάταξη ισχύει για αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που υποβάλλονται από την κατάθεση του παρόντος στη Βουλή» φράζει την έξοδο σε όσους έτρεχαν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζουμε ότι αστυνομικοί και πυροσβέστες είχαν απειλήσει με μαζική φυγή αν εφαρμοζόταν από τη 1/1/2015 ο νέος μαθηματικός τύπος στο εφάπαξ τους που σημαίνει αυτόματη μείωσή του κατά 40% έως 50%.

«Στη σύνταξη θα βγουν εσπευσμένα 4000 ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας που έχουν πάνω από 25 χρόνια, από διευθυντές έως ταξίαρχοι,διαλύοντας τη ραχοκοκαλιά του σώματος» είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών κ. Χρήστος Φωτόπουλος.

Αλλάζοντας ρότα, η κυβέρνηση έλαβε μέριμνα για τους ένστολους «προφυλάσσοντας σε κάθε περίπτωση το αξιόμαχο αυτών των κρίσιμων πυλώνων της χώρας» ώστε πέσουν στα μαλακά. Δηλαδή να μειωθεί το εφάπαξ με την εφαρμογή των κατάλληλων συντελεστών βιωσιμότητας να μην υπάρχουν στο μέλλον ελλείμματα αλλά σταδιακά και σε βάθος χρόνου για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού εργασίας, τα ταμεία πρόνοιας των ενστόλων διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους και παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.

Την ίδια ώρα τους «ανοίγει» παράθυρο ευκαιρίας, δίνοντας τους τη δυνατότητα να μετατρέψουν μετά από αναλογιστική μελέτη τους λογαριασμούς εφάπαξ σε Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου παίρνοντας το ρίσκο της αυτόνομης πορείας.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: