Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Αλλάζουν το περιεχόμενο των σπουδών, οι διδάσκοντες, καθώς και η πρακτική εξάσκησή των Αστυνομικών...

Τομές στην εκπαίδευση των αστυνομικών προωθεί από τη νέα χρονιά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τη συγκατάθεσή του για την άμεση εφαρμογή του σχεδίου αλλαγών έδωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες...


της «Κ», από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά καταργείται η «βασική στρατιωτική εκπαίδευση» σε στρατόπεδα της Θήβας και του Αυλώνα και αντικαθίσταται από την «ειδική αστυνομική εκπαίδευση». Το περιεχόμενό της θα καθορίσει ομάδα εργασίας που θα συγκροτήσει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Η «ειδική αστυνομική εκπαίδευση» θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΛ. ΑΣ. και όχι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες σήμερα εισπράττουν για τη συνδρομή τους στην Αστυνομία 900.000 ευρώ ετησίως.

Για ανάγκη άμεσης «αποστρατιωτικοποίησης της εκπαίδευσης» κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου. Την προσεχή εβδομάδα, στο μεταξύ, πρόκειται να συγκροτηθεί μεικτή ομάδα εργασίας της οποίας θα προΐσταται ο υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας. Η επιτροπή εντός δύο μηνών θα υποβάλει προτάσεις για την αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών (μαθήματα, συγγράμματα κ. ά.) που παρακολουθούν οι νεοεισελθόντες στην Αστυνομία αλλά και όσοι προσλαμβάνονται σε Πυροσβεστική και Λιμενικό.

Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται άλλωστε η αλλαγή στη διαδικασία πρόσληψης σε Πυροσβεστική και Λιμενικό. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στις προθέσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και της προφορικής συνέντευξης που ισχύουν σήμερα για την ένταξη σε Πυροσβεστική και Λιμενικό και η υιοθέτηση διαδικασίας πανελλήνιων εξετάσεων, όπως στην περίπτωση της Αστυνομίας.

Μεταξύ των προτάσεων που θα υποβληθούν προς αξιολόγηση και επεξεργασία στη μεικτή επιτροπή είναι «η ουσιαστική ανωτατοποίηση των σχολών αξιωματικών» η οποία προϋποθέτει αντικατάσταση των ωρομίσθιων διδασκόντων με μέλη ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού), όπως ακριβώς συμβαίνει στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Σήμερα, η σχολή αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ. δεν πληροί τις απαιτήσεις που ορίζει η διακήρυξη της Μπολόνια, με συνέπεια οι απόφοιτοί της Ελληνες αξιωματικοί να μη θεωρούνται ισότιμοι με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και η ΕΛ. ΑΣ. να κινδυνεύει ακόμα και να μείνει εκτός Interpol και Europol.

Αξιολόγηση διοικητώνΣε νέες βάσεις τίθεται και η διαδικασία πρακτικής άσκησης στην οποία υποβάλλονται υποχρεωτικά οι δόκιμοι αστυφύλακες. Προωθείται από το αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ. η δημιουργία «εγχειριδίου πρακτικής άσκησης» το οποίο θα ορίζει κανόνες, ενώ θα προβλέπει αλλαγές στη διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης των διοικητών τμημάτων που έχουν τη σχετική ευθύνη.

Στο πλαίσιο αναθεώρησης του περιεχομένου σπουδών καταβάλλεται προσπάθεια για «πρακτικοποίηση» της εκπαίδευσης με τη χρήση σεναρίων και εξομοιωτών στις σχολές και την Ακαδημία της Αστυνομίας.

Πιλοτικά, τέλος, εξετάζεται ο τρόπος αξιοποίησης της εμπειρίας της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας C-Pol. Οπως εξήγησε στην «Κ» στέλεχος του μεγάρου της Κατεχάκη, «πρόκειται να αξιοποιήσουμε την εκπαιδευτική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια για θέματα όπως η διαχείριση όχλου ή η κοινοτική αστυνόμευση». Για τη χρηματοδότηση μεγάλου μέρους των προωθούμενων αλλαγών πρόκειται να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι μέσω της διεύθυνσης εκπαίδευσης, πολιτισμού και νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προτροπή να μη συνταξιοδοτηθούνNα ανακαλέσουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υπέβαλαν υπό καθεστώς πανικού λόγω της φημολογούμενης αλλαγής στο συνταξιοδοτικό των ενστόλων προτρέπει τους αστυνομικούς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Μετά την ανακοίνωση των προωθούμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό, από τις οποίες εξαιρούνται προς το παρόν οι ένστολοι, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά ενθαρρύνει τους υπηρετούντες στο Σώμα να ανακαλέσουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης σε περίπτωση που το επιθυμούν. Διευκρινίζεται ότι «οι επιτελικές αρχές του αρχηγείου, λόγω αυξημένου υπηρεσιακού φόρτου, δεν έχουν διεκπεραιώσει μέχρι σήμερα ικανό αριθμό αιτήσεων απόλυσης των ενδιαφερομένων, παρέχοντας συνάμα ένα εύλογο χρονικό διάστημα για ωρίμανση της απόφασής τους».

Του Γιαννη Σουλιωτη

1 σχόλιο:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΕΣ είπε...

Οι 100 μέρες πέρασαν!
Οι 200 μέρες πλησιάζουν!
Η Αστυνομία προχωρά σε αλλαγές και τομές και εμεις .....
ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο της δημιουργίας!!!