Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Από 7% έως 15% η μείωση μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους...


Μειωμένες από 7% έως 15% θα είναι οι μηνιαίες αποδοχές των περισσοτέρων δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρο, ενώ για περίπου 50.000 δημοσίους υπαλλήλους οι μειώσεις θα ξεπεράσουν το 20%.

Τα «ρετιρέ» του Δημοσίου θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες στο μηνιαίο εισόδημά τους, το οποίο θα μειωθεί από 400 έως 700 ευρώ. Συγκεκριμένα, εφοριακοί, τελωνειακοί, μηχανικοί του υπουργείου Περιβάλλοντος και οι υπάλληλοι των διαχειριστικών αρχών θα νιώσουν το ψαλίδισμα των εισοδημάτων και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου.....



Βέβαια, εκτός από την περικοπή των επιδομάτων οι 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα πληγούν από το πάγωμα των βασικών μισθών, την περικοπή των υπερωριών κατά 50% και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Σημειώνεται ότι το πάγωμα των μισθών δεν αφορά στους συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τους εφοριακούς, η μείωση των αποδοχών τους θα φθάσει κατά μέσον όρο τα 700 ευρώ τον μήνα. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί απεργούν σήμερα και αύριο, ενώ θα συμμετέχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου. Οι δύο κλάδοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται για προειδοποιητικές απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες θα ενταθούν το προσεχές διάστημα.

Οι περικοπές στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2010, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας. Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, τον Απρίλιο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν στον λογαριασμό μισθοδοσίας τους λιγότερα χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των επιδομάτων θα είναι μηδενική για όσους έχουν καθαρές αποδοχές 1.300 - 1.400 ευρώ και θα φθάνει στο 10% για κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί, το νοσηλευτικό προσωπικό και τα σώματα ασφαλείας. Οι περικοπές «κλείνουν» με τα επιδόματα των εφοριακών, των τελωνειακών κ. λπ., που θα ξεπεράσουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 20%. Συνδικαλιστές εκτιμούν ότι το 2010 δεν θα είναι η τελευταία χρονιά μισθολογικών απωλειών. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω πιέσεις από την Κοινότητα, που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στο πάγωμα των μισθών και το 2011.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, η εξοικονόμηση πόρων από το πάγωμα των μισθών θα ανέλθει στα 150 - 200 εκατ. ευρώ. Από τη μείωση των επιδομάτων το όφελος για το Δημόσιο θα φτάσει τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης τα έσοδα του Δημοσίου θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως 20%. Με την ένταξη των εισοδημάτων στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, θα προκύψει επιβάρυνση για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΑΔΕΔΥ τονίζεται ότι «τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις μας. Γι’ αυτό άλλωστε αποφασίστηκε και η 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φεβρουαρίου. Τα μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία και ως εκ τούτου και γι’ αυτά, αλλά και για τη συνέχειά τους, η συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις της επόμενης Τετάρτης είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Ο λόγος τώρα είναι στους εργαζομένους».

του Πρ. Χατζηνικολαου

Δεν υπάρχουν σχόλια: