Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Κόκκινα ή ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια των ένστολων – Υπάρχει λύση;



ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα σχετικά με τις ρυθμίσεις στις οποίες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, επαναδημοσιεύουμε το άρθρο του Αγγελίδη Παναγιώτη για το θέμα
Ο Σταθάκης προανήγγειλε ρυθμίσεις για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια – Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ (aftodioikisi.gr)
H προώθηση της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας δεν αποτελεί από μέρους της χώρας μας μονομερή ενέργεια και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο μήνυμα από την πλευρά των θεσμών.
Αυτό διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στους δημοσιογράφους Ολγα Τρέμη και Νίκο Ευαγγελάτο στην εκπομπή «Online» του MEGA, o υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης είπε ότι ήδη το υπουργείο έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες και έχει έρθει σε επαφή τόσο με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών όσο και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς.
Φάκελος «κόκκινα» δάνεια: Τα λεφτά για τη ρύθμιση θα προέλθουν από το ΤΧΣ
Για το ζήτημα της αντιμετώπισης συνολικά των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ο υπουργός διευκρίνισε ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Όμως, «εντός των επόμενων μηνών το υπουργείο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ρύθμιση που θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος», όπως είπε.
Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για την χρηματοδότηση αυτών των δανείων, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτά θα προέλθουν από τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αλλάζει ο αναπτυξιακός νόμος -Κίνητρα για τις ΜμΕ

Ακόμη, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, εντός του επόμενων μηνών θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν τα ΚΕΠ για τις επιχειρήσεις, θα αλλάξει ο αναπτυξιακός νόμος και ο νέος θα δίνει κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην νεανική επιχειρηματικότητα και σε επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία.
Θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους
Ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι τελικά η χώρα θα φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους της παρά το γεγονός ότι υπάρχουν «δυνάμεις» εντός ΕΕ που προσπαθούν να ακυρώσουν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να επιστρέψουν τη χώρα σε ένα μνημονιακό περιβάλλον. Σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές που βάζει η κυβέρνηση στο διάλογο που πρόκειται να γίνει είπε ότι δεν θα πρέπει να συμβιβαστεί η χώρα με οποιοδήποτε νέο μέτρο το οποίο θα προκαλέσει επιπρόσθετο βάρος στους πολίτες.
Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί
Μάλιστα, τόνισε ότι εκτός ατζέντας διαπραγμάτευσης βρίσκεται το ασφαλιστικό, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτό το θέμα, θα καταργηθεί το συντομότερο δυνατό».
Φάκελος ιδιωτικοποιήσεις
Τέλος, για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι όσες έχουν ολοκληρωθεί δεν πρόκειται να αλλάξουν, όσες βρίσκονται σε εξέλιξη θα γίνει διαπραγμάτευση και για όσες δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία, αυτή δεν θα προχωρήσει.
Κόκκινα ή ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια από τους αστυνομικούς, τους ένστολους και όλους τους Δημοσίους υπαλλήλους – Ποιά είναι η λύση
Λίγα χρόνια πριν, όταν η υφήλιος χόρευε σε ρυθμούς ανάπτυξης και κανείς δεν περίμενε την απότομη οικονομική κρίση που αναπόφευκτα άγγιξε και επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη χώρα μας, το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων είχε προβεί στη σύναψη στεγαστικού δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας.
Ο κύριος λόγος ήταν, από τη μία, ο σταθερός μηνιαίος μισθός, που φυσιολογικά, κρίνοντας και από την μέχρι εκείνη τη στιγμή πορεία της οικονομίας, θα ανέβαινε σταδιακά με τα χρόνια και από την άλλη, οι δελεαστικές προσφορές των τραπεζικών ιδρυμάτων που υπόσχονταν μηνιαία δόση ανάλογη με το ενοίκιο ή ελαφρώς αυξημένη.
Αποτέλεσμα ήταν πολύ συνάδελφοι, να πραγματοποιήσουν το «ελληνικό» όνειρο και να αποκτήσουν την δική τους κατοικία με στεγαστικό δάνειο με δόση ανάλογη με το ενοίκιο ή και λίγο παραπάνω.
Τα τελευταία 4 όμως χρόνια η οικονομική κρίση, τα τρία μνημόνια με τους νόμους και τις διαρθρωτικές αλλαγές που τα συνόδευσαν είχαν ως αποτέλεσμα την οριζόντια περικοπή του μισθού μας περίπου κατά 40%, υπολογίζοντας στο ποσοστό αυτό και τα δώρα – επιδόματα των εορτών και του καλοκαιριού.
Ως αποτέλεσμα, η συρρίκνωση αυτή του μισθού μας, είχε, πολλοί συνάδελφοι να επιχειρήσουν επιτυχώς ή όχι να υπαχθούν στον περίφημο Νόμο Κατσέλη, ή να προβούν σε βραχυχρόνια ρύθμιση της μηνιαίας δόσης τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα, πληρώνοντας μέρος της μηνιαίας δόσης, μόνο τόκους, κλπ, ανάλογα πάντοτε με τη συμφωνία που επιτύγχαναν.
Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν πως από πλευράς της νέας κυβέρνησης στα πλαίσια των διαρθρωτικών αλλαγών που ετοιμάζονται, εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα πλαίσιο θα ρυθμίζει συνολικά το θέμα των κόκκινων-μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ρυθμισμένα.
Κάνοντας μάλιστα μία έρευνα στο διαδίκτυο ανακάλυψα πως ένα σχετικό θέμα είχε τεθεί και στη Βουλή το 2013. Σύμφωνα με την τότε εισήγηση που μπορείτε να δείτε εδώείχε προταθεί η περικοπή του κεφαλαίου των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Μάλιστα η πρόταση αυτή είχε πάρει δημοσιότητα (δείτε εδώ και εδώ) χωρίς όμως να υπάρχει περαιτέρω εξέλιξη.
daneia1
daneia2
daneia3
daneia4
Ανάλογες κινήσεις ελάφρυνσης παρόμοιων χρεών που εκ των πραγμάτων πλέον είναι αδύνατο να αποπληρωθούν, έχουν γίνει όπως πληροφορούμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε χώρες που έπληξε η οικονομική κρίση, σε βαθμό ανάλογο με τη δική μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι ως κατηγορία εργαζομένων, τόσο οι αστυνομικοί, όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, κληθήκαμε από τις προηγούμενες πρόσφατες κυβερνήσεις, αλλά και πολλές ακόμη φορές στο παρελθόν, να «βάλουμε πλάτη», πληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο και η πλειοψηφία ημών το έπραξε.
Και τούτο ας μην λησμονούμε ότι συνέβη παρά τις περικοπές των μισθών μας κατά 40% περίπου μεσοσταθμικά, παρά την αυξημένη φορολογία εισοδήματος, τους φόρους για τα ακίνητα, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, τις αυξημένες κατά πολύ μισθολογικές κρατήσεις, τις μειώσεις στα εφάπαξ και τα επικουρικά βοηθήματα των ασφαλιστικών μας ταμείων, παρά τις δυσανάλογες αυξήσεις στις κρατήσεις μας και τέλος το κούρεμα των αποθεματικών που είχαν τα υγιή, όπως ομολογούν οι μελέτες, ασφαλιστικά μας ταμεία.
Με το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, τα 11,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατευθυνθούν όχι προς τις τράπεζες, αλλά προς την εξυπηρέτηση των «κόκκινων» – μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Για το λόγο αυτό με την παρούσα επιστολή μου, θέλω να κινητοποιήσω το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα την Ομοσπονδία μας, την ΠΟΑΣΥ, να κινηθεί άμεσα ώστε να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση αυτή και τα δάνεια των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
aggelidis_mauro
Με εκτίμηση
Αγγελίδης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: