Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης φέρνει το νέο ασφαλιστικό, με τις σαρωτικές αλλαγές που πρόκειται να νομοθετηθούν και αναμένεται να ισχύσουν από την 1/1/2015.
Οι αλλαγές σύμφωνα με την ελληνική πρόταση που δόθηκε στην τρόικα κινούνται σε τρία επίπεδα:
1. Στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όπου προτείνεται η αύξησή τους κατά 2+2 έτη για όσους έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα. Η μεταβολή αυτή θα ανεβάσει στην πραγματικότητα τα όρια ηλικίας για σύνταξη από 2 έως και 12 έτη.
2. Στον υπολογισμό των συντάξεων, όπου ξεκινά από το 2015 το νέο σύστημα και η αναλογική -βάσει εισφορών- σύνταξη.
3. Στο χρόνο ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη, όπου πλέον από το 2015 και μετά θα απαιτούνται 20 έτη και μία μέρα (αντί 15 έτη σήμερα) για να θεμελιώσουν οι ασφαλισμένοι πλήρες δικαίωμα λαμβάνοντας το πλήρες κατώτατο ποσό, δηλαδή τμήμα της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ + το ποσό βάσει των εισφορών τους. Με λιγότερα από 20 έτη θα παίρνουν μόνο τη σύνταξη που αντιστοιχεί στις εισφορές τους.
Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή των αλλαγών ώστε:
• Η αύξηση στα όρια ηλικίας να μην επηρεάσει όσους είναι κοντά στην έξοδο και πιάνουν την ηλικία αποχώρησης έως το 2018.
• Η αύξηση του χρόνου ασφάλισης να ισχύσει μόνο για όσους είναι σήμερα από 40 ετών και κάτω (γεννηθέντες μετά το 1975).
Αντίθετα, ο υπολογισμός σύνταξης θα ισχύσει κανονικά και θα πιάσει όσους θεμελιώνουν δικαίωμα και αποχωρούν από το 2015.
Η τρόικα όμως θέλει και την αύξηση του χρόνου ασφάλισης αλλά και τις αλλαγές στα όρια ηλικίας να έρθουν άμεσα από το 2015 και να αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.
Κλειδί η ηλικία εξόδου πριν και μετά το 2018
• Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας δεν θα επηρεάσουν όσους έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα ως το 2012, δηλαδή έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν με πλασματικά έτη τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2012, και πιάνουν την ηλικία εξόδου μέχρι το 2018. Κλειδί λοιπόν είναι η ηλικία που θα πρέπει να συμπληρώνεται ως το 2018 για να αποφύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας από 2 έως και 12 έτη.
• Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυρώσουν με πλασματικά έτη (σ.σ.: όσο ακόμη είναι σε ισχύ οι αναγνωρίσεις) τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως το 2012 αλλά συμπληρώνουν την ηλικία εξόδου μετά την 1/1/2019 θα επιβαρυνθούν κατά περίπτωση με αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έως και 12 έτη.
Για παράδειγμα:

• Ασφαλισμένη που συμπληρώνει το 50ό έτος το 2019 και είχε ως το 2012 5.500 ημέρες με ανήλικο παιδί, θα φορτωθεί 2 έτη και για να βγει με μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να γίνει 52 ετών. Αν συμπληρώνει τα 50 το 2020, θα περιμένει ως τα 54 για να βγει στη σύνταξη, ενώ αν κλείνει τα 50 το 2021, θα βγει με μειωμένη στα 62!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

έσμη πέντε μέτρων έχει προτείνει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας στην τρόικα για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, προκειμένου αυτά να ψηφιστούν κατά τον τρέχοντα μήνα. Αυτά αφορούν:


1. Ενοποίηση λειτουργιών ασφαλιστικών ταμείων: Εφαρμογή ενός «υβριδικού» (σ.σ. πρωτότυπου) μοντέλου το οποίο θα ενσωματώσει με οριζόντιο τρόπο όλες τις βασικές λειτουργίες του ασφαλιστικού συστήματος, διατηρώντας την αυτονομία όλων των ασφαλιστικών ταμείων που θα ενσωματωθούν σ’ αυτό. Αυτό σημαίνει πως θα ενοποιηθούν οι λειτουργικά και όχι διοικητικά τα ασφαλιστικά ταμεία, με εξαίρεση της ενσωμάτωση του ΕΤΕΑ και των ταμείων προνοίας (πλην εκείνων των ναυτικών) στο ΙΚΑ.

2. Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών – τρεχουσών εισοδημάτων στον ΟΑΕΕ: Εισαγωγή ενός νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών εναρμονισμένου με τα τρέχοντα εισοδήματα (αντί των τεκμαρτών) των αυτοαπασχολούμενων. Το νέο σύστημα θα μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία μέχρι την πλήρη εφαρμογή με βάση ένα πρότυπο επιχείρησης (business case study) μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα και αποτελέσματα. Το νέο σύστημα θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή καταρχάς το Δεκέμβρη του 2017 και σε πλήρη εφαρμογή τον Ιούλιο του 2017. Αυτό σημαίνει πως το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών κάθε ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ θα καθορίζεται από τα ατομικά τρέχοντα έσοδα του.

3. Ένταξη όσων έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης στο σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος βάσει εισοδηματικών κριτηρίων: Όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν συμπληρώσει 20 (σ.σ. αν περάσει παρακάτω αλλαγή) χρόνια ασφάλισης και έχουν γεννηθεί μετά την 1ηΙανουαρίου του 1975 θα εντάσσονται στο σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σημειώνεται πως ο νόμος 3863 προβλέπει χαρακτηριστικά πως «από 1.1.2015» τη «βασική σύνταξη», μεταξύ άλλων, «δικαιούνται οι ανασφάλιστοι και όσοι έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4500 ημέρες ασφάλισης ή δεκαπέντε έτη ασφάλισης σε ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης ή το δημόσιο, εφόσον πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια:
α) έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους
β) το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα, από οποιαδήποτε πηγή, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των πέντε χιλιάδων σαράντα (5.040) ευρώ και δέκα χιλιάδων ογδόντα (10.080).».

4. Αύξηση στα 20 έτη του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης: Θα υπάρξει μεταβατική αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων για τη λήψη της βασικής σύνταξης (σ.σ. εννοείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια) από τα 4500 (15 έτη ασφάλισης) στα 6000 (20 έτη) για όσους έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 1975 και έπειτα. Για όσους είναι ασφαλισμένοι από 15 έως 20 έτη (και είναι γεννημένοι από την1.1.1975 και έπειτα) η σύνταξή τους θα είναι ανάλογη των εισφορών τους.

5. Αύξηση κατά 2- 4 χρόνια του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης για τις «ευνοημένες» κατηγορίες: Σταδιακή και μεταβατική εξάλειψη των ευνοϊκών ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και συσχέτισή τους με τα γενικά όρια συνταξιοδότησης (62 – 67) με τελική ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 2017. Για εκείνους που συνταξιοδοτηθούν το 2019 θα υπάρξει επέκταση του ηλικιακού ορίου κατά 2 χρόνια και για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν το 2020 μια επέκταση κατά 4 χρόνια.