Τρίτη 21 Απριλίου 2015

«Δίνουμε μια άνιση μάχη»




Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες του λιμενικού στα νησιά, τα οποία αποτελούν καθημερινά πύλη εισόδου για τους εκατοντάδες μετανάστες, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δωδεκανήσου, κ. Στάθης Σαμαράς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Δίνουμε μια άνιση μάχη», είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης μετά την τραγωδία με τους μετανάστες στην Ρόδο, και επεσήμανε πως το λιμενικό με τα μέσα και τη στελέχωση που διαθέτει δεν μπορεί να λύσει ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, όπως το μεταναστευτικό.




www.dimokratiki.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ρόδου, σημαιοφόρος Μουστακόπουλος Ιωάννης, με δηλώσεις του στο ”Off The Record” για το τραγικό ναυάγιο στο λιμάνι της Ρόδου που κόστισε τις ζωές σε 3 άτομα, διευκρίνισε κάποια ελάχιστα αλλά σημαντικά και εύλογα ερωτήματα σε σχέση με το περιστατικό:

Κ. Μουστακόπουλε, κάποιοι μιλούν για ολιγωρία του Λιμενικού και απορούν πώς το συγκεκριμένο πλοιάριο με τους λαθρομετανάστες δεν έγινε αντιληπτό και κατάφερε να φτάσει μέχρι την ακτή. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

”Είναι αδύνατο να ελέγχουμε ένα προς ένα όλα τα πλοιάρια στην περιοχή για να ξέρουμε τι είναι το καθένα. Η τουριστική περίοδος εδώ έχει ξεκινήσει από 1η Απριλίου και μπορεί να περνούν και 100 πλοιάρια την ημέρα από εδώ. Γίνονται περιπολίες αλλά δεν μπορούμε να τα σταματάμε ένα ένα και να τα ελέγχουμε. Μόνο σ’ αυτά που αντιλαμβανόμαστε κάτι ύποπτο.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως στιβαγμένοι στο αμπάρι και δεν φαίνονται, είναι φυσικό βέβαια μόλις πλησιάσουν στην ακτή να βγουν έξω στο κατάστρωμα. Και δεν είναι ο τύπος του πλοίου, έχουμε βρει λαθραία άτομα μέχρι και μέσα σε θαλαμηγό. Και να φανταστείτε ότι η Ρόδος πέρσι το 2014 ήταν η πρώτη σε κατασχέσεις από το Λιμενικό.”

ροδος
(Φωτογραφία: Ροδιακή)
Από ποιές χώρες ήταν οι συγκεκριμένοι που σώθηκαν;

”Ήταν από Συρία, Παλαιστίνη, Ερυθραία και Ιράκ. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται κάποιοι στην αυλή του Λιμεναρχείου και οι υπόλοιποι στην Αστυνομία. Οι διασώστες υπερέβαλλαν εαυτόν στην προσπάθεια να τους σώσουν, και βοήθησε κι ο κόσμος.

Το θέμα είναι άλλο. Ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί ώστε να προλαμβάνουμε τέτοια περιστατικά. Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενούν αυτούς τους ανθρώπους. Επιπλέον εμείς στο προσωπικό έχουμε μεγάλες ελλείψεις”.

Κ. Μουστακόπουλε, σ’ αυτή την περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης που διανύουμε, δεν έχουμε λύσει καν το πρόβλημα με τους δικούς μας άστεγους στην Ελλάδα. Πώς θα φιλοξενήσουμε και αυτούς που έρχονται;

”Αυτό είναι πολιτικό πρόβλημα για το οποίο έχω μεν γνώμη, αλλά δεν μπορώ να σας απαντήσω τώρα”.

Σημείωση: Βέβαια, μετά από όλα αυτά, και μετά από όσα συνέβησαν, το δικό μας ερώτημα παραμένει: Αν όντως δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα λιμάνια και τις θάλασσές μας αποτελεσματικά, τότε ποιός εμποδίζει ποιόν να μπαινοβγαίνει ανενόχλητος, και τι αποτελέσματα μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για την εθνική ασφάλεια;

Edit: Χρήστος Μελίδης