Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προχωρά η Κυβέρνηση

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, λόγω των εντονότατων αντιδράσεων των ενστόλων.
Το πολυνομοσχέδιο το οποίο απέσυρε και επανεκατέθεσε στη Βουλή η Κυβέρνηση έχει αλλαγές στην τροπολογία για την υπαγωγή του επικουρικού ταμείο των ενστόλων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και συγκεκριμένα προβλέπει τη σταδιακή και όχι την άμεση υπαγωγή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόφαση πάρθηκε αργά χθες το βράδυ μεταξύ του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη, λόγω του φόβου να υπάρξουν μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης των ενστόλων προκειμένου οι τελευταίοι να προλάβουν αλλαγές επί τα χείρω στο καθεστώς συνταξιοδότησής τους.

Τις πληροφορίες περί αλλαγών, επιβεβαίωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του. Όπως αναφέρεται, στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας θα υπάρχει «ρήτρα αξιομάχου». Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει τα εξής:

Με δεδομένη την αρχή βιωσιμότητας στα ταμεία του ένστολου προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, θα υπάρχει πρόνοια που θα προφυλάσσει σε κάθε περίπτωση το αξιόμαχο αυτών των κρίσιμων πυλώνων της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι:
1. Τα ταμεία διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους και παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.
2. Στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, θα υπάρξει "ρήτρα αξιομάχου" δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.
3. Διασφαλίζεται πλέον οριστικά η βιωσιμότητα των ταμείων έτσι ώστε οι νέες γενιές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να λαμβάνουν απρόσκοπτα αυτές τις παροχές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

προστά στο φόβο οριστικής απώλειας για τη Νέα Δημοκρατία των ένστολων ψηφοφόρων, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις για τις περικοπές των συντάξεων και των εφάπαξ, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Τετάρτη.
Οι βασικές ρυθμίσεις (συγχώνευση των επικουρικών και ρήτρα βιωσιμότητας στους κλάδους προνοίας και στα μετοχικά) παραμένουν ως έχουν, ωστόσο προστίθεται ρήτρα αξιόμαχου με την οποία δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να εξομαλύνει τις απώλειες ώστε αυτές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Της Βίκυς Σαμαρά
Την ίδια στιγμή όμως, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ ισχύει από την κατάθεση του στη Βουλή, με στόχο να αποφευχθεί κύμα συνταξιοδοτήσεων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να προλάβουν τις περικοπές. Το γεγονός αναμένεται να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις μεταξύ των ένστολων, που αναμένουν εν τω μεταξύ τη μισθολογική τους αποκατάσταση και την καταβολή των αναδρομικών σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το Μαξίμου, που είχε επενδύσει ιδιαίτερα στον επαναπατρισμό ψήφων από το συγκεκριμένο εκλογικό -και κάποτε προνομιακό για τη Ν.Δ- ακροατήριο, διαπιστώνει εκ νέου πως δεν είναι εύκολο να δηλώνει κανείς και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα, καθώς η υλοποίηση των προαπαιτούμενων αποτελεί έναν από τους όρους προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, την οποία η δικομματική θέλει να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για να διασφαλίσει την προεδρική πλειοψηφία των 180.