Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Το Λιμενικό Σώμα κόβεται εκ νέου στα δύο

Της Αγγελικής Καλλή
Με το Π.Δ. 96 η κυβέρνηση επιχειρεί να «σβήσει» τις φωτιές που «άναψε» πριν από έντεκα μήνες στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία η κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προκαλώντας τη θυελλώδη αντίδραση του εφοπλισμού. 
Με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε τελικά χθες και όπως φαίνεται αποτελεί προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Θαλασσίων Υποθέσων, το Λιμενικό Σώμα ναι μεν περνά ολόκληρο στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, αλλά ορισμένες του διευθύνσεις παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δηλαδή κόβεται εκ νέου στα δύο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εφοπλισμός είναι και πάλι πολύ προβληματισμένος με αυτή την εξέλιξη, διότι δεν αποτελεί, όπως έλεγαν χθες παράγοντές του, ξεκάθαρη λύση.
Διευθύνσεις
Συγκεκριμένα το Λιμενικό Σώμα μαζί με όλες τις διευθύνσεις του που αφορούν τον διοικητικό φορέα της ναυτιλίας μεταφέρεται στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, όμως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένει ο Κλάδος Β' της Λιμενικής Αστυνομίας με τις διευθύνσεις Λιμενικής Αστυνομίας, Ασφάλειας, Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και τον Κλάδο Ε Επιχειρήσεων του Λ.Σ. (επιχειρησιακά μέσα, ειδικές μονάδες κ.α.). Ηδη στους κόλπους του Σώματος εκφράζονται φόβοι ότι με το νέο σχήμα θα δημιουργηθούν εκ νέου δυσλειτουργίες, καθώς, για παράδειγμα, η διεύθυνση των προμηθειών μεταφέρεται στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.
Στο Π.Δ. 96 προβλέπεται ότι, εκτός από το Λιμενικό Σώμα, στο νέο υπουργείο που συστάθηκε μεταφέρονται οι υπηρεσίες του τέως υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους, οι υπηρεσίες που έχουν συγχωνευθεί στη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής. Από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μεταφέρεται η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέρεται στο νέο υπουργείο η Γενική Διεύθυνση Αλιείας.
Παραμένει
Η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας.
Επίσης, προβλέπεται ότι όργανα και αρχές του Λιμενικού Σώματος που παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο εξής δρουν ως όργανό του, ενώ το ίδιο προσωπικό ως προς τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης θα διέπεται και θα υπάγεται ιεραρχικά στον αρχηγό του Λ.Σ.
Εξάλλου, οι μετακινήσεις του προσωπικού του θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: