Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Εντοπισμός νεκρής καρέτα - καρέτα στο Ρέθυμνο...

Μια νεκρή αρσενική χελώνα καρέτα καρέτα εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι στην παραλία της Επισκοπής από πολίτες.
Το άτυχο σπάνιο ζώο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λιμεναρχείου μπλέχτηκε σε δίχτυα από τα οποία δεν κατάφερε να ξεφύγει κι έτσι βρήκε τραγικό θάνατο.

Οι πολίτες που είδαν στην παραλία τη χελώνα, ειδοποίησαν το Λιμενικό Σταθμό Γεωργιούπολης, το οποίο με τη σειρά του ειδοποίησε το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.

Σε δηλώσεις του ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου κ. Ιερωνυμάκης εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό, σημειώνοντας πως το Λιμενικό κινητοποιήθηκε άμεσα, ενημερώνοντας το Δήμο Λαππαίων που είναι αρμόδιος για την περισυλλογή και την ταφή του άτυχου ζώου.

Όπως σημείωσε ο κ. Ιερωνυμάκης, "τα τελευταία δύο περίπου χρόνια έχουμε πάνω από 10-12 περιστατικά νεκρής θαλάσσιας χελώνας". Μάλιστα, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι πρόκειται για προστατευόμενο είδος, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως κατά καιρούς έχουν ενημερώσει τους ψαράδες, είτε με φυλλάδια τα οποία φέρνει ο σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας είτε από κοντά, όταν συναντούν θαλάσσια χελώνα να ενημερώνουν το σύλλογο αμέσως και τις κατά τόπους λιμενικές αρχές και επίσης να φροντίζουν για την περίθαλψή της.

Τελικώς, η περισυλλογή της χελώνας θα γίνει σήμερα αφού η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου χθες λόγω της περασμένης ώρας δεν μπόρεσε να την περισυλλέξει.

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Ιερωνυμάκης όταν υπάρχει τραυματισμένη χελώνα το Λιμενικό απευθύνεται άμεσα στο Σύλλογο Προστασίας του σπάνιου ζώου, έτσι ώστε τα μέλη του να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και να μεταφέρουν το ζώο με τη συνοδεία κτηνιάτρου στο κέντρο περίθαλψης Άγριων Ζώων που βρίσκεται στην Αίγινα. Σε περιστατικά όπως αυτό δυστυχώς ειδοποιείται μόνο ο Δήμος έτσι ώστε να επιληφθεί στη διαδικασία περισυλλογής και ταφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: