Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Αρχισε μπαράζ συναντήσεων με τους φορείς ο Γ. Διαμαντίδης

Τις πρώτες επαφές με φορείς της ναυτιλιακής κοινότητας ξεκίνησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης.
Χθες, ο υπουργός συναντήθηκε με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ , όπου άκουσε αναλυτικά τα προβλήματα της ναυτεργασίας, ενώ αύριο έχει προγραμματισμένη συνάντηση γνωριμίας με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Ο κ. Διαμαντίδης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έχει θέσει ως στόχο, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να ενισχυθεί το ελληνικό νηολόγιο και για το σκοπό αυτό έχει υπογραμμίσει σε δηλώσεις του: «Θα συζητήσω, θα μιλήσω και θα ακούσω και ελπίζω και θεωρώ ότι θα βρεθεί αυτή η συνισταμένη που θα ωθήσει τους πλοιοκτήτες να φέρουν και άλλα πλοία εδώ».

Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ο ελληνικός εφοπλισμός παραμένει προβληματισμένος από τις εξελίξεις στο διοικητικό φορέα της ναυτιλίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ρόλο του Λιμενικού Σώματος

Πάγια θέση της ΕΕΕ είναι να μην γίνονται πειραματισμοί με τη ναυτιλία, και στην περίοδο που διανύουμε κρατούν στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσουν αν «θα δουλέψει το σύστημα» για να ενισχυθεί η ελληνική ναυτιλία.

Για την κρουαζιέρα

Εκτός από την ΕΕΕ, ο κ. Διαμαντίδης σκοπεύει το αμέσως προσεχές διάστημα να συναντηθεί με όλους τους φορείς που σχετίζονται με τον κλάδο της κρουαζιέρας. Ενας από τους βασικότερους στόχους που έχει θέσει ο νέος υπουργός είναι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα. Ο κ. Διαμαντίδης θέλει να προλάβει οπωσδήποτε την τουριστική περίοδο του 2012, και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες κρουαζιέρας να συμπεριλάβουν τη χώρα μας στο σχεδιασμό τους.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες μετά την ψήφιση του νόμου που δίνει το δικαίωμα σε πλοία με σημαίες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης να πραγματοποιούν κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση ελληνικό λιμάνι, αναμένουν τις Υπουργικές Αποφάσεις και τη σύμβαση που θα εκδοθεί προκειμένου να πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους πριν τον Απρίλιο του 2011 που θα ανακοινώσουν τα προγράμματα του 2012.

Ο κ. Διαμαντίδης στοχεύει να έχουν υπογραφεί όλα τα αναγκαία έγγραφα και Υπουργικές Αποφάσεις μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2010, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις με τις εταιρείες που θα δείξουν ενδιαφέρον τόσο για τον αριθμό πλοίων που θα φέρουν, τους προορισμούς που θα επιλέξουν, αλλά και πιθανές επενδύσεις που θα θελήσουν να κάνουν σε λιμενικές υποδομές.

Η συνάντηση με την ΠΝΟ

Για περισσότερες από δύο ώρες κράτησε χθες το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας ανέλυσαν με λεπτομέρειες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες ναυτικοί σήμερα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα θέματα του ασφαλιστικού και τα σημεία που το μνημόνιο θίγει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, θέματα του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου όπως είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του, θέματα ανεργίας στον κλάδο, αλλά και ναυτικής εκπαίδευσης και προσέλκυσης. Μέλη της ΠΝΟ επεσήμαναν ότι η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα είναι πιθανόν να δημιουργήσει συνδυαστικά και με άλλες παραμέτρους αύξηση της ανεργίας στον κλάδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Διαμαντίδης δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τις θέσεις της ΠΝΟ και θα καταβάλει προσπάθειες να λύσει ορισμένα προβλήματα του χώρου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα να προσεχθεί η ναυτική εκπαίδευση. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα, όπως το ΝΑΤ ή η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, που είναι ήδη νόμοι του κράτους, οπότε και δεν έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων.

Αναβρασμός στο Λιμενικό

Εν τω μεταξύ, ο αναβρασμός στις τάξεις των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν έχει κοπάσει. Οι φήμες για επικείμενες παραιτήσεις ανώτατων αξιωματικών του Λ.Σ. με αφορμή τις γκρίζες ζώνες του Π.Δ. για το Λιμενικό Σώμα εντείνονται. Πάντως, χθες, ο κ. Διαμαντίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι δεν μπορεί να κρατήσει κανέναν που δεν θέλει να βρίσκεται στο Λ.Σ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΥΘΥΝΑΛ ΜΙΑ ΧΑΡΗ ΘΕΛΩ ΜΟΝΟ.... ΟΧΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ...ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΑΛΣ ΘΕΛΩ... ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΑ...Please.

Ανώνυμος είπε...

posa kila m@@@@@@s ise????????

Ανώνυμος είπε...

http://www.peals.gr/component/content/article/1-category-1/521
Αίτημα Συνάντησης με κ. ΥΠτΠ....

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΛΣ ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΥΘΥΝΑΛ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΥΠτΠ ΠΟΥ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΥΠτΠ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ.... ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ.-

Ανώνυμος είπε...

Πειραιας, 08-09-2010

Αριθμ. Πρωτ.: 14/10 Επιστολή προς τον ΥΠτΠ κ. Χρήστο ΠΑΠΟΥΤΣΗ
http://www.peals.gr/component/content/article/1-category-1/480.
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ...............

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ .... ΤΣΟΥΖΕΙ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ....