Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

«Κόκκινα» δάνεια:Οι ιδιοκτήτες θα γίνονται ενοικιαστές των σπιτιών τους

Πατώντας πάνω σε μοντέλα που εφαρμόστηκαν σε οικονομίες οι οποίες βρέθηκαν σε παρόμοια με της Ελλάδας κατάσταση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΤτΕ δημιουργούν το σχέδιο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, στεγαστικών και επιχειρηματικών στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας από τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τη Real News οι τρεις λύσεις με βάση το ενοίκιο που θα περιλαμβάνονται στο σχετικό νόμο είναι οι εξής:

Για τα «φτωχά νοικοκυριά» τα οποία έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν και αυτό είναι ήδη «κόκκινο» , θα υπάρξει στον επικείμενο νόμο -ρύθμιση διάταξη που θα προβλέπει τρεις εναλλακτικές δυνατότητες, οι δυο εκ των οποίων θα στηρίζονται στην παραχώρηση και την ενοικίαση της κατοικίας. Η εν λόγω διάταξη που εν πολλοίς στηρίζεται στον κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ θα δίνει τις εξής δυνατότητες στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες:

Leasing

Το πρώτο εργαλείο θα είναι η χρηματοδοτική μίσθωση της κατοικίας. Με απλά λόγια , ο δανειολήπτης θα μπορεί να μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα από την οποία έχει πάρει το δάνειο και στη συνέχεια θα υπογράφει σύμβαση μέσω της οποίας ουσιαστικά θα νοικιάζει το σπίτι του για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το πράσινο φως από την Τρόικα για να επιδοτεί μέρος του ενοικίου. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος θα κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ. Μόλις περνά η πενταετία, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει αυξήσει τα εισοδήματά του θα μπορεί να παίρνει πίσω την κυριότητα του ακινήτου του, να διαπραγματευτεί ξανά με την τράπεζα και ενδεχομένως να κουρέψει την οφειλή του.

Πώληση και ενοικίαση της κατοικίας

Επίσης, σύμφωνα με τη Real News, θα δίνεται η δυνατότητα πώλησης και ενοικίασης του σπιτιού. Ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στην τράπεζα στην οποία χρωστά,είτε σε τρίτο (άλλη τράπεζα ή άλλο αγοραστή). Επίσης θα προβλέπεται και η μεταβίβαση σε κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων. Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο για κάποια ελάχιστη χρονική διάρκεια, πιθανότατα για τρία χρόνια, έναντι μισθώματος. Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει μέρος του δανείου με εκτεταμένο «κούρεμα» ή το σύνολο αυτού.

Εθελοντικη παράδοση σπιτιού

Τρίτη εναλλακτική η εθελοντική παράδοση του ενυπόθηκου σπιτιού. Αυτής της ρύθ μισης θα μπορούν να κάνουν χρήση όσοι δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα να κρατήσουν έστω και μέσω ενοικιάσης το ακίνητό τους.

Οπως σημειώνει η Real News στο νόμο που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση, σε ότι αφορά τα στεγαστικά, εκτός από τη δυνατότητα ενοικίασης του σπιτιού θα προβλέπεται και η αντικατάσταση παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου, η διαχείριση σε εκκαθάριση στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας και η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων για την ικανοποίηση της απαίτησης της τράπεζας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 265 ΔΙΣ,ΝΑ ΣΤΑ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΕΣΕΝΑ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ,ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ(ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ) ΝΑ ΠΟΥΛΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ FUNDS ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ 15-20% KAI ΑΡΑ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ Η ΕΒΑΛΕΣ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ? ΜΑΓΚΙΑ ΕΤΣΙ...???
ΤΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ...!!
Ε ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΟΛΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΛΗΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛ-ΛΗΝΙΚΟ ΦΡΟΝΙΜΑ Η DNA...
Η ΓΝΩΣΗ ΘΑ ΣΕ ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΕΝΩ Ο ΚΑΝΑΠΕΣ Ο ΕΦΥΣΗΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΘΑ ΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ...