Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Για Υπουργείο Ναυτιλίας επιμένουν οι εφοπλιστές...

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΛΛΗ

Αλλαγές στον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας περιμένουν από την κυβέρνηση οι Ελληνες εφοπλιστές, προκειμένου να υπάρξει μία καταρχήν βιώσιμη λύση στα προβλήματα τα οποία προκάλεσε η απόφασή της να καταργήσει τον περασμένο Οκτώβριο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να διασπάσει το Λιμενικό Σώμα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του κλάδου, ανέφερε ότι το 2009 επεφύλαξε για τον εφοπλισμό μία δυσάρεστη έκπληξη με την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι φορείς του εφοπλισμού, είπε, απέφυγαν να αντιδράσουν εν θερμώ, αλλά επέλεξαν τον διάλογο με επιχειρήματα. Η ΕΕΕ συγκεκριμένα ξεκίνησε αμέσως ένα διάλογο και βρήκε σε αυτό «ανοιχτές πόρτες». «Πιστεύουμε, πρόσθεσε ο κ. Βενιάμης, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μία βιώσιμη καταρχήν λύση»....




Λύσεις
Ορισμένες από τις λύσεις που συζητούνται όπως φαίνεται είναι η τοποθέτηση ενός αρμόδιου υφυπουργού στον Πειραιά, ο οποίος θα κινήσει και πάλι τη διοικητική μηχανή της ελληνικής ναυτιλίας που σήμερα έχει περιέλθει σε διάλυση. Επίσης, έχει επιλεγεί η παραμονή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στο διηνεκές στις υπηρεσίες που διατηρούνται στο υπουργείο Οικονομίας - Ναυτιλίας. Βέβαια, όπως σημείωσε ο κ. Βενιάμης, ο εφοπλισμός προσβλέπει πάντα στο ενιαίο και δοκιμασμένο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και πρόσθεσε με έμφαση: «Η κρατική διοίκηση στην ιδιάζουσα περίπτωση της ναυτιλίας είναι ο ισχυρός κρίκος που συνδέει το πλοίο με την οικονομία, το νηολόγιο, τον ναυτικό και ενισχύει το κύρος της πατρίδας μας διεθνώς. Αντίθετα, το μοντέλο της γραφειοκρατίας της στεριάς θεωρούμε ότι είναι τελείως ακατάλληλο και αντιπαραγωγικό για τα έργα της θάλασσας». Ο πρόεδρος της ΕΕΕ έκλεισε το θέμα λέγοντας: «Θέλω να ελπίζω ότι η πεποίθησή μας αυτή θα γίνει σύντομα και πεποίθηση της πολιτείας στο πλαίσιο συστηματικού, χωρίς προκαταλήψεις, διαλόγου και στη βάση πραγματικών δεδομένων».
Επιπτώσεις
Στην ομιλία του, ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε, επίσης, στις επιπτώσεις της κρίσης στη ναυτιλία, σημειώνοντας ότι το περιβάλλον παραμένει ρευστό, δεν δίνει σιγουριά για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ενώ η υπερπροσφορά πλοίων παραμένει αιτία σοβαρού προβληματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: