Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Στα 2,8 δισ. ευρώ ο προυπολογισμός του ΥΘΥΝΑΛ

Τα συνολικά έσοδα του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας από τον κρατικό προϋπολογισμό θα φθάσουν εφέτος τα 2,8 δισ. ευρώ και θα καλύψουν τις ανάγκες σε μισθούς, συντάξεις και δημόσια έργα. Οπως αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό, για τις κεντρικές ανάγκες το υπουργείο θα πάρει 1,599 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 2,8%, ενώ το προηγούμενο έτος 2010 είχε πάρει 9,6% λιγότερα από το 2009. Επίσης, για τις υποχρεώσεις του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου και του Οίκου Ναύτου θα εκταμιευθούν άλλα 1,2 δισ. ευρώ, που είναι και αυτό το ποσό αυξημένο κατά 3,4% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Εξάλλου, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δαπανηθούν άλλα 90 εκατ. ευρώ (αύξηση 1,1%).
Οι πιστώσεις του υπουργείου θα καλύψουν κυρίως τις ανάγκες της μισθοδοσίας του ένστολου, λιμενικού προσωπικού, καθώς και του πολιτικού προσωπικού του, της χορήγησης ειδικής αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου στο ένστολο προσωπικό, της επιχορήγησης στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, των υποχρεωτικών εισφορών - επιχορηγήσεων σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουν ως μέλη οι φορείς του υπουργείου, της απρόσκοπτης μετακίνησης του επιβατικού κοινού στη νησιωτική επικράτεια με την επιδότηση των άγονων γραμμών, της λειτουργίας της υπηρεσίας αλιείας, της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και των δράσεων που συνδέονται με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την προστασία της εθνικής κληρονομιάς και της αρχιτεκτονικής των νησιωτικών περιοχών.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Πέραν αυτών, επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, ότι ιδιαίτερη προτεραιότητα έχει δοθεί στους εξής τομείς δραστηριότητας του υπουργείου: Την περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος λιμενικής ασφάλειας και της προστασίας των θαλασσίων μεταφορών, την προστασία των συνόρων της χώρας, τη βελτίωση της προσπάθειας αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και την αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων οδών εισόδου στη χώρα με πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί για συντήρηση και τεχνική υποστήριξη των εναέριων και πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος.

G.S.N.

Δεν υπάρχουν σχόλια: