Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Αντιπαραγωγικά και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ???

Τρείς μόλις μέρες πριν τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, η Στρατιωτική και Πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α. έκανε ένα μεγάλο δώρο στην ακριτική περιοχή της Θράκης. Την αναστολή λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης πιλοτικά, ώστε να προβούν στον έλεγχο κόστους λειτουργίας. Τα δύο αυτά νοσοκομεία ακολουθούν την πορεία του ήδη κλειστού νοσοκομείου της Κομοτηνής.
Παρά το ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και αφορά τόσο τους στρατιωτικούς της ευρύτερης περιοχής όσο και το κοινωνικό σύνολο, αμηχανία προκαλεί το γεγονός εάν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε μερικά βασικά ερωτήματα.
Υπάρχει αλήθεια κάποια επίσημη τοποθέτηση για τυχόν αλλαγή των σκοπών και των στόχων που εξυπηρετούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία;

Υπάρχει κάποια μελέτη για την ανάγκη ύπαρξης ενός εκάστου των Στρατιωτικών νοσοκομείων τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια;

Υπάρχει μελέτη κορεσμού των στρατιωτικών νοσοκομείων και του νοσηλευτικού δυναμικού ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς οι κατηγορίες των στρατιωτικών και όχι μόνον, που είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν τόσο στα εξωτερικά ιατρεία όσο και στα νοσοκομειακά τμήματα;

Το πιθανότερο είναι ότι τίποτα από τα παραπάνω έχει προϋπάρξει. Αντίθετα οι κατά καιρούς σκοπιμότητες έχουν οδηγήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας να παίρνει αποφάσεις που μόνο πρόσκαιρα οφέλη εξυπηρετούν.

Η σπατάλη δεν αντιμετωπίζεται με κλείσιμο αλλά με έλεγχο και θέσπιση κανόνων. Η ανικανότητα δεν διορθώνεται με αναστολή λειτουργίας αλλά με αξιοκρατική επιλογή και μόνο κριτήριο την ικανότητα. Η υπολειτουργία δεν θεραπεύεται με συγχώνευση αλλά με στελέχωση. Η επαρχία και πολύ περισσότερο οι ακριτικές περιοχές δεν πρέπει να πεθάνουν αλλά να αναβαθμιστούν.

Ζητάμε αλήθεια από τον λαό να αποκεντρωθεί και να αναστήσει την ύπαιθρο. Την ίδια όμως στιγμή του στραγγαλίζουμε την παροχή οξυγόνου οδηγώντας τον να ζει με τον φόβο του κινδύνου και αυτής ακόμα της ζωής του όταν θα βρεθεί στην ανάγκη να προστατέψει την υγεία του. Ειδικά αυτή την περίοδο που τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων, οι απλήρωτες υπερωρίες, η έλλειψη νοσοκομειακού υλικού, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και τόσα άλλα, ταλανίζουν το ΕΣΥ σε τέτοιο σημείο που δίνουν το δικαίωμα στους εκμεταλλευτές της υγείας να τρίβουν τα χέρια τους.

Η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. σύντομα θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά μέχρι τότε αισθάνεται την ανάγκη να υψώσει τη φωνή της, μαζί με όλες τις άλλες και να τονίσει σε όλους τους τόνους, ότι αποφάσεις σαν και αυτή την τελευταία, ειδικά σε τόσο ευαίσθητες περιοχές, μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Πειράματα και δοκιμές μπορούν να γίνουν, μετά από μελέτες, σε λιγότερο ευαίσθητες περιοχές και όχι στις πλάτες των εν ενεργεία και σε αποστρατεία ακριτών μας που από τα ελάχιστα πράγματα που απαιτούν να απολαμβάνουν, είναι το αγαθό της υγείας. Υπάρχουν και όρια στις θυσίες που καλούμεθα να προσφέρουμε στο όνομα της ‘Θεάς Τρόικας’.


Για την ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.


Σαρτζετάκης Εμμανουήλ

Αξιωματικός Π.Ν. ε.α.

Πρόεδρος ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: