Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Η ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕΠΛΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ

ΠΗΓΗ limenikos.gr
 
 Θα πρέπει επιτέλους ο καθένας να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να πράξει αναλόγως
 
Στις 12 Αυγούστου 2014 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κύρωση του αριθμ. 78/2014 Κανονισμού «Οργανική σύνθεση και κατανομή του προσωπικού του Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. στις περιφερειακές υπηρεσίες του Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε.»

Μία μέρα πριν, κληθήκαμε από τον πρόεδρο της ΠΟΕΠΛΣ Δριβάκο Γεώργιο, σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της 11ης Αυγούστου 2014 με θέμα "Οργανικές Θέσεις Περιφερειακών Υπηρεσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.", διήρκησε 21 λεπτά… Τόσο άντεξε ο πρόεδρος την άσκηση κριτικής από μέλη του Δ.Σ. για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά ζητήματα.

Σε μια εποχή όπου οι έννοιες έχουν θαμπώσει και οι αξίες έχουν διαβρωθεί, καλό είναι να παραθέτουμε γεγονότα και ο καθένας ελεύθερα να βγάζει τα συμπεράσματά του.

Σας παραθέτω λοιπόν αυτούσια τα γεγονότα, έτσι όπως εκτυλίχθηκαν αναφορικά με την Οργανική Δύναμη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το 2013 και ενώ Υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου ήταν ο κ. Μουσουρούλης, ξεκινά η σύνταξη του σχεδίου Π.Δ με θέμα: «Οργανισμός Υ.Ν.Α.» Τον Απρίλιο του 2013 το θέμα της μείωσης των Οργανικής Δύναμης τέθηκε σε Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΠΛΣ για πρώτη φορά από τον τότε αντιπρόεδρο Τσατσουλή Αθανάσιο, με τον πρόεδρο Δριβάκο Γ. να δηλώνει ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο Τσατσουλής διατύπωνε τις ανησυχίες του για μια σειρά αρνητικών εξελίξεων σε ενδεχόμενη μείωση της Οργανικής Δύναμης. Ο Τσατσουλής διαφώνησε έντονα και απευθυνόμενος στον πρόεδρο, είπε χαρακτηριστικά: «δεν μας τα λες καλά πρόεδρε…».

Η παρέμβαση αυτή οδηγεί την ΠΟΕΠΛΣ την 31/5/2013 στη σχετική ανακοίνωσή της με θέμα: «Οργανισμός Υ.Ν.Α.», να κάνει ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, πως πρωταρχική και αδιαπραγμάτευτη θέση μας, είναι η διασφάλιση των οργανικών θέσεων και μονάδων των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατά κατηγορία, βαθμό, θέση καθώς και η πλήρης και επαρκής περιγραφή τους.

Την 24/09/2013 πραγματοποιείται προγραμματισμένη συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας (Δριβάκος-Δίζελος) με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη Μιλτιάδη και την επομένη ενημερωθήκαμε με σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ, ότι ο κ.ΥΝΑ παραδέχτηκε ότι θα προκύψει μείωση επί του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων του προσωπικού, δίχως ωστόσο να του ζητηθούν περαιτέρω διευκρινήσεις.


Στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΠΛΣ την 07/11/2013 δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το παραπάνω θέμα, αφού τα μόνα που συζητήθηκαν με ευθύνη του προέδρου κ. Δριβάκου Γ., ήταν οι νομοθετικές ρυθμίσεις σε Σ/Ν του ΥΝΑ και ο τρόπος με τον οποίο θα «εξαφανιστούν» ο Τσατσουλής κι εγώ. Στο εν λόγω Δ.Σ. μας παρουσιάσθηκαν μια σειρά από αρνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Δριβάκο ήταν στις προθέσεις του κ. Βαρβιτσιώτη.


Μετά και τα όσα εκτυλίχτηκαν στο συγκεκριμένο Δ.Σ. υπέβαλα την παραίτησή μου από εκπρόσωπος τύπου. Δυστυχώς η παραίτησή μου ερμηνεύτηκε εσφαλμένα από τον πρόεδρο, ως αδυναμία μου και όχι ως έμπρακτη ένδειξη ενότητας την οποία οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε. Παρόλα αυτά, αφήνοντας στην άκρη εγωισμούς και υστεροβουλίες, δήλωσα ενώπιον όλου του Δ.Σ. ότι τον στηρίζω. Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως είναι φυσικό, το να υπηρετεί τα συμφέροντα των υπηρετούντων στο Σώμα και όχι προσωπικές φιλοδοξίες και στόχους.


Για το θέμα της «εξαφάνισής» μας, η απάντηση δόθηκε στον πρόεδρο της ΠΟΕΠΛΣ λίγες μέρες μετά (13 Νοέμβρη 2013) μέσα από τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΠΛΣ Αττικής-Πειραιά & Νήσων, εκλογές στις οποίες προσπάθησε να δυναμιτίσει με κάθε τρόπο αλλά και να εφαρμόσει μεθόδους που δεν αρμόζουν σε πρόεδρο Ομοσπονδίας. Αλλά αυτά θα τα αναφέρω αναλυτικά στη Γενική Συνέλευση της Ένωσής μου.


Αυτό που αυτή τη στιγμή θα πρέπει να μας προβληματίζει, είναι η στάση του κ. Δριβάκου Γ. στο ζήτημα της μείωσης της Οργανικής Δύναμης και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή διαφαίνεται η υποβάθμιση ενός τόσο σοβαρού θέματος και εύκολα κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι υπήρξε αποπροσανατολισμός από την πλευρά του προέδρου της ΠΟΕΠΛΣ.


Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως προεδρείο της ΕΠΛΣ Αττικής-Πειραιά & Νήσων και συγκεκριμένα στις 20/12/13, συναντηθήκαμε με το Γ.Γ. Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Μπούσιο Αθανάσιο. Εκεί διατυπώθηκαν οι ανησυχίες μας σχετικά με τη διασφάλιση των οργανικών θέσεων του προσωπικού ενώ δηλώσαμε ως Ένωση ότι παραμένουμε αμετακίνητοι στο ζήτημα αυτό και επιμείνουμε στο να δοθούν οι εγγυήσεις διατήρησης των οργανικών μας θέσεων στις 10.250, έτσι όπως περιγράφονται στο άρθρ. 56 του ν. 4150/13, θέση η οποία πιστεύαμε ότι είναι και της ΠΟΕΠΛΣ. Εάν δεν είναι, τότε αυτό είναι σίγουρο ότι δεν είναι αποτέλεσμα επανατοποθέτησης συλλογικών οργάνων της ΠΟΕΠΛΣ αλλά προσωπική απόφαση του προέδρου της.


Λίγες μέρες μετά ακολουθεί ανακοίνωση της ΠΕΑΛΣ στην οποία μας γίνεται γνωστό ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης την 26-11-2013 αποφάσισε τη μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στις 8.000 θέσεις.


Είναι σαφές ότι η παραπάνω απόφαση, απαιτούσε πλέον έκδοση νέου Κανονισμού κατανομής προσωπικού κατά κατηγορία Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων.
Ο κατά τα άλλα, «θεσμικός» πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ Δριβάκος Γ. δεν ενημέρωσε ως όφειλε σύμφωνα με το καταστατικό, τα αρμόδια όργανα για τίποτα από τα παραπάνω παρότι ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Δίζελος Ιωάννης σε σχετική του τοποθέτηση σε Δ.Σ. της ΕΠΛΣΑΠ δήλωσε ότι υπήρχαν συναντήσεις και παζάρια για τη μείωση των Οργανικών μας Θέσεων από 10.250 στις 8.000, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι ο αριθμός αυτός μας κατοχυρώνει.


Στη συνέχεια θέσαμε το ζήτημα στον Υπουργό σε νέα συνάντησή την 3/1/2014 όπου κάναμε σαφές ότι η θεσμοθετημένη με νόμους (ν. 4150/13) οργανική δύναμη των 10.250 θέσεων, ανταποκρίνεται κατ’ ελάχιστον στις αυξημένες αρμοδιότητες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.


Είχα μέχρι και την τελευταία στιγμή την πεποίθηση ότι παρότι είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, θα μπορούσαμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, λειτουργώντας στην πράξη ως θεσμικοί φορείς-εκπρόσωποι του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προχωρώντας σε έντονες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, αφήνοντας στην άκρη την εσωστρέφεια, που μας έχει κυριεύσει και ενωμένοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Αυτά είναι προαπαιτούμενα όταν ενδιαφέρεσαι πραγματικά να πετύχεις και θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί και από τον πρόεδρο της ΠΟΕΠΛΣ κ. Δριβάκο Γ. Το οφείλουμε στους συναδέλφους μας από τη στιγμή που αποφασίσαμε να εκτεθούμε απέναντί τους ζητώντας την εμπιστοσύνη τους και θυμίζω ότι σε αυτούς λογοδοτούμε και μόνο. Σε κανέναν άλλον!


Όταν λοιπόν πριν 1,5 χρόνο, διατυπώναμε τις ανησυχίες μας ότι ενδεχόμενη μείωση της Οργανικής Δύναμης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα ανοίξει το δρόμο για μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Γιώργος Δριβάκος μας καθησύχαζε. Όταν, όπως δήλωσε, χειριζόταν με «διακριτικότητα» τα σοβαρά γι’ αυτόν θέματα, του φταίγαμε εμείς που εκφράζαμε τις ανησυχίες μας.


Όταν παζάρευε τις Οργανικές Θέσεις του Σώματος, δεν πήρε καμία έγκριση από κάποιο θεσμοθετημένο όργανο της ΠΟΕΠΛΣ για τις κινήσεις αυτές.


Όταν μας αποκαλούσε «άσχετους», «τουρίστες» και πολλά άλλα, η απόφαση για τη μείωση της Οργανικής Δύναμης από 10.250 σε 8.000 πέρναγε…


Όταν για το ζήτημα αυτό αναγκαστήκαμε να φτάσουμε κάποιοι μέχρι τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μας «μάλωσε» και μας κατηγόρησε ότι υποκαθιστούμε τον ίδιο και την Ομοσπονδία.

Όταν πλέον υπεγράφησαν οι Οργανικές Θέσεις και ήταν έτοιμες προς δημοσίευση σε ΦΕΚ, συγκάλεσε εσπευσμένα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.


Το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της 11ης Αυγούστου 2014 με θέμα Οργανικές Θέσεις Περιφερειακών Υπηρεσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διήρκησε 21 λεπτά… Τόσο άντεξε ο πρόεδρος την άσκηση κριτικής από μέλη του Δ.Σ. για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά ζητήματα.


Αποχώρησε επιδεικνύοντας μια πρωτόγνωρη αλαζονική συμπεριφορά αφού αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση για συνέδριο. Στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γνωστοποίησε ότι εισέπραξε την αδιαλλαξία της Ηγεσίας για προτεινόμενες αλλαγές στην Οργανική Σύνθεση των Υπηρεσιών. Υπενθυμίζω ότι την επομένη δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ...

Κανένας δεν γνώριζε ποιες ήταν οι προτάσεις του σε περίπτωση που συναντούσε την κατανόηση της Ηγεσίας… Και μάλλον κανείς μας δεν θα μάθει ποτέ…


Θα πρέπει επιτέλους ο καθένας να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να πράξει αναλόγως.


Σε ότι με αφορά, εδώ και καιρό έχω επιλέξει τον δρόμο της αλήθειας προς τους συναδέλφους μου και σε αυτόν το δρόμο σκοπεύω να παραμείνω.
 
Τσιάνος Παναγιώτης Γ.Γ. ΕΠΛΣ Αττικής-Πειραιά & Νήσων
Μέλος Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

e-mail στο Costa Garda

Μετά το φιάσκο του ΔΣ της ΠΟΕΠΛΣ για τις οργανικές θέσεις και την αποχώρηση του προέδρου στα 20 πρώτα λεπτά λόγω της σκληρής κριτικής που δέχτηκε από πολλά μέλη του ΔΣ, ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του έσπευσαν να μετακινηθούν στο Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προκειμένου ο πρόεδρος να διαπραγματευτεί 200 οργανικές θέσεις, που όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, του είχε υποσχεθεί ο κ.ΥΝΑ ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που δημιουργούνται σε πολλές υπηρεσίες.

Οι 200 θέσεις θα αποτελούσαν την έμπρακτη απάντηση του προέδρου σε όσους τον αμφισβήτησαν στο ΔΣ και τον κατηγόρησαν ότι η υπόθεση των οργανικών θέσεων είναι τελειωμένη και δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να έχουν βάση τα όσα ίδιος υποστήριζε περί συμφωνίας με τον κ. Βαρβιτσιώτη για τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης κατά 200 θέσεις.

Ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την ανατροπή της απόφασης.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν να μοιραστούν από 3-4 θέσεις σε όσους φίλους του προέδρου εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις αρνητικές εξελίξεις, εξαγοράζοντας με τον τρόπο αυτό την σιωπή τους και αφήνοντας στην πραγματικότητα στο έλεος του θεού χιλιάδες συναδέλφους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ένωσης Προσωπικού στην Πάτρα η οποία με ανακοίνωσή της ευχαρίστησε την ΠΟΕΠΛΣ για τις 5 έξτρα θέσεις που κατακτήθηκαν για το Αίγιο, προκαλώντας αρνητικά σχόλια καθώς η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μίλησε για κόλαφο και όχι για επιτυχία.

Επίσης προκλητική χαρακτηρίζεται η αύξηση 3 οργανικών θέσεων στην υπηρεσία που υπηρετεί συνδικαλιστής της Β.Ελλαδος στην Ένωση του οποίου εμφανίζεται η μεγαλύτερη μείωση καθώς χάθηκαν πάνω από 150 θέσεις.

Η ουσία πάντως είναι, ότι τελικά το ΔΣ της προηγούμενης Δευτέρας πραγματοποιήθηκε για «τα ματιά του κόσμου» καθώς αποδείχτηκε ότι οι αποφάσεις του ΥΝΑ για κατακρεούργηση των οργανικών θέσεων ήταν ειλημμένες.

Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι πολλά από τα νούμερα των οργανικών θέσεων που ο Πρόεδρος έδωσε στις ενώσεις προκείμενου να εκφραστούν οι απόψεις τους δεν είχαν βάση, καθώς από το σχέδιο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή είχαν γίνει τροποποιήσεις.

Κατά συνέπεια αυτά που αποτελούν διαπίστωση είναι τα εξής:

1. Διοίκηση και ΥΝΑ δεν είχαν καμία πρόθεση συζήτησης και συνδιαλλαγής με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΠΛΣ

2. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, έπεσε θύμα εξαπάτησης και όπως φάνηκε και από την σχετική ανακοίνωση, πλέον η πολιτική και φυσική ηγεσία τον αφήνει εκτός πλάνου των εξελίξεων.

3. Απογοητευμένα παρουσιάζονται τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ από τις εξελίξεις στο θέμα των ταμείων, τη διαχείριση των οργανικών θέσεων με τις επερχόμενες μεταθέσεις να αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα».

Αν προστεθεί και το μισθολόγιο είναι εύκολα κατανοητό ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα για το προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο Σεπτέμβρης αναμένεται καυτός και ελπίζουμε τουλάχιστον από εδώ και πέρα ο Πρόεδρος να είναι παρών στις εξελίξεις.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Όταν άλλοι μεγαλοσυνδικαλιστές αδυνατούν και λένε για αδιαλλαξία της διοίκησης
μια κυρία ανακοινώνει ότι αύξησε την δύναμη σε περιοχή δικαιοδοσία της,
όπου συγχρόνως είναι γενέτειρα άλλων δυο του συμβουλίου και συμπτωματικά εργάζεται
εκεί και η γυναίκα του ενός.

Τυχαίο;
Δεν νομίζω.
Αν το έκανες αυτό μπράβο σου, τους έβαλες γυαλιά, αλλά αφού μπορούσες
γιατί δεν αύξησες και την δύναμη στο Ρίο -Ιτέα-Γαλαξίδι -Πλατυγιάλι Μεσολόγγι-σκάφη
Κ.Λ εεεεεεεεεεεεεεεεε;
Η μήπως καπηλεύτηκες καταστάσεις εεεεεεεεεεεεεεε;