Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

«Καλλικράτης» και στα λιμάνια της χώρας

Της Αγγελικής Καλλή
«Καλλικράτη» στο λιμενικό σύστημα της χώρας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης στην ομιλία του χθες, παραλαμβάνοντας τα καθήκοντά του στο νέο υπουργείο. 

Παρουσία εκπροσώπων της ναυτιλιακής κοινότητας και του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ Ευθ. Μητρόπουλου, θέλησε επίσης να καθησυχάσει την επιφυλακτικότητα που υπάρχει για τη δομή του υπουργείου Θαλασσίων Μεταφορών, λέγοντας ότι ο ρόλος του είναι αναβαθμισμένος μέσα στην κυβέρνηση, ενώ θα συνεχίσει στη ναυτιλία την ιστορική παράδοση του καταργημένου πλέον υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ειδικότερα για τα λιμάνια, ο κ. Διαμαντίδης, είπε ότι υιοθετώντας ένα σύστημα Καλλικράτη
θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση πόρων και η εκτέλεση των απαραίτητων έργων, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά.
Ενοποίηση
Ηδη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχουν εισηγήσεις για την ενοποίηση όλων των λιμανιών της χώρας σε τέσσερις εταιρείες με την προοπτική αυτές στη συνέχεια να οδηγηθούν στο χρηματιστήριο. Οπως είπε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων «Δεν είναι δυνατόν τα σημερινά πλοία της ακτοπλοΐας να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα νησιά μας με κανόνες ασφαλείας, όπως επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ελληνικά λιμάνια χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφυγόντα κέρδη για το κράτος».
Ο νέος υπουργός Θ.Υ.Ν.ΑΛ. απευθύνθηκε και προς το προσωπικό του Λιμενικού δίνοντας σαφές στίγμα στήριξης της αποστολής του, ενώ εκτενή αναφορά στα θέματα του Λιμενικού είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, καλωσορίζοντας τον κ. Διαμαντίδη και την κ. Τσουρή.
Ακτοφυλακή
Ο κ. Παπουτσής, μάλιστα, έκανε λόγο για επικείμενη σύσταση αρχηγείου Ακτοφυλακής, γεγονός, που προκάλεσε εύλογα ερωτήματα στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία εξέφραζαν ανησυχία για οριστική διάσπαση του Σώματος.
Κλείνοντας την τελετή στην ομιλία της η κ. Τσουρή υπογράμμισε ότι εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι αναγκαίο να δοθεί βαρύτητα στη Ναυτιλία και τόνισε ότι το νέο υπουργείο στοχεύει στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: