Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Επισκόπηση Τύπου Κυριακής 14/02/2010...

Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι εξελίξεις στην οικονομία και τα σχέδια της ΕΕ, τα πρόσφατα μέτρα, οι επιπτώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, το σχέδιο για κατάργηση του 14ου μισθού, τα τεκμήρια διαβίωσης, η συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη και η υπόθεση της Siemens"

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μείωση μέχρι 20% στις συντάξεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "παγίδες που οδηγούν σε μείωση των συντάξεων έως 20% και εγκλωβίζουν όλους τους ασφαλισμένους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα χρόνια σε υποχρεωτική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν του 65ου έτους και πέραν της 37ετίας κρύβουν οι κυβερνητικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό!". 

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Προσωπικός κουμπαράς για τις επικουρικές συντάξεις". 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ατομικούς λογαριασμούς βασισμένους στην αρχή της αναλογικότητας και για τις επικουρικές συντάξεις φαίνεται να επιλέγει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο ύψος και αυτών των συντάξεων. Ανοιχτό, επίσης, είναι και το ενδεχόμενο δημιουργίας Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου". 

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Νιώθω ανεπιθύμητη- Με έχουν δυσαρεστήσει Σαμαράς, Καραμανλής- Η Ντόρα Μπακογιάννη στο "Βήμα" και πετάει το γάντι". 

Η εφημερίδα γράφει ότι "ανεπιθύμητη στο ίδιο της το κόμμα δηλώνει πως νιώθει πλέον η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα τονίζει ότι είναι δυσαρεστημένη από τη στάση του κ. Αντ. Σαμαρά, αλλά και του Κ. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής μάχης. Η κυρία Μπακογιάννη μιλάει επίσης, για πρώτη φορά, για τα αίτια της ήττας της, για τα σχέδιά της στο μέλλον, αλλά και για τον Μ. Χριστοφοράκο". 

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Το πακέτο σωτηρίας για την ελληνική οικονομία- Ολο το παρασκήνιο σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Βερολίνο"

Η εφημερίδα γράφει ότι "η Ελλάδα κέρδισε την πολιτική στήριξη, αλλά το μεγάλο αγκάθι, που είναι οι αγορές, παραμένει". Με τη φράση αυτή περιέγραψε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τη σημερινή κατάσταση για την ελληνική οικονομία αμέσως μόλις τελείωσε η έκτακτη σύνοδος κορυφής, όπου το ελληνικό πρόβλημα συζητήθηκε διεξοδικά". 

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Το τελικό σχέδιο για την Ελλάδα από τις...εγγυήτριες δυνάμεις- Πόσο κοστίζει το Γαλλο-γερμανικό σωσίβιο για την οικονομία". 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ασφυκτικές πιέσεις να λάβει νέα επώδυνα μέτρα δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από την "τρόικα" της επιτήρησης. Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ήδη ράψει κοστούμι με "φρέσκα" μέτρα, θέτοντας επίσης ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για τη λήψη αποφάσεων, άμεσα ή έως την 15η Μαρτίου".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Ιερώνυμε είσαι επίορκος". 

Η εφημερίδα γράφει ότι "η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συγκαλεί Έκτακτη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου, με σκοπό την πλήρωση των Ιερών Μητροπόλεων Λαγκαδά, Ιλίου και Κηφισίας, καθώς και πλήρωση κενής θέσεως Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών". 

Η ΕΠΟΧΗ: "Φάρμα των ζώων" η Ευρώπη"- Οι "κηδεμόνες" στην εξουσία, τα "γουρούνια" στην ανταρσία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το πείραμα της εξόδου από την κρίση, με το κόστος να πέφτει στην πλάτη των μισθωτών, των συνταξιούχων, των οικονομικά αδύνατων, και με τίμημα την ύφεση και την ανεργία, εξελίσσεται μεθοδικά στο ευρωπαϊκό εργαστήριο του νεοφιλελευθερισμού. Ακόμα και ο Γ. Παπανδρέου ομολογεί ότι η χώρα αρχίζει να αισθάνεται σαν "πειραματόζωο" με καθοριστικό έλλειμμα κυριαρχίας". 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η ώρα του λογαριασμού- Οι Ευρωπαίοι ζητούν πρόσθετα μέτρα". 

Η εφημερίδα γράφει ότι "το μήνυμα είναι σαφές: Η ώρα του λογαριασμού για την ελληνική οικονομία και κατ' επέκτασιν κοινωνία, έφτασε. Οι Ευρωπαίοι εταίροι παρέχουν την απαραίτητη φραστική στήριξη στη χώρα μας, αλλά επιμένουν ότι:α) απαιτείται η λήψη και νέων μέτρων, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, β) χρειάζεται να εφαρμοσθούν κατά γράμμα όλα όσα προβλέπονται στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης..." 

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Φάρμακο χειρότερο από την αρρώστια" 

Η εφημερίδα γράφει ότι "μέσα στους εορτασμούς των αποκριών ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Έλληνες για τις ακόμα χειρότερες μέρες που έρχονται με μια χειρουργική, μονοδιάστατη οικονομική πολιτική λιτότητας, χωρίς καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία" 

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να πάει στην Κίνα ο Γιώργος για να βρει επενδυτές γι ΔΕΚΟ, λιμάνια, τράπεζες και αγοραστές για ελληνικά ομόλογα". 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τη μοναδική διέξοδο από τον εφιαλτικό κλοιό κηδεμονίας που επιφύλαξε στη χώρα το ευρωπαϊκό διευθυντήριο και την τελική λύση απεμπλοκής από το σύστημα των τοκογλυφικών εκβιασμών του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου καλείται να επιλέξει ο πρωθυπουργός, πριν η χώρα -"πειραματόζωο", κατά την τελευταία αναφορά του- απολέσει και την τελευταία ελπίδα σωτηρίας της". 

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αποχαιρέτα την Ελλάδα που ήξερες- ΔΝΤ, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το χάλι μας...βοηθούν τη χώρα να γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω". 

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε πλήρη ανατροπή του χάρτη των κοινωνικών δικαιωμάτων οδηγούν τα μέτρα που προωθούνται κατ' απαίτηση των Βρυξελλών και του ΔΝΤ. Μισθοί μειώνονται, τα χρόνια στη σύνταξη αυξάνονται, εργασιακά κεκτημένα περιορίζονται. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται το αδιέξοδο του "ελληνικού μοντέλου" της μαύρης οικονομίας και της φοροδιαφυγής". 

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εκστρατεία για την ασφάλιση και την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής θύελλας" 

Η εφημερίδα γράφει ότι "το ΚΚΕ επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις του και ξεκινά μεγάλη εκστρατεία για την ενημέρωση των εργαζομένων, των γυναικών, των νέων, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, για να μάθει ο λαός την αλήθεια για τις πραγματικές αιτίες της αντιλαϊκής θύελλας". 

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Σενάρια τρόμου για μισθωτούς και συνταξιούχους"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σενάρια τρόμου συνεπάγεται για τους εργαζόμενους η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης της οικονομίας και η ένταση των πιέσεων από τους Ευρωπαίους για σκληρά και οδυνηρά μέτρα για την "ανόρθωση" της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση των ελλειμμάτων".

ΠΡΙΝ: "Οι καρχαρίες ΕΕ-ΔΝΤ "ντύθηκαν" σωτήρες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πειραματόζωα της καπιταλιστικής Ευρώπης έχουν γίνει οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, καθώς με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα βρίσκεται υπό τριπλή οικονομική (ουσιαστικά και πολιτική) κηδεμονία από Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ!"

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Υμια στην οικονομία- Στο εφιαλτικό "Σχέδιο Β" απο Γαλλία και Γερμανία".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σκληρή "μάχη" για να αποφύγει το πικρό ποτήρι του "Σχεδίου Β" Γαλλίας και Γερμανίας για την Ελλάδα δίνει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να ξαναγραφεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης απο...ξένα χέρια και να ενσωματώνει προβλέψεις για τη μείωση του ελλείμματος, που θα κάνουν κάθε άλλο σταθεροποιητικό πρόγραμμα της μεταπολεμικής περιόδου να θυμίζει...παιδικό πάρτι". 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Αυτά είναι τα νέα τεκμήρια- Αποκάλυψη- Ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα για όλους".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τα νέα τεκμήρια διαβίωσης έτσι όπως θα ισχύσουν για όλους τους Ελληνες φορολογούμενους φαίνεται ότι έχει οριστικοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει στο γραφείο του το τελικό σχέδιο των νέων τεκμηρίων, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σε 10 μέρες περίπου". 

ΝΙΚΗ: "Εφιαλτικά σενάρια με "σφραγίδα" ΔΝΤ- Συνταγές άγριας λιτότητας μετά την τριπλή επιτήρηση της Ελλάδας". 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φόβους για νεοφιλελεύθερες "συνταγές" που εφαρμόστηκαν στην Αργεντινή, τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Λετονία, γεννά η εμπλοκή του ΔΝΤ στο Ταμείο του κράτους. Τα σενάρια κάνουν λόγο για μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ και των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ". 

FREE SUNDAY: "Ερχονται μέτρα τύπου ΔΝΤ". 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Σχεδόν βέβαιη η εφαρμογή πρόσθετων μέτρων από το Μάρτιο. Χάνεται στην πράξη ο 14ος μισθός. Ο πρώτος λογαριασμός για φορολογούμενους και ασφαλισμένους". 

REAL NEWS: ""Σουβλίζουν" το δώρο του Πάσχα! Τι συζητήθηκε σε μυστική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών" 

Η εφημερίδα γράφει ότι "με τη σπάθα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ να κρέμεται πια πάνω από τα κεφάλια της ελληνικής οικονομίας και της κυβέρνησης, οι ψίθυροι πυκνώνουν στο ΠΑΣΟΚ πως τα ψέματα τελείωσαν, όπως και ο μύθος των "αλληλοσυμπληρούμενων απόψεων" μεταξύ Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη". 

VETO: "Η αφήγηση-φωτιά του Mr SIEMENS! - Πολύωρο ηχητικό ντοκουμέντο απο το 1998 μέχρι σήμερα". 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι "ενέσεις" ρευστού από τη Siemens με τη μορφή επιχορηγήσεων στα δύο κόμματα εξουσίας κράτησαν χρόνια. Ηταν μια σχέση εξάρτησης που άρχισε από τη δεκαετία του 1980 και, όπως μαρτυρούν οι καταθέσεις των προσώπων που περνούν από το βήμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, τα "κέρδη" που αποκόμισαν όλες οι πλευρές είναι μάλλον δυσθεώρητα". 

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Σενάρια οικονομικού τρόμου- Ενιαίος ΦΠΑ 15% - Κατάργηση 14ου μισθού". 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η τριπλή κηδεμονία της Ελλάδας και, κυρίως, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, φέρνει σενάρια τρόμου για τους φορολογούμενους. Τα μέτρα που βρίσκονται στο συρτάρι του ΔΝΤ, και θα χρησιμοποιηθούν ένα κριθεί αναγκαία η "τεχνογνωσία" του Ταμείου, θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο για το σύνολο των πολιτών". 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Κόβουν και το δώρο Πάσχα- Μετά την οικονομική κατοχή από τον γαλλογερμανικό άξονα και το ΔΝΤ"


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 

ΕΞΠΡΕΣ: "Στάση... χορηγήσεων ελλείψει ρευστότητας". 

Η εφημερίδα γράφει ότι "κορυφώνεται το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας στο πιστωτικό σύστημα, με αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν ουσιαστικά "παγώσει". Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται μόνο βραχυπρόθεσμα με εγγύηση κρατικά ομόλογα". 

ΚΕΡΔΟΣ: "Η ώρα των επιχειρήσεων- Πως θα εξασφαλιστεί η ανάπτυξη μαζί με τη δημοσιονομική προσαρμογή".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αναπτυξιακές δράσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων θα ακολουθήσουν την ομοβροντία των φορολογικών, ασφαλιστικών και εισοδηματικών ρυθμίσεων. Αγορά και παραγωγικοί φορείς θεωρούν ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για μείωση του ελλείμματος, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επαίρεται εάν δεν θεσμοθετήσει αποτελεσματικές δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης"

Δεν υπάρχουν σχόλια: