Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Δήλωση του Υπουργού ΠτΠ στη Θεσσαλονίκη «Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια του πολίτη»...


Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με Ανώτατους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:



«Θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό που ζήτησα, από όλους τους αστυνομικούς, και θέλω να μεταφέρω και σε εσάς, είναι να επιδείξουν ένα νέο φρόνημα, να επιδείξουν έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, ώστε να θέσουμε σε απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών. Δεν έχει καμία αξία για εμάς τίποτα άλλα παρά μόνο ένα: να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής. Αρχίζουμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να εφαρμόζουμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας ένα νέο σύστημα αστυνόμευσης όπου ο αστυνομικός θα περνάει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από τα σπίτια όλων των πολιτών.

Θα διαμορφώσουμε μια νέα σχέση Αστυνομίας και πολιτών, μέσα από την αποτελεσματικότητα, τη δημοκρατική συμπεριφορά, το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις προσωπικές ελευθερίες, αλλά ταυτόχρονα και την πάταξη του εγκλήματος. Το έγκλημα τα τελευταία χρόνια έχει θεριέψει, η Αστυνομία θα οργανώσει τις δυνάμεις της, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν έχει καμία αξία για εμάς τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει καμία άλλη προτεραιότητα. Εκείνο που έχει σημασία είναι να πατάξουμε την ανομία, η οποία ταλαιπωρεί τους πολίτες, μέσα σε καθεστώς σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης, τους Νόμους και το Σύνταγμα.

Επίσης θα αρχίσουμε μια προσπάθεια καταπολέμησης της αθλητικής βίας που δημιουργεί τόσα πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Έχω δώσει σχετικές εντολές και κατευθύνσεις στους επικεφαλής Αξιωματικούς, έτσι ώστε να είναι αυστηροί, μέσα από το σωστό σχεδιασμό σε όποια φαινόμενα εκδηλώνονται και δημιουργούν μια εντύπωση αταξίας. Είμαστε υπέρ της εφαρμογής των νόμων, έτσι ώστε να ζήσουμε σε καθεστώς κοινωνικής ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την πατρίδα μας, δύσκολη περίοδο για την κοινωνία, για το λαό, για τους πολίτες, όπου η οικονομική κρίση να μαστίζει τη χώρα. Αυτή τη στιγμή απαιτείται τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε στους πολίτες το αίσθημα ασφαλείας και κοινωνικής ειρήνης.».

Ερώτηση Δημοσιογράφου : «Με το Ασφαλιστικό των ενστόλων τι σκοπεύετε να κάνετε;»

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη :«Είχα μια συζήτηση με τον Υπουργό Εργασίας τον κ. Λοβέρδο και όπως με διαβεβαίωσε δεν τίθεται αυτή τη στιγμή ζήτημα να ανοίξει το ασφαλιστικό των ένστολων, δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς θα λυθεί αργότερα, δεν είναι επί του παρόντος, άρα δεν χρειάζεται να επικρατήσει πανικός γιατί αυτό το φαινόμενο που τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται αθρόες αιτήσεις παραίτησης κάνουν πολύ κακό και στην ίδια την Υπηρεσία, αλλά και στους ίδιους, διότι αδικούνται χάνοντας μεγάλες αποζημιώσεις ή μέρος-ποσοστό της σύνταξής τους ».

Ερώτηση Δημοσιογράφου : «Φοβάστε ότι θα υπάρξει κύμα φυγής;»

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε μέχρι τώρα καθησύχασα όλους τους ένστολους ότι δεν τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή.Τα μέτρα, είναι μέτρα εκτάκτου ανάγκης, είναι μέτρα σωτηρίας μιας οικονομίας η οποία κατέρρευσε. Ουσιαστικά, μιας εφιαλτικής δημοσιονομικής πραγματικότητας, την οποία οδήγησε στο σημείο αυτό μια κακή πολιτική. Αυτό το οποίο έχουμε ως αποστολή, η αποστολή του ΠΑΣΟΚ, της Κυβέρνησής μας, είναι να ανατάξουμε την οικονομία, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις βιωσιμότητας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας, να κατανοήσουν διάφοροι κύριοι στις Βρυξέλλες ότι η χώρα αυτή δεν είναι ένα κακό παιδί που πρέπει να τιμωρούν αυτοί για λόγους διαπαιδαγώγησης των υπολοίπων. Είναι μια κακή πολιτική που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι μια πολύ κακή αντιμετώπιση, αν θέλετε, της ίδιας της κρίσης. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά έχουμε πραγματικά προβλήματα. Η Ελλάδα λοιπόν θα τραβήξει αυτό το κάρο και θα το βγάλει από τη λάσπη. Όλοι μαζί οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα δώσουμε τη μάχη για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα. Το επόμενο θέμα είναι η ανάπτυξη. Να σταματήσει αυτός ο κατήφορος της οικονομίας. Για μας το μεγάλο στοίχημα είναι να δώσουμε απαντήσεις στην απασχόληση, στις επενδύσεις, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στις εξαγωγές, στη μεταποίηση. που εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. υφίσταται μεγάλη επίθεση από την κρίση. έτσι ώστε να περιορίσουμε το κοινωνικό ζήτημα και από την άλλη ευκαιρία να κάνουμε μια καινούρια αρχή για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Θα έλεγα λοιπόν ότι να η ευκαιρία η μεγάλη να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αναπτυξιακές μέσα στην ίδια την κρίση. Πιστεύω ότι και αυτό θα το καταφέρουμε πολύ σύντομα μέσα από το σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά κυρίως μέσα από μια κοινωνική συμφωνία, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που φαίνεται να διαμορφώνεται μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: