Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Επαναπροώθηση 33 λαθρομεταναστών στην Τουρκία

Σε «τροχιά» υλοποίησης μπαίνει η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία μεταναστών που φτάνουν παράνομα σε ελληνικά νησιά.Χθες τα ξημερώματα ξεκίνησε το πρώτο δρομολόγιο επιστροφής στη γειτονική χώρα 33 μεταναστών, που είχαν συλληφθεί στη Χίο, αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας των αργιών που υπήρχαν τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία για τον εορτασμό της θρησκευτικής γιορτής Κουρμπάν Μπαϊράμ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι 33 μετανάστες ήταν ανάμεσα σε 115 αλλοδαπούς που είχαν συλληφθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, 10 μίλια βόρεια της Χίου, σε τουρκικό ρυμουλκό, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν σε ελληνικό νησί.
Μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών και χωρίς να χρειαστεί να έρθουν στην Αττική, κινήθηκε η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία. Χθες το πρωί ξεκίνησαν με το επιβατηγό-τουριστικό «Σεντ Νίκολας», συνοδεία αρχικά σκαφών του Λιμενικού και αργότερα σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής, να πάνε στο Δικελί, το οποίο έχει οριστεί από την Τουρκία ως το λιμάνι επανεισδοχής.
Το ελληνικό μικρό επιβατηγό, αφού πέρασε τα θαλάσσια σύνορα, άρχισε να συνοδεύεται από σκάφος της ακτοφυλακής της Τουρκίας, που το οδήγησε στο Δικελί. «Ομως διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες λόγω των αργιών, πράγμα το οποίο αναμένεται να γίνει σήμερα.
Να σημειωθεί ότι ο καθορισμός λιμανιού επανεισδοχής από την Τουρκία έγινε τον περασμένο Μάιο, με διμερή συμφωνία, που είχαν υπογράψει ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεζίρ Αταλάι.
ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: