Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Μάστιγα οι ένοπλες ληστείες.....


Η εγκληματικότητα και κυρίως η λεγόμενη χαμηλή είναι γεγονός ότι έχει αυξηθεί ποσοτικά στη χώρα μας. Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι αυτή η αύξηση παρουσιάζει και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ληστές μπαίνουν σε ψιλικατζίδικα οπλισμένοι με υποπολυβόλα Καλάσνικοφ. Συμμορίες ληστεύουν συνοικιακά καταστήματα χρησιμοποιώντας αυτόματα Τοκάρεφ, Ούζι και Σκόρπιο, ενώ στα σούπερ μάρκετ οι ληστές απειλούν τους υπαλλήλους ακόμη και με χειροβομβίδες. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, Τοκάρεφ και Ούζι είχαν μόνο τα βαριά ονόματα του ελληνικού υποκόσμου, άνθρωποι που είχαν απλώσει την επιρροή τους και στα Βαλκάνια και είχαν την ευχέρεια να αγοράσουν στη μαύρη αγορά τα συγκεκριμένα όπλα.....



Τότε, οι μικροκακοποιοί έμπαιναν στο ψιλικατζίδικο με μαχαίρι ή κατσαβίδι για όπλο απειλής, και τις περισσότερες φορές, εάν ο ιδιοκτήτης αντιδρούσε, τρέπονταν σε φυγή. Σήμερα, όταν ο ιδιοκτήτης του μικρού καταστήματος τολμήσει να αντιδράσει, οι κάννες των όπλων παίρνουν φωτιά και τα κορμιά πέφτουν.

Πώς φθάνουν όμως αυτά τα βαριά όπλα στην Ελλάδα, τη στιγμή που πριν από μία δεκαετία, όταν χρησιμοποιούσε κάποιος Τοκάρεφ, ήταν αμέσως γνωστός στην Ασφάλεια;

Πολλά από τα Τοκάρεφ που βρίσκονται πια εν αφθονία στην ελληνική αγορά έρχονται από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τσεχία και βεβαίως από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης άνοιξαν τους δρόμους στους λαθρέμπορους όπλων, οι οποίοι στέλνουν ολόκληρα φορτία με Τοκάρεφ και Σκόρπιο, ενώ από την Αλβανία έρχονται τα κινεζικά Καλάσνικοφ που ακόμη είναι κρυμμένα στις σπηλιές στα νότια της χώρας. Τα Τοκάρεφ και τα Σκόρπιο περνούν τα ελληνικά σύνορα από μονοπάτια αφύλαχτα βεβαίως στη μεθόριο με την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια..

Κυρίως από την πρώην Γιουγκοσλαβία έρχονται τα περισσότερα όπλα τέτοιου τύπου, καθώς από τον εμφύλιο που στην κυριολεξία κατασπάραξε αυτήν την ομοσπονδία κρατών ο οπλισμός που έχει μείνει είναι μεγάλος σε όγκο, και όπως λέει και ο θυμόσοφος ελληνικός λαός «απ' όλα έχει ο μπαξές». Πολλά από τα Τοκάρεφ και τα Σκόρπιο δεν έχουν αριθμό, που σημαίνει πως πρόκειται για όπλα που δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένα, άρα, «καθαρά». Τα περισσότερα από αυτά τα «καθαρά» δολοφονικά εργαλεία έχουν ξεμείνει από τον εμφύλιο στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου οι λαθρέμποροι όπλων εκείνη την εποχή έκαναν... πάρτι.

Από την άλλη πλευρά, η ρωσική μαφία, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στο εμπόριο όπλων, έστειλε στη χώρα μας μέσω των ομογενών που επαναπατρίστηκαν εκατοντάδες τέτοια όπλα, τα περισσότερα προερχόμενα από τις αποθήκες του άλλοτε πανίσχυρου Κόκκινου Στρατού. Την εποχή που κατέρρεε η ΕΣΣΔ, οι μαφιόζοι βρήκαν την ευκαιρία να αλώσουν τις αποθήκες του στρατού. Αλλωστε, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, κάποια από τα στελέχη της πανίσχυρης πλέον ρωσικής μαφίας υπήρξαν στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του Κόκκινου Στρατού ή πράκτορες της πάλαι ποτέ κραταιάς Κα-Γκε-Μπε. Γνωστό είναι στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι οι Ρώσοι μαφιόζοι ακόμη και εμπόριο ουρανίου έκαναν σε κράτη που δεν μπορούσαν να αγοράσουν αυτό το υλικό μέσω της νόμιμης οδού.


Η Μέση Ανατολή

Ενας άλλος δίαυλος εισόδου των παράνομων όπλων είναι το νότιο Κρητικό Πέλαγος, με δεδομένη την αγάπη που έχουν οι Κρητικοί στα όπλα. Εκεί πραγματικά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και στη «μαύρη αγορά» του νησιού μπορείς να βρεις ό,τι τραβά η ψυχή σου... Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., λαθρέμποροι όπλων από τη Μέση Ανατολή ανά τακτά χρονικά διαστήματα στέλνουν συγκεκριμένα κομμάτια στη μεγαλόνησο.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ένα σαπιοκάραβο εντοπίστηκε από σκάφη του Λιμενικού να κόβει βόλτες στο νότιο Κρητικό Πέλαγος. Από την έρευνα που έκαναν στα αμπάρια του οι λιμενικοί βρήκαν και κατέσχεσαν μεγάλο αριθμό από υποπολυβόλα τύπου Καλάσνικοφ, αυτόματα Ούζι, ακόμη και αντιαρματικά RPG. Ιδιου τύπου αντιαρματικό ρουκετοβόλο διαθέτει στις αποθήκες της η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», η οποία με RPG είχε χτυπήσει την πρόσοψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Το πλήρωμα του σαπιοκάραβου που είχε εντοπιστεί στο νότιο Κρητικό ήταν στην πλειονότητά τους Αιγύπτιοι και το φορτίο ανήκε σε Λιβανέζο λαθρέμπορο όπλων ο οποίος είχε κάνει συμφωνία με Κρητικούς για την αποστολή του δολοφονικού φορτίου. Οι Κρητικοί με τη σειρά τους αυτά τα όπλα θα τα «έσπρωχναν» στην εγχώρια αγορά, θησαυρίζοντας από τα χρήματα που θα έβαζαν στην τσέπη τους από το «λιανεμπόριο» του οπλισμού.

Οι πληροφορίες λένε ότι αυτά τα σαπιοκάραβα κάνουν συχνά ταξίδια στο νότιο Κρητικό και είτε ξεφορτώνουν τα κασόνια με τα όπλα σε καΐκια στη μέση της θάλασσας είτε ρίχνουν άγκυρα σε ερημικές και απρόσιτες παραλίες της μεγαλονήσου περιμένοντας τους παραλήπτες του φορτίου και βέβαια την αμοιβή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: