Με τις «αναθυμιάσεις» έχει αρχίσει να κινείται η μηχανή των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού το «μαχαίρι» που έχει μπει στον προϋπολογισμό τους κοντεύει να φτάσει στο «κόκκαλο». Οι συνεχείς περικοπές στα κονδύλια, έχουν αρχίσει ήδη και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των στελεχών του στρατεύματος, ενώ θέτουν σε καθεστώς αμφισβήτησης τη δυνατότητα της χώρα μας να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την αμυντική της ικανότητα. Η κρίση έχει αρχίσει για τα καλά πλέον να χτυπάει την πόρτα του Πενταγώνου.
Το πρόσφατο κλείσιμο των Στρατιωτικών Νοσοκομείων Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης και η μετακίνηση του προσωπικού τους στα δημόσια νοσοκομεία των ίδιων πόλεων, καταδυκνείει ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αδυνατεί να συνεχίσει να δίνει στα στελέχη του μία σειρά από παροχές που όλα τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν όχι απλά αυτονόητες αλλά και αδιαπραγμάτευτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα «λουκέτα» σε στρατιωτικά νοσοκομεία, δυσχεραίνοντας έτσι σημαντικά την υγειονομική περίθαλψη χιλιάδων στελεχών των Ε.Δ. Την ίδια τύχη αναμένεται όμως να έχουν και μία σειρά από στρατόπεδα, ακόμη και ολόκληροι σχηματισμοί των Ε.Δ, καθώς πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μέσα στο επόμενο έτος να προχωρεί στην υποβάθμιση ακόμη και κατάργηση μεγάλων σχηματισμών όπως είναι η 8η Μεραρχία στα Ιωάννινα, αλλά και μια σειρά από Κέντρα Εκπαίδευσης που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Ήδη υπάρχουν εισηγήσεις που προτείνουν την κατάργηση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, αλλά και του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου (ΕUΟΗQ), το οποίο είναι ενσωματωμένο εκεί, καθώς και άλλων.
Ένδεια στο στράτευμα
Η ένδεια που επικρατεί, εξαιτίας της μείωσης των δαπανών στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, έχει επιπτώσεις ακόμη και στο αξιόμαχο των Ε.Δ. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι τους τελευταίους μήνες συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ε.Δ. ακόμη και στον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα και στην περίπτωση του Πολεμικού Ναυτικού και με τα λιπαντικά έλαια που είναι απαραίτητα για την κίνηση του στόλου. Την ίδια στιγμή η έλλειψη αναλώσιμων στις μονάδες είναι κάτι παραπάνω από δραματική. Αν και έχουμε δεκάδες παραδείγματα να αναφέρουμε, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την εικόνα που μας έχουν δώσει στελέχη που υπηρετούν σε στρατιωτικούς σχηματισμούς ανά την επικράτεια, για ευνόητους λόγους θα αποφύγουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες.
Ενδεικτικά πάντως να αναφέρουμε κάποιες περιπτώσεις όπως το γεγονός ότι σε ορισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης, π.χ. του Αυλώνα όπου το σύνολο σχεδόν των στρατιωτών λείπει σε άδεια ή έχει ελευθέρας, δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε καν για τη σίτισή τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο συγκεκριμένο Κέντρο Εκπαίδευσης, είναι τέτοια η ένδεια που υπάρχει ώστε βγάζουν εξοδούχους ακόμη και τους στρατιώτες που κανονικά θα έπρεπε να μείνουν μέσα για να στελεχώσουν τη δύναμη επιφυλακής, που πάντα πρέπει να υπάρχει εντός του στρατοπέδου για τυχόν περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Επίσης, πολλά στρατόπεδα δεν έχουν χρήματα ούτε καν για να καλύψουν βασικές ανάγκες λειτουργίας και συντήρησής τους, αδυνατώντας να αλλάξουν ακόμη και τις λάμπες που έχουν καεί στην περίμετρό τους ή να αγοράσουν σύρμα για να αντικαταστήσουν την περίφραξή τους.
Κόβονται δρομολόγια λεωφορείων
Παράλληλα, πέρα από τη μείωση στο μισθό και τα επιδόματα των στρατιωτικών και πολιτικών του υπαλλήλων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μελετά τώρα και τον περιορισμό των λεωφορείων που διαθέτει για τη μετακίνησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η αναδιάρθρωση ορισμένων δρομολογίων, ενώ αρκετά άλλα ενδέχεται να καταργηθούν με αποτέλεσμα ο ήδη πενιχρός προϋπολογισμός μιας πλειάδας στελεχών των Ε.Δ. να επιβαρύνεται κι άλλο, αφού πλέον θα είναι αναγκασμένα να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις μετακινήσεις τους.
Η μείωση των δαπανών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, συμβάλλει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με 1,6 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό για το 2011 θα πρέπει, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, να προστεθεί μία νέα μείωση δαπανών της τάξης του ενός δισ. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια δηλαδή το ΥΠΕΘΑ πρόκειται να μειώσει τον προϋπολογισμό του κατά τουλάχιστον 60% ή κατά 2,5 δισ.
Σαν αποτέλεσμα αυτό έχει, πέραν όλων των παραπάνω, να περιοριστούν σημαντικά και αρκετά οπλικά συστήματα που σήμερα βρίσκονται εν ενεργεία. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν ήδη εισηγήσεις που προτείνουν μια σημαντική μείωση της οροφής σε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβόλα, αεροσκάφη, ακόμη και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για υλικό το οποίο πληρώθηκε με τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, ο οποίος, μέσω των δανείων που σύναψαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, υποθήκευσε το μέλλον του προκειμένου να τα αποκτήσει.
Τώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, λένε στους πολίτες ότι ένα μέρος αυτού του υλικού -για το οποίο πληρώνουμε ακόμη- θα πρέπει να αποσυρθεί για δημοσιονομικούς λόγους. Εν κατακλείδι έρχονται δηλαδή εκείνοι που μας δάνεισαν για να τα αγοράσουμε και μας λένε τώρα «πετάξτε τα για να μπορέσετε να μας ξεπληρώσετε τα χρέη».
«Ζοφερή η κατάσταση στα στρατιωτικά νοσοκομεία»
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΣΠΡΟΔΙΝΗ
MSc, Αξιωματικού ΠΝ ε.α., Ιδρυτικού Μέλους ΑΝΕΑΕΔ
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο δίκτυο των στρατιωτικών νοσοκομείων (άνοιγμα σε μη έχοντες σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αναστολή λειτουργίας ή και κλείσιμο περιφερειακών), έχουν φέρει νέα αναστάτωση στις τάξεις τόσο των αποστράτων, όσο και των εν ενεργεία στρατιωτικών. Ταυτόχρονα, η γενική κατάσταση των στρατιωτικών νοσοκομείων παρουσιάζεται ιδιαίτερα ζοφερή, αν λάβει κανείς υπόψη του πως αυτά που βρίσκονται στο κέντρο είναι υπερκορεσμένα, με εξαίρεση ίσως το ΓΝΑ, ενώ τα περιφερειακά φέρονται να υπολειτουργούν.
Την ίδια στιγμή, τόσο οι εν ενεργεία όσο και οι απόστρατοι στρατιωτικοί υπόκεινται σε επιπρόσθετες αξιοσέβαστες κρατήσεις υπέρ ΝΙΜΙΤΣ και ΝΝΑ, χωρίς ακόμη να μπορεί να δοθεί πειστική εξήγηση για την ανταποδοτικότητα αυτών των κρατήσεων, ενώ παράλληλα, πλήθος μη εχόντων σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται, χωρίς βεβαίως να υπόκεινται σε καμία σχετική κράτηση στους μισθούς ή στις συντάξεις τους.
Πολλοί πιστεύουν πως, πέρα από τις γενικές στρεβλώσεις και προβλήματα που έχουν όλα τα ελληνικά νοσοκομεία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν προ πολλού χάσει τον προσανατολισμό τους. Πιστεύεται ότι είναι εμφανής, τόσο η ανυπαρξία δόγματος υγειονομικής υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και η έλλειψη στρατηγικής και τακτικής στην κατανομή των δυνατοτήτων της.
Το σίγουρο πάντως είναι πως οι τελευταίες παρεμβάσεις της πολιτείας, μάλλον οδηγούν την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών στην ευθανασία, για να της πάρουν τα όργανα προς μεταμόσχευση στον πολυτραυματία που λέγεται ΕΣΥ.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου